Your code here Assessment persoonlijkheidstest | Gratis Uitleg + Tips
24 augustus 2021 

Assessment persoonlijkheidstest

Assessment persoonlijkheidstest

Je hebt het woord ‘assessment’ vast weleens voorbij horen komen. Maar wat betekent het nou eigenlijk? Assessment is een psychologisch onderzoek dat met behulp van diverse hulpmiddelen bepaalt of iemand geschikt is voor bepaalde functie, of niet. Een belangrijk onderdeel van dat onderzoek, is de assessment persoonlijkheidstekst. In dit artikel kom je alles te weten over een assessment persoonlijkheidstest.

Inhoudsopgave: 

assessment training banner

Wat houdt de assessment persoonlijkheidstest in?

In dit filmpje word uitgelegd wat een persoonlijkheidstest en geven ze voorbeelden.

Tips persoonlijkheidstest

                                          

Big Five

Nadat je de persoonlijkheidstest gemaakt hebt, volgt een uitslag. Deze uitslag is vooral gericht op vijf verschillende dimensies, ook wel de Big Five genoemd. Het gaat om de volgende vijf karaktereigenschappen: extraversie, vriendelijkheid, emotionaliteit, zorgvuldigheid en openheid. Per dimensie kun je hoog, laag of gemiddeld scoren. Schrik niet als je bijvoorbeeld erg laag scoort op vriendelijkheid. Dit is niet fout, het betekent alleen dat sommige banen minder goed bij jou passen dan andere banen.

Dit filmpje gaat over de Big Five:


Extraversie

Het is goed om te weten of je extravert of juist introvert bent. Extraverten zijn meer naar buiten gericht en worden gezien als gezellige, sociale personen. Zij hebben vaak goede communicatieve en sociale vaardigheden en houden ervan om in het middelpunt te staan. Introverten daarentegen, zijn wat meer bescheiden en zullen niet zo snel in het middelpunt staan. Daarnaast functioneren zij goed wanneer ze alleen zijn. Als je weet of je extravert of introvert bent, kun je makkelijker een geschikte baan vinden. Introverten kunnen beter niet een baan zoeken waarbij ze de leiding moeten nemen of presentaties moeten geven en extraverten kunnen beter niet thuiswerken of op een andere plek werken waar ze veel alleen zijn.

Vriendelijkheid

Deze categorie geeft aan of iemand meer van zijn of haar eigen belang uitgaat, of juist dat van anderen. Als je hoog scoort op deze categorie, laat je zien dat je betrokken bent met het bedrijf en dat je rekening houdt met anderen. Mensen die laag scoren op ‘vriendelijkheid’, zijn vaak wat koppiger en willen graag hun zin hebben, zonder erbij na te denken hoe anderen zich voelen. Hoewel een hoge score over het algemeen dus positief is, zijn er ook een aantal nadelen. Vriendelijke mensen cijferen zich namelijk vaak weg en laten makkelijker over zich heen lopen. Zorg dus wel dat je voor jezelf op kunt komen.

Emotionaliteit

Bij ‘emotionaliteit’ gaat het er vooral om hoe emotioneel stabiel iemand is. Emotioneel stabiele mensen zijn vaak ontspannen en zelfverzekerd. Emotioneel instabiele mensen ervaren vaak meer stress en zijn onzekerder over zichzelf. Dit kan invloed hebben op hun werkzaamheden. Daarnaast hebben emotioneel instabiele mensen een grotere kans op een burn-out of depressie. Hierdoor