Your code hereStructureel assessment interview | welke typen zijn er?
07 september 2015 

Structureel assessment interview

Structureel assessment interview

Het structureel assessment interview kom je tegen bij het afleggen van een assessment. Er bestaan verschillende soorten interviews, maar deze variant komt het meeste voor. Er bestaat ook nog een ongestructureerd interview, er is hierbij geen consistent proces tijdens het interview. Dit artikel gaat over een structureel assessment interview, wat het is, hoe je je voor kunt bereiden en tips hoe je de voorbereiding het beste aan kunt pakken.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Structureel assessment interview

Bij een structureel assessment interview is er sprake van een consistent proces gedurende het interview. De kans is groot dat je hier bij een assessment mee te maken krijgt. Alle kandidaten die deelnemen aan het assessment doorlopen dan hetzelfde proces. Iedereen wordt op dezelfde manier behandeld, iedereen wordt eerlijk geïnterviewd. Het interview kan ook beter beoordeeld worden door de interviewer als alle interviews dezelfde opbouw hebben.

Typen interviews

Er bestaan twee varianten van het structureel assessment interview. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen het situationele interview en het gedragsbeschrijvingsinterview. Meestal krijg je te maken met het gedragsbeschrijvingsinterview. Beide varianten kun je echter tegenkomen en daarom leggen we van beide kort uit wat deze betekenen en wat je dus kunt verwachten tijdens een assessment.

Situationeel interview

Bij een situationeel interview krijg je situaties voorgelegd. Je hebt gesolliciteerd voor een bepaalde functie en daar sluiten de situaties dus ook op aan. Het gaat er om dat jij bij iedere situaties uit gaat leggen wat je in de praktijk zou doen. Hetgeen jij vertelt wordt opgeschreven. De antwoorden die je geeft worden later vergeleken met de antwoorden van de andere kandidaten. Meestal is de interviewer afstandelijk tijdens het afnemen van het interview. Je hebt al snel neiging om te denken dat het aan jou ligt, maar dat is niet zo. Maak je hier dus geen zorgen over. Het is namelijk een formeel interview en dat komt door de gedisciplineerde aanpak. Het gaat er om dat je je in gaat beelden hoe de situatie kan zijn, vanuit daar geef je antwoord op de vraag hoe jij in deze situatie zou handelen. Dit kan in het begin wat vreemd zijn, je kent de situaties vaak niet. Het gaat er om dat men er achter komt hoe jij zou handelen in diverse situaties.

Het voordeel wat je hebt is dat je je hier goed op voor kunt bereiden. Je kunt zelf namelijk bedenken met welke situaties je te maken kunt krijgen als je de functie krijgt waar je naar solliciteert. Hoe doe je dat?

  • Lees eerst de functieomschrijving nog eens door. Hier staat vaak in wat er van je wordt verwacht en dan kun je aan de hand daarvan situaties bedenken die zich in de praktijk voor kunnen doen.
  • Het is ook goed om te kijken naar de competenties die worden gevraagd. Daar kun je namelijk ook situaties voor bedenken.

Gedragsbeschrijvingsinterview

De andere variant is het gedragsbeschrijvingsinterview. Je krijgt hier eerder mee te maken dan met het situationeel interview. Een andere naam voor het gedragsbeschrijvingsinterview is gedragsgebeurtenisseninterview of het competentie interview. Er is een groot verschil tussen het situationele interview en het competentie interview. Je gaat je nu namelijk geen situaties voorstellen, je gaat nu je eigen ervaringen vertellen, je krijgt met situaties te maken die jij wel mee hebt gemaakt. Je vertelt namelijk hoe je met een bepaalde situatie om bent gegaan. Het is meer realiteit en vaak ook gemakkelijker, je kunt het ook voorbereiden. Je kunt namelijk voor jezelf nagaat met welke situaties je te maken hebt, die met de functie of competenties te maken hebben. Verdiep je in de situatie. Het is goed om dat ook onder woorden te kunnen brengen, dan laat je namelijk zien dat je echt inzicht hebt in je eigen gedrag.

Tips structureel assessment interview

Het is bij alle onderdelen van het assessment verstandig om je voor te bereiden waar dat kan. Bij een structureel assessment interview is het goed om een aantal punten, die je onderstaand kunt lezen,  daadwerkelijkheid te doen voordat het interview wordt afgenomen:

  • Sollicitatie vacature doornemen. Hierin zie je vaak aanwijzingen staan van wat er van jou wordt verwacht.
  • Sollicitatiebrief erbij pakken en nog eens doorlezen. Wat heb je over jezelf gezegd? De kans is groot dat je hier ook vragen over krijgt.
  • Lees de functie omschrijving en competenties eens door. Dan kun je nagaan welke vragen je ongeveer kunt krijgen.
  • Bedenk situaties die je kunt ervaren tijdens de praktijk binnen dit werkveld.
  • Ga in gesprek met anderen waar zij aan denken bij deze vacature, dan kun je namelijk nog meer inspiratie krijgen voor situaties waar je mee te maken kunt krijgen.

Nog meer structureel assessment interviews oefenen

Wil je nog meer structureel assessment interviews oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen