Woordanalogieën | Oefen hiet woordanalogieën!
arrow_drop_up arrow_drop_down
25 februari 2016 

Woordanalogieën

De woordanalogieën kom je steeds vaker tegen bij het maken van een capaciteitentest. Een goede voorbereiding is zeker aan te raden als je binnenkort een test moet maken. We leggen je hier meer uit over wat woordanalogieën zijn, welke varianten er zijn, je krijgt tips om de test te maken en ook de mogelijkheid tot oefenen wordt je hier aangeboden.

Inhoudsopgave

    1. Woordanalogie
    2. Neem de tijd
    3. Varianten woordanalogie
    4. Enkelvoudige analogieën
    5. Dubbele analogieën
    6. Woordanalogieën test maken
    7. Tips woordanalogieën
    8. Woordanalogieën oefenen

Woordanalogie

Bij de capaciteitentest zijn de woordanalogieën een vast onderdeel. Maar voordat we daar verder op ingaan, is het goed om te weten dat de capaciteitentest bestaat uit meerdere testen. Het zijn verschillende intelligentietesten, daarmee worden de intellectuele vaardigheden van jou als kandidaat gemeten. Bij alle testen is een grote woordenschat erg waardevol. Alle testen bestaan uit diverse begrippen en wanneer je de betekenis niet kent, is het lastig om de test goed te maken. Hoe groter je woordenschat, des te beter jij de woordanalogieën test kunt maken. Probeer je woordenschat uit te bereiden, dit helpt je om de vragen goed op te lossen. Hiermee kun je elke dag bezig zijn, zonder dat je daarvoor veel extra tijd moet nemen. Kom je woorden tegen die je niet kent, vraag naar de betekenis of zoek deze op.

 

Bij woordanalogieën gaat het er om dat jij de verhouding ziet tussen bepaalde begrippen. De analogie bestaat uit twee begrippen aan de ene kant en twee aan de andere kant. De begrippen die voor het = teken staan, moeten in verband staan met elkaar en de begrippen aan de andere kant van het = teken dienen ook weer met elkaar in verband te staan. Bij de test kunnen één of twee begrippen weg zijn gelaten. Je gaat dan de woorden invullen. Hoe doe je dat? Je kunt de opgave alleen goed oplossen als je de betekenis van de woorden kent. Zorg daarom voor een grote woordenschat, blijf veel lezen en met anderen praten.

 

Neem de tijd

Het is belangrijk dat je bij de woordanalogieën de tijd neemt om de test te maken, maar eerst om je goed voor te bereiden. Als je weet wat jou te wachten staat, kom je niet voor verrassingen te staan. Je wil toch ook het beste resultaat behalen en sterker worden in het verbaal redeneren? Bereid je daarom voor op de woordanalogieën. Hoe meer er geoefend wordt, hoe beter je wordt. Jouw woordenschat wordt namelijk breder, je kent de betekenis van steeds meer begrippen en daardoor kun je ook beter verbanden leggen.

Varianten woordanalogie

De woordanalogie kent twee varianten:

Enkelvoudige analogieën

De enkelvoudige analogieën zijn de meest eenvoudige analogieën. Er staan hierbij drie begrippen weergegeven en jij moet er één invullen. Vaak begin je hiermee, je leert hierdoor namelijk hoe het werkt en kunt rustig kennismaken met de opgaven. Je probeert om eerst zelf achter het antwoord te komen en als je het niet weet dan kun je bij de antwoorden kijken.

Dubbele analogieën

Bij de dubbele analogieën moet jij twee begrippen invullen. Deze worden dan ook door de meeste mensen als wat moeilijker ervaren. Er staan twee begrippen weergegeven, maar er zijn er ook twee weggelaten. Hier gaat het er ook weer om dat jij de betekenis van de woorden kent om de opgaven goed op te kunnen lossen. Meestal heb jij te maken met meerkeuze antwoorden en als je het niet weet kun je dus eerst de antwoorden bekijken en dan beoordelen wat er volgens jou in de context past. Het is alleen beter als je de betekenis wel kent, dan kom je zelf tot het juiste antwoord. Bekijk of dat jouw oplossing tussen de antwoorden staat en je bent ervan verzekerd dat dit de juiste oplossing is. 

Woordanalogieën test maken

Binnenkort is het zover en dan moet jij de woordanalogieën test maken. Wat ga je doen om je optimaal voor te bereiden? Het is belangrijk om te weten dat de dubbele analogieën het meest voorkomen, deze kun je dan ook maar beter goed oefenen. Tijdens de test krijg je vaak te maken met 40-50 vragen en deze dien je dan binnen een bepaalde tijd op te lossen. Is de tijd om? Dan mag je geen vragen meer beantwoorden. Je moet dus onder tijdsdruk kunnen presteren en tegelijkertijd goede antwoorden geven. Je hebt wel het voordeel dat het allemaal meerkeuze antwoorden zijn, dit maakt het invullen van een antwoord vaak gemakkelijker.

