Your code here Competentie interview | Hoe slaag je hiervoor?
08 september 2015 

Competentie interview

Competentie interview

Tijdens een assessment kun je te maken krijgen met een competentie interview. Het interview is gebaseerd op de realiteit en het gaat dus om ervaringen die jij in de praktijk hebt meegemaakt. Je kunt dus heel goed nagaan bij jezelf wat je destijds hebt meegemaakt/ervaren, hoe je hebt gereageerd en wat het resultaat is geweest. Een goede kans om een interview voor te bereiden en daar helpen wij je bij. Op deze pagina vind je namelijk meer informatie over het interview, de kenmerken en tips hoe je je het beste kunt voorbereiden.

Inhoudsopgave

assessment training banner


Wat wordt er gevraagd tijdens het competentie interview?

Tijdens een competentie interview krijg je te maken met verschillende situaties die jij hebt meegemaakt. Je moet dan beschrijven hoe je destijds hebt gehandeld. Door de antwoorden die je geeft kan de ander zich een beeld vormen of je goed zult functioneren in de vacante of nieuwe functie, ben je er geschikt voor? Er zal door de interviewer aan worden gestuurd op voorbeelden van situaties en gebeurtenissen uit je vorige werksituatie. Hierdoor krijgt men namelijk een beeld van je vaardigheden en kennis. Het is daarbij van belang dat je heel goed nagaat en kort en krachtig vertelt wat je hebt gedaan, wat het resultaat is geweest en eventueel wat je sterke punten en leerpunten zijn. Hierdoor laat je namelijk zien dat je goed zicht hebt op je eigen kunnen.

Kenmerkend van het competentie interview
Een competentie interview kun je herkennen aan het feit dat er specifieke details worden gevraagd. Je geeft een voorbeeld situatie uit de praktijk van jezelf en van daaruit wordt er gevraagd naar bijvoorbeeld jouw gedragingen en/of je manier van handelen. Het is dus echt een diepgaand gesprek, zodat de interviewer je beter leert kennen en een goed beeld krijgt hoe jij in de praktijk een en ander aanpakt.

Waarom een competentie interview?
Bij een assessment kan een competentie interview in worden gezet omdat men zo beter je gedrag kan voorspellen. Je geeft voorbeelden uit de praktijk van een voorgaande werksituatie. Hierdoor probeert de interviewer een voorspelling te doen voor het toekomstige gedrag wat je mogelijk gaat laten zien. Het doel van een competentie interview is om de geschiktheid van de kandidaat te beoordelen voor de vacante of nieuwe functie. Je gaat dus laten zien wat je allemaal kunt en aan de hand daarvan wordt beoordeeld of je de functie aan kunt of dat een andere kandidaat meer geschikt is.


Tips voor een geslaagd competentie interview

  • Beschrijf heel duidelijk het scenario. Het gaat er om dat je het gedetailleerd en specifiek uit kunt leggen. Als je wilt laten zien dat je goed kunt plannen, dan is het van belang dat jij een situatie kunt aangeven waarbij je laat zien dat jij een goede planning kunt maken. Het kan zijn dat je tijdens het interview een vraag krijgt voorgelegd waar je even geen antwoord op hebt. Denk dan even na over een antwoord, het is belangrijk dat je met een goed antwoord komt. Je mag gerust benoemen dat je er even over na moet denken (dat is beter dan een lange stilte waarin je niets aan hebt gegeven).
  • Beschrijf wat je deed, je geeft aan wat jouw rol was in de betreffende situatie. Hier zal ook wel naar gevraagd worden. Het gaat er om dat je duidelijk aangeeft wat je hebt gedaan en hoe dat in zijn werk is gegaan.
  • Beschrijf wat er gebeurd was tijdens de situatie. Welke acties heb je ondernomen en wat was daar uiteindelijk het resultaat van? De gevolgen dien je hier dus te beschrijven aan de hand van je eigen acties. Het kan ook zijn dat de situatie een leermoment voor je is geweest, dan geef je duidelijk aan wat je ervan hebt geleerd en wat jij de volgende keer anders zou doen.

    Nog meer competentie interviews oefenen

Wil je nog meer competentie intevriews oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen.Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen