22 maart 2019 

Rollenspel sollicitatie

Rollenspel sollicitatie, waar denk je aan? Tijdens een sollicitatie krijg je veel vragen en soms wordt er ook gevraagd deel te nemen aan een rollenspel. Om je daar op voor te bereiden raden we je aan om dit artikel door te nemen. Zo heb jij een beeld van wat je kunt verwachten en zo kun je je ook voorbereiden op de sollicitatie en het rollenspel.

Inhoudsopgave


  1. Rollenspel onderdeel sollicitatie
  2. Als een rollenspel voor stress zorgt
  3. Ken de vacature
  4. Rollenspel tijdens het assessment

Rollenspel onderdeel sollicitatie

Tijdens de sollicitatieprocedure kun je met een rollenspel te maken krijgen. Dit is afhankelijk van de baan of functie waarop je solliciteert. Bij vacante functies waarvoor je bijvoorbeeld leidinggevende kwaliteiten nodig hebt of vaak direct in contact staat met klanten zal zeker een rollenspel worden toegevoegd aan de diverse onderdelen. In een rollenspel worden namelijk veel eigenschappen, vaardigheden, capaciteiten, drijfveren enz. zichtbaar of het gemis ervan wordt duidelijk. Een heel prettige manier voor een psycholoog om daarover een rapportage te schrijven. 

Er komen veel facetten aan bod. De opdrachtgever krijgt een duidelijk beeld van de kandidaat. De kandidaat moet dan wel zichzelf zijn, zichzelf laten zien. Het heeft geen zin om je anders voor te doen tijdens een rollenspel. Als je op die manier een baan moet krijgen kan het vervolg alleen maar tegenvallen. Eens val je door de mand. Een baan moet bij je passen, daarvan word je gelukkig. Uiteraard dien jij je uiterste best te doen om zo goed mogelijk voor de dag te komen tijdens een rollenspel als jij gebrand bent op die baan of functie. Naast een gekunstelde houding zijn onverschilligheid en arrogantie uit den boze. Laat zien wie je bent en wat je allemaal voor het bedrijf kunt betekenen. Laat merken dat je ambities hebt en er voor wilt gaan, maar blijf vooral jezelf. De mensen tegenover je prikken er gemakkelijk doorheen als jij je anders voordoet. Zij zijn namelijk zeer ervaren in het afnemen van rollenspellen.  

In dit filmpje word uitgelegd wat het rollenspel inhoud:

Als een rollenspel voor stress zorgt

Wanneer jij te horen krijgt dat je voor je assessment naast de vele andere onderdelen ook een rollenspel moet spelen en een interview moet houden en wanneer jij daar onrustig door wordt, ga online en oefen. Oefen diverse rollenspellen waarin jij verschillende personen bent: een collega, een leidinggevende, iemand die ontevreden klanten te woord staat enz. Goed voorbereid zijn geeft je rust. Dat geldt voor alle onderdelen van het assessment en zeker ook voor het rollenspel. Jouw tegenspeler is een ervaren persoon en je zult wat tegengas krijgen. Bereid je daarop voor. Dat kan prima door de verschillende rollenspellen online te bekijken en vooral door de nabespreking in je op te nemen. Het is daarnaast aan te bevelen dat je zelf rollenspellen speelt met een vriend, kennis, college of een coach. Je goed voorbereiden en rollenspellen oefenen zorgt er wellicht niet voor dat je helemaal zonder stress bent, maar de grootste onrust verdwijnt. Een beetje stress is normaal. 


Ken de vacature

Als jij solliciteert is het belangrijk dat jij de inhoud van de vacature goed kent. Zijn er vragen over, neem contact op met het bedrijf en stel deze. Aan de hand van de vacature kun je wellicht opmaken welk rollenspel er gespeeld zal gaan worden, die van leidinggevende, van klant enz. Bereid je hier goed op voor. Ken de vacature en weet wat feiten van het bedrijf. Dit kan je goed van pas komen tijdens een rollenspel en een interview. Het getuigt van betrokkenheid en interesse in het bedrijf als jij je erin hebt verdiept en er daardoor meer over te weten bent gekomen. Om het bedrijf beter te leren kennen kun je de website bekijken. Naast goede kennis van de vacature en wat algemene kennis van het bedrijf is een goede voorbereiding op alle onderdelen van het assessment aan te raden. Je kunt de onderdelen online oefenen. Je ziet meteen de resultaten en krijgt uitleg, die zeer verhelderend kan zijn. Onderdelen als interview en rollenspel dien je te oefenen met een vriend, collega of coach. Ook het online bekijken van rollenspellen en interviews zijn interessant en heel leerzaam. Zeker wanneer er een nabespreking is en de sterke en zwakke punten er worden uitgelicht. Doe er je voordeel mee voor je eigen rollenspel bij een sollicitatie.   

vacature

 

Dit filmpje gaat over de voorbereiding van het rollenspel: 

Rollenspel tijdens het assessment

Tijdens een rollenspel neem jij een bepaalde rol aan, leef je in! Je krijgt hiervoor instructies en enige voorbereidingstijd. Ook jouw tegenspeler (een ervaren persoon, acteur of actrice) heeft een bepaalde rol en krijgt vooraf zowel eigen informatie alsmede jouw instructies te zien. De volgende rollen zijn de meest voorkomende:


  • Leidinggevende rol, laat zien dat je niet over je heen laat lopen, toon echter wel begrip voor een moeilijke situatie, probleem, klacht enz. Stel open vragen om zoveel mogelijk informatie te vergaren over een bepaald probleem. Het meest zal er namelijk gekozen worden voor een probleem tussen de leidinggevende en de werknemer of tussen collega’s onderling. Een probleem dat jij moet oplossen, zonder dominant over te komen, een oplossing waarin alle partijen zich kunnen vinden. De ervaren tegenspeler zal het je moeilijk maken. Wees goed voorbereid! 
  • Adviserende rol, in deze rol krijg je te maken met het onder druk beslissingen kunnen nemen, onder druk kunnen presteren, voor- en nadelen tegen elkaar af kunnen wegen, overtuigend zijn in je advies, doortastend kunnen optreden. Je moet jouw advies op de juiste manier kunnen “verkopen” aan de tegenspeler, die uiteraard tegenargumenten heeft. Goed kunnen luisteren naar je tegenspeler is van belang en niet zonder onderbouwing je zin doordrijven. Bereid je goed voor! 
  • Gesprek met collega, dit gesprek kan gaan om ongewenst gedrag van een collega om te buigen. Een collega die altijd te laat is en weer als eerste vertrekt, kun je daarop aanspreken. Doe dit vriendelijk en probeer die persoon te motiveren om dit gedrag te veranderen in het belang van het team bijvoorbeeld, ter voorkoming van problemen op de werkvloer tussen de collega’s onderling. De tegenspeler zal er alles aan doen om zijn gedrag goed te praten. Wees goed voorbereid!  
  • Gesprek met klant, heel belangrijk voor het bedrijf is goed contact met de klanten. Klanten zorgen ervoor dat een bedrijf toekomst heeft. Boze klanten, klanten met klachten terecht en onterecht dienen keurig te woord worden gestaan. Klachten moeten netjes worden afgehandeld. Klanten moeten vriendelijk en begripvol worden bejegend. Ben creatief in het bedenken van oplossingen bij geschillen, zodat alle partijen er een tevreden gevoel aan over houden. Bereid dit goed voor!  

 Dit filmpje gaat over de verschillende situaties:

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan


Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book
arrow_drop_up arrow_drop_down