Tips woordanalogieën

Er zijn verschillende tips die je kunt toepassen tijdens het oefenen met de woordanalogieën. Lees ze op je gemak door, zodat jij ze in je op kunt nemen. Als je gaat oefenen kun je de tips direct proberen.

      • Vaak en regelmatig oefenen, zodat je om leert gaat met de tijdsdruk. Hierdoor bereid jij je goed voor op de echte test die komen gaat.
      • Woordenschat uitbreiden door veel te lezen en te praten met anderen. Het is beide erg leerzaam en zo kom je met nieuwe woorden en de betekenis in aanraking. Het is voor de test fijn om zoveel mogelijk woorden met de betekenis te kennen.
      • Betekenissen van woorden die je niet kent opzoeken. Dit is altijd een leerzaam aspect, maar zeker voordat je de test gaat maken. Hoe meer woorden je kent, hoe gemakkelijker het is voor jou om de test te maken. Je kunt een lijstje maken van moeilijke woorden en de betekenis en deze regelmatig doorlezen.
      • Makkelijk beginnen en dan moeilijker maken. Begin met de enkelvoudige variant en als je dat door hebt ga je door naar de dubbele analogieën.

Woordanalogieën oefenen

Heb jij binnenkort een woordenanalogieën test en wil je daarvoor een goed resultaat behalen? Bereid je dan optimaal voor en begin met oefenen. Je krijgt hierdoor meer zelfvertrouwen en dat is wat je nodig hebt om goed te presteren. Oefen zo vaak als je maar kunt, maar wissel ook af met de andere onderdelen van de testen die je kunt krijgen. Je komt niet voor verrassingen te staan als je je gaat voorbereiden op de test en je leert ook onder tijdsdruk te presteren.

Woordanalogieën: Oefeningen + Antwoorden

1. Uit : In, Onderin :
A. Dichtbij
B. Voor
C. Bovenin
D. Daarna

2. Woede : Emotie, Kerst :
A. Baan
B. Maaltijd
C. Kleding
D. Feestdag

3. Jazz : Muziek, Geometrie :
A. Hobby
B. Vorm
C. Kleding
D. Wiskunde

4. Diepvries : Koud, Fornuis :
A. Heet
B. Dienen
C. Eten
D. Winkel

5. Moeder : Vrouw, Vader :
A. Boos
B. Man
C. Kind
D. Dun

6. Scene : Voorstelling, Hoofdstuk :
A. Boek
B. Liedje
C. Drama
D. Theater

7. Priester : Kerk, Verpleegkundige :
A. Circus
B. Appartement
C. Postkantoor
D. Ziekenhuis

8. Race : Wedstrijd, Feest :
A. Carrière
B. Vieren
C. Dansen
D. Gamen

9. Achthoek : Acht, Triangel :
A. Vier
B. Drie
C. Een
D. Negen

10. Sleutel : ontgrendelen, Weegschaal :
A. Bescherming
B. Antwoord
C. Wassen
D. Wegen

Antwoord

1. Antwoord C. Onderin is het tegenovergestelde van bovenin.
2. Antwoord D. Woede is een emotie als dat kerst feestdagen zijn.
3. Antwoord D. Jazz is een onderdeel van muziek als dat geometrie een onderdeel van wiskunde is.
4. Antwoord A. Diepvries is gemaakt om koud te maken als dat fornuis is gemaakt om te verhitten.
5. Antwoord B. Kenmerk van een moeder is dat ze een vrouw is, als dat een vader een man is.
6. Antwoord A. Scene is een deel van een voorstelling, als dat hoofdstuk een deel is van een boek.
7. Antwoord D. Priester werkt bij een kerk als dat een verpleegkundige werkt in een ziekenhuis.
8. Antwoord B. Een race is een manier van een wedstrijd houden als dat feestje een manier van vieren is.
9. Antwoord B. Een achthoek heeft acht hoeken, als dat een Triangel drie hoeken heeft.
10. Antwoord A. Een sleutel wordt gebruikt om te ontgrendelen, als dat een weegschaal wordt gebruikt om te wegen.

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

 

 

Over de schrijver
Zoals je weet ben ik van Assessmenttrainer voorheen ook van Politietest.nl In het dagelijks coach en train ik assessment kandidaten op onze website delen we gratis waarde via ons blog met artikelen en video’s voor bijna alle doelgroepen. Ik ben zelf ruim 10 rekruiter geweest en ik heb heel veel ervaring op gedaan met sollicitatieprocedures wat me op viel was dat maar een klein deel van de assessment kandidaten zich op de juiste manier voorbereiden omdat ze vaak geen idee hadden wat ze te wacht stond. Per toeval ben ik aan de andere kant van de sollicitatieprocedure uitgekomen sinds 2 jaar coach en train ik assessmentkandidaten dit doe ik dit met heel veel plezier. We hebben in 2016 een slaggingspercentage van 93% gehaald hier ben ik eerlijk gezegd best trots op!
Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book