28 maart 2019 

Verbale analogieën

Verbale analogieën, misschien heb je er wel eens van gehoord. Deze meten namelijk het verbaal analytisch inzicht. Deze analogieën worden vaak ingezet tijdens selectieprocedures. Het gaat dan met name om functies waarbij verbaal of een schriftelijk redeneervermogen van belang kan zijn. Je zou dan kunnen denken aan een functie waarbij je veel verbaal moet formuleren. De kern moet dan met name uit verbale informatie gehaald worden. Om je een goed beeld te geven van wat je kunt verwachten, besteden wij hier aandacht aan op deze pagina. Lees op je gemak door waar de opgaven uit kunnen bestaan, wat een analogieën test wil zeggen en wat er nodig is bij de verbale analogieën. We geven aan het einde van de pagina nog een aantal tips om te oefenen en dan ben je goed voorbereid voor de verbale analogieën tijdens jouw assessment.  

Inhoudsopgave


  1. Opgaven verbale analogieën
  2. Analogieën test
  3. Wat is er nodig bij verbale analogieën?
  4. Verbale analogieën oefenen

Opgaven verbale analogieën

Als je tijdens een assessment te maken krijgt met verbale analogieën, dan zijn dat opgaven die vaak bestaan uit 2 woorden die een verband hebben met elkaar. Je moet dan uit de lijst van woorden 2 woorden kiezen zodat de analogie compleet is. Het is van groot belang dat je goed leest. Je krijgt vaak tientallen opgaven en deze dien je dus ook goed te lezen. Vaak heb je wel een bepaalde tijd waar je aan moet voldoen, maar het gaat er dan om dat je goed leest en bij twijfel sla de opgave over en ga door naar de volgende. Het is zonde als je veel minuten verloren laat gaan als je een antwoord niet weet. De kans is groot dat je de vervolg opgaven wel weet en wanneer je tijd over hebt kun je altijd nog terug kijken naar deze vorige opgave. Misschien zie je hem nu wel. 

Analogieën test

Wanneer je te maken krijgt met een analogieën test dan zal deze uit 2 delen bestaan en dat zijn de verbale analogieën en de dubbele analogieën. De eerste, dus de verbale analogieën, zullen je verbale inzicht testen. Je gaat daarbij dan logische verbanden ontdekken. Dit wil zeggen dat je hoofdzaken en bijzaken van elkaar gaat scheiden. Op deze manier kom je dan tot de juiste conclusie. Het heeft ook weer een relatie met het leren van theorie, want hoe kom jij tot een conclusie? Heb jij daarbij de hoofd- en de bijzaken niet door elkaar gehaald? Je kunt op deze manier ook een verhaallijn beter herkennen en ontdekken. Het is een test die vaak toe wordt gepast bij functies waarbij er verbaal en schriftelijk redenatie nodig is. Je hebt bijvoorbeeld 2 woorden, links bovenaan staat slurf en rechts bovenaan staat vliegtuig. Welke 2 woorden zouden daar dan onder moeten? Je mag daarbij kiezen uit aanleggen, steiger, vliegveld, auto, boot en zee. Het goede antwoord is steiger en boot. 

Bij een analogie test ga jij een relatie vergelijken en weer gelijk maken. De relatie van het een zal daarbij gelijk moeten zijn aan de relatie van een ander. Let daarbij goed op dat de verbale analogieën de meest eenvoudige variant zijn. De dubbele analogie test is wat lastiger. 

 

Loading...

Wat is er nodig bij verbale analogieën?

Voor de verbale analogieën is het goed dat je weet wat je nodig hebt om je goed voor te kunnen bereiden. Daarom leggen we je dat graag uit. We geven je een paar tips en dan kun je kijken wat je daarmee kunt doen in de praktijk:    • Oefenen, dit is van groot belang. Als je gaat herhalen en weet hoe de vragen werken, dan ben je veel rustiger tijdens de echte verbale analogieën test. Je leert zo ook veel meer woorden kennen en als je woorden niet kent dan zoek je deze op. Zo leer je ook sneller de betekenis en kun je vraagstukken sneller oplossen. 
   • Een goede woordenschat. Zo weet je wat de woorden betekenen en kun je sneller de link leggen welke woorden er bij passen en welke zeker niet. 
   • Goed lezen is van groot belang. Als je namelijk een woord verkeerd leest, dan krijgt het een heel andere betekenis en dan is de kans groot dat je de opgave niet op kunt lossen. Daarom is het van belang dat je daar goed naar kijkt en voordat je het antwoord aanklikt en doorgaat naar de volgende opgave: Controleer altijd wat je hebt gelezen en of het antwoord wat je kiest ook is wat jij in wilt vullen. Fouten heb je zo gemaakt dus goed lezen is van groot belang tijden sde verbale analogieën test!
   • Antwoorden vergelijken, door te vergelijken kun jij sneller de relatie van de woorden achterhalen. Zo kun je de samenhang vaak ook sneller inzien. Ook kun je door te vergelijken beter zien wat er is veranderd aan de relatie wanneer je een ander woord op die plaats gaat zetten. 

Verbale analogieën oefenen

Voordat je een verbale analogieëntest gaat maken, is het van belang dat je gaat oefenen. Hoe meer je oefent, hoe meer je bent voorbereid en weet wat je kunt verwachten. Oefenen is ook goed voor:


  • Meer rust. Dit komt omdat je weet wat er op je af komt en dan kun je het beter een plaats geven. Ook zal je voor de echte verbale analogieën test beter slapen en uitgerust zijn. 
  • Meer zelfvertrouwen. Je weet dat je het kunt en oefenen geeft je ook meer vertrouwen in je eigen kunnen. 
  • Je weet wat er van je wordt verwacht. Je kent de manier van vragen stellen en je weet ook hoe je er naar moet kijken. Dit geeft ook meer rust en je zal er ook meer handigheid in krijgen als je oefent. Je kunt zo de vragen ook sneller oplossen. Maar houd goed in de gaten dat je goed blijft lezen!  
  • Je neemt de tijd om je voor te bereiden dus minder stress. Je weet zo dus wat er op je afkomt en dan ben je ook rustiger als je de echte verbale analogieën test gaat maken. 
  • Als je vragen hebt kun je deze nog op tijd stellen. Dit kan gaan over de manier waarom vragen worden gesteld maar ook over de betekenis van bepaalde woorden.

Nog meer oefenen


Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan


Peter Laan
Door

Peter Laan

op 18 Apr 2019

Op Assessly heb je heel veel oefenmateriaal en een duidelijke uitleg per onderdeel. https://assess.ly/nl/analogieen/" rel="nofollow">Analogien oefenen op Assess.ly Succes met de voorbereidingen!

H. Ferdinand
Door

H. Ferdinand

op 27 Mar 2020

Interessante informatie!

Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book
arrow_drop_up arrow_drop_down