Your code hereRollenspel leidinggeven | Hier moet je op letten!
20 januari 2016 

Rollenspel leidinggeven

Rollenspel leidinggeven

Een rollenspel leidinggeven kun je heel goed voorbereiden. Tijdens een assessment is de kans groot dat je met een rollenspel te maken krijgt. Een werkgever wil graag weten of dat een kandidaat geschikt is voor de functie die vervuld moet worden. Door een rollenspel in te zetten kan er gekeken worden naar de vaardigheden waarover de kandidaat beschikt. Op deze pagina vind je uitleg over het rollenspel leidinggeven.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Rollenspel


Meer over rollenspel leidinggeven

Tijdens een rollenspel leidinggeven kan het zijn dat jij de rol op je moet nemen van de leidinggevende. Je kunt allerlei situaties tegenkomen:

  • Je moet een medewerker kunnen aanspreken op ongewenst gedrag.
  • Je moet een medewerker kunnen aansporen om actie te ondernemen.

Als je solliciteert voor een functie als leidinggevende is de kans erg groot dat je met bovenstaande te maken krijgt. De competentie die daarbij centraal staat is leidinggeven. Het gaat hier over het individu die een groep individuen aanvoert, motiveert, bestuurt of beïnvloedt om samen een doel te bereiken, meestal een goed bedrijfsresultaat, een deadline enz.

Je gaat tijdens het rollenspel leidinggeven aan de assessoren laten zien dat jij deze competentie beheerst. Daarbij laat je verschillende vaardigheden zien. Je moet hierbij laten zien dat je beschikt over communicatieve vaardigheden, je moet anderen kunnen beïnvloeden en je moet daarnaast kunnen plannen, delegeren en beslissingen kunnen nemen, soms ook onder tijdsdruk.

Hoe kun jij deze vaardigheden vertalen naar een actie tijdens een rollenspel? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, het ligt ook aan de vaardigheid die je op dat moment wilt laten zien:

  • Goede communicatieve vaardigheden, luister naar je tegenspeler. Stel vragen ter verduidelijking en vat samen wat je hebt gehoord. Hierdoor laat je zien dat je interesse hebt, maar ook dat je goed luistert.
  • Plannen, zorg dat je weet wanneer een deadline is en informeer bij medewerkers op tijd hoe de werkzaamheden er voor staan en of je eventueel wat aan of bij moet sturen.
  • Samen op zoek gaan naar een oplossing, dat is ook iets wat je kunt laten zien. Als een werknemer ongewenst gedrag laat zien, dan kun je samen kijken hoe je daar wat aan kunt doen. Jij hoeft niet alle oplossingen te bedenken, maar durf de ander ook aan het denken te zetten. De oplossing is niet het allerbelangrijkste. De weg die jij naar de oplossing bewandelt wordt beoordeeld.

Rollenspel tips

Tijdens een rollenspel leidinggeven zijn er veel dingen waar je aan kunt denken en waar je je ook op voor kunt bereiden.

Praktijksituaties bedenken

Het is belangrijk dat je nagaat met wat voor situaties je in de praktijk te maken kunt krijgen als leidinggevende. Het is daarom goed om na te gaan wat de vaardigheden zijn die bij een leidinggevende horen. Er zijn veel situaties waaraan je blootgesteld kunt worden en deze kun je tijdens het rollenspel leidinggeven allemaal tegenkomen. Je kunt je daar dan ook op voorbereiden. Leef je in en ga na wat jij in een bepaalde situatie zou doen.

Serieus zijn

Een belangrijk onderdeel van het rollenspel leidinggeven is dat je laat zien dat jij je rol serieus neemt. Het is niet zomaar een gezellig dagje acteren. Je wordt beoordeeld en je moet je van de goede kant laten zien. Laat je professionaliteit zien, zodat zij weten wat jij aan kunt in de praktijk.

Bewust zijn

Het is belangrijk dat je je er bewust van bent dat het rollenspel zich afspeelt in het hier en nu. Leef je in, ga na wat belangrijke technieken zijn van dit moment en ben je ook bewust van je tegenspeler. Een rollenspel speel je samen, vergeet dat niet. Laat ook de ander aan het woord!

Onderzoek naar bedrijf

Als je een rollenspel leidinggeven moet doen, bereid je er dan op voor door onderzoek te doen naar het bedrijf. Er zijn verschillende stijlen van leidinggeven en jij kunt zo laten zien dat jouw manier van werken bij de organisatie past. Daarvoor is wel grondig onderzoek nodig, maar daar kun jij nu wel mee aan de slag. Neem de tijd voor de juiste voorbereiding.

Nog meer rollenspellen leidinggeven oefenen

Wil je nog meer rollenspellen leidinggeven oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen