Your code herePsychologisch onderzoek defensie | Lees hier meer!

Psychologisch onderzoek defensie

Psychologisch onderzoek defensie

Het psychologisch onderzoek defensie is een test waar je niet omheen kunt! Als je bij defensie wil werken, is het van belang dat je de selectieprocedure doorkomt. Daar hoort deze test ook bij en de test wordt afgenomen door het Dienstcentrum Werving en Selectie. Er zal daarbij gekeken worden of dat je beschikt over de juiste eigenschappen en de instelling die je nodig hebt voor deze functie. Het is belangrijk voor jou als kandidaat dat je heel goed weet wat je kunt verwachten. Op de test kun je je niet echt voorbereiden, maar het is wel goed om te weten wat er allemaal aan bod kan komen. Op deze pagina bespreken we de procedure van de test en hoe de uitslag wordt besproken. Ook krijg je nog een tip als je binnenkort zelf mee gaat doen aan het onderzoek.

Inhoudsopgave


Procedure psychologisch onderzoek defensie

Bij het psychologisch onderzoek defensie krijg je te maken met twee onderdelen. Je begint bij het onderzoek altijd eerst met een persoonlijkheidsvragenlijst. Het gaat hierbij over vragen die jij over jezelf in gaat vullen. Zorg dat je hierbij eerlijk bent over wie je bent, hoe je ergens over denkt en hoe je zou handelen. De nieuwe werkgever wil namelijk in kaart brengen of het werken binnen defensie echt wat voor je is of niet. Meestal mag je deze test thuis maken. Er is nog een tweede deel en dit mag je niet thuis maken, daarvoor moet je in de meeste gevallen naar Amsterdam. Dit is namelijk een psychologisch onderzoek. Daarbij worden er twee onderzoeken afgenomen en dat zijn de capaciteitentest en het interview. De uitslag van de testen krijg je vaak op dezelfde dag waarop jij deze hebt gemaakt, zodat je weet of een baan binnen defensie iets kan worden.

Persoonlijkheidsvragenlijsten

Eigenlijk zijn de persoonlijkheidsvragenlijsten geen echte testen. Het gaat namelijk over jou als persoon. Er zijn hierbij geen goede of foute antwoorden.  De resultaten van deze vragenlijsten moeten ook overeenkomen met de andere testen die je gaat maken. Er zijn meerdere vragenlijsten die je in moet vullen en deze hebben betrekking op jouw privéleven en daarbij kun je denken aan de woon- en leefsituatie en het kan ook gaan over levenservaringen. De resultaten die hier uit naar voren komen, zullen als input dienen voor het interview. Maar er zijn nog meer vragen en die gaan over jouw eigenschappen, over je persoonlijkheid. Deze resultaten worden dan weer vergeleken met hetgeen uit het interview naar voren komt. Het is van belang dat je ook hierbij weer eerlijk en open bent, want dit geeft een goed beeld van wie je bent.

Capaciteitentest

Er wordt je ook een capaciteitentest voorgelegd en deze zal je vaardigheden meten. De test mag op de computer worden gemaakt. Het betreft hier een intelligentietest en deze kan bijvoorbeeld verbale, numerieke en non-verbale capaciteiten in kaart brengen. Hierbij wordt er gekeken hoeveel antwoorden je goed hebt, maar ook de snelheid is hier van belang. Je zult namelijk onder een bepaalde tijdsdruk moeten werken. Het gaat er dus om dat je zoveel mogelijk goede antwoorden invult en dat binnen een bepaalde tijd.

Interview

Bij een interview wordt er ongeveer anderhalf uur de tijd genomen om met je in gesprek te gaan. Er zullen hierbij belangrijke momenten uit je leven aan bod komen, persoonlijke informatie komt naar voren zoals je vrije tijd, studie, gezin en werk. Het doel is om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van jou als kandidaat. Alle informatie wordt weer vergeleken met de testen die je hebt gedaan. Waar het met name om gaat is, om je psychologische geschiktheid als militair in kaart te brengen en daarbij wordt er goed gekeken naar je motivatie, je manier van leiding geven, je inzetbaarheid, je discipline, je communicatieve vaardigheden, je prestatiegerichtheid en je sociale functioneren.

Uitslag psychologische onderzoek defensie

Na het interview worden alle gegevens bij elkaar verzameld en naast elkaar gelegd. Alles wordt met elkaar vergeleken en dan zal er een advies volgen. Je krijgt kort na het interview vaak al te horen of je geschikt bent voor de functie of niet. Een psychologisch onderzoek defensie neemt even wat tijd in beslag, maar hierdoor is er wel een duidelijk beeld van jou als kandidaat en je geschiktheid.

Jouw resultaten kunnen alleen bekeken worden door de medewerkers van de sectie Selectie. Jouw gegevens mogen alleen aan anderen worden doorgegeven als jij daar toestemming voor geeft. Het is dus allemaal in vertrouwde handen en je hoeft je er geen zorgen over te maken dat de uitslagen van jouw testen aan anderen worden doorgegeven, zonder dat jij daarvan op de hoogte bent en daarmee hebt ingestemd.

Tip psychologische onderzoek

Het is belangrijk dat wanneer je deel gaat nemen aan de test, dat je goed fit bent. Rust een paar dagen van tevoren goed uit en zorg voor voldoende ontspanning. Ben je niet helemaal fit? Dan is het wellicht verstandig om de test op een ander moment in te plannen. Het gaat er om dat je laat zien wie je bent, dat je eerlijk bent en je voor de volle 100% kunt geven als jij wordt aangenomen voor de functie, die jij ambieert.

Nog meer psychologische onderzoeken oefenen

Wil je nog meer psychologische onderzoeken oefenen? Doe dan de Defensie Training Met de Defensie Training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.


117,-

€ 37,-

Assessment Coaching programma

Krijg direct toegang levenslang toegang tot al onze cursussen van de Assessment Coaching programma die het volgende bevatten:  Capaciteitentest Oefenkit  Assessment Training,   en een Assessment Gids

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Peter, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen