De rollenspelacteur kom je steeds vaker tegen bij het maken van een assessment. Het is een acteur die tijdens een rollenspel zichzelf voor zal doen als werkgever of bijvoorbeeld als klant. Het gaat er om dat je dan laat zien hoe jij zou handelen in deze praktijksituatie. Op deze pagina worden de rollenspelacteur tips besproken, hierdoor weet jij hoe je in de praktijk om kunt gaan met de situatie en de tips kun je dan toepassen tijdens jouw assessment. Ook krijg je hier tips hoe je om moet gaan met rollenspelacteur weerstand. Het volgende komt hier aan bod:
Inhoudsopgave
Rollenspelacteur tips
Met de rollenspelacteur tips kun jij je nog beter voorbereiden op een geschetste praktijksituatie tijdens het assessment. Hoe ga je reageren? Lees de tips door en probeer je dan een voorbeeld voor te stellen en hoe jij dan zou handelen. De rollenspelacteur tips:
- Cases voorbereiden is om te beginnen een goede manier om diverse situaties te bekijken. Tijdens een praktijksituatie mag je soms je eigen leerdoel inbrengen. Hierdoor laat je zien waar je tegenaan loopt en hoe je hier in de praktijk mee omgaat. Je stelt jezelf hierbij open en laat dan zien dat je er aan wil werken.
- Het is belangrijk dat een rollenspelacteur zichzelf ook goed voorbereidt, hij moet weten dat een goed rollenspel vijf minuten mag duren en dan kun je al bij de kern van het gedrag zijn. Je hoeft een rollenspel niet bij het begin van een situatie te starten. Je kunt ook middenin een gesprek beginnen. Hierdoor kun je zelf goed bekijken hoe je in een bepaalde situatie reageert. Als men weet dat je bijvoorbeeld moeite hebt met slecht nieuws brengen, dan zal er een korte situatie worden geschetst en daarin moet jij als kandidaat slecht nieuws brengen aan een werknemer of een klant. Hoe doe je dit? Bereid je er op voor en oefen verschillende situatie. Denk hierbij ook aan je houding, je uiting en welke woorden je wel en niet kunt gebruiken.
- Feedback is er altijd tijdens een rollenspel. Er kan feedback worden gegeven door met elkaar in gesprek te gaan, maar dan duurt het vaak lang. Er kan daarom een checklist op worden gesteld en dan kan er gekeken worden hoe diegene op deze punten scoort. Een paar tips en tops is voldoende.
- Als een onderdeel niet goed loopt, kun je zelf vragen om een herkansing. Je kunt dan bijvoorbeeld aan je houding werken of andere woorden gebruiken. Het is goed wanneer je zelf opmerkt dat het anders moet, als je dat aangeeft is de kans groot dat je je mag herpakken tijdens een rollenspel. De rollenspelacteur zal een deel opnieuw spelen en zo heb jij de kans hier anders op te reageren.
Aandachtspunten rollenspelacteur
Vanuit de rollenspelacteur is het ook belangrijk om aan een paar punten te denken. Er moet bijvoorbeeld een ruime hoeveelheid aan tijd worden ingepland, met daarbij de juiste werkvorm. Een volledig rollenspel met feedback kost ongeveer twintig minuten. Daarom zou een half uur per kandidaat ideaal zijn, zodat je ook met onverwachte situaties om kunt gaan en hier ook de tijd voor hebt om er op in te spelen.
Rollenspelacteur weerstand
De acteur wordt niet meer beoordeeld, maar de kandidaten wel en zij vinden het dan vaak ook spannend om mee te doen. Toch zal de rollenspelacteur weerstand bieden tijdens een rollenspel. Jij moet daarbij achterhalen waar de weerstand vandaan komt. Soms kun je gemakkelijk ontdekken waar het vandaan komt, maar het kan ook erg lastig zijn. Hoe ga je hiermee om?
- Let goed op de antwoorden die een rollenspelacteur je geeft. Zijn er ontwijkende antwoorden? Je stelt een vraag maar je krijgt geen duidelijk antwoord. Waarom beantwoordt hij de vraag niet? Vraag juist op dat moment door.
- Non verbaal gedrag vraagt ook de nodige aandacht. Iedereen laat dat gedrag zien soms bewust en vaak ook onbewust. Het geeft je wel veel informatie over een persoon.
- Valt een rollenspelacteur vaak in herhaling? Probeer er dan achter te komen waarom dat zo is. Een acteur zal met een reden alles blijven herhalen en het is dan aan jou de taak om te achterhalen wat de reden daarvan is.
- Je krijgt meer inzicht in een gesprek en ook meer grip op een gesprek wanneer je op het gedrag van de acteur let. Verbale en non verbale signalen zijn erg belangrijk gedurende het hele rollenspel.
Let op signalen
Tijdens een gesprek is het belangrijk dat je op alle signalen let. Je krijgt daardoor ineens veel informatie binnen. Je leert vanzelf als je gaat oefenen hoe je moet schakelen en wat van belang is en wat niet. Als dingen onduidelijk zijn, vraag dan aan de acteur wat hij bedoelt. Hierdoor heb je tijd om even extra na te denken en laat je zien dat jij je goed verdiept in de situatie en dat je alles goed wil begrijpen om vervolgens op een correcte manier te kunnen reageren of handelen.
Nog meer rollenspellen oefenen
Wil je nog meer rollenspellen oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. bekijk hieronder onze trainingspakketten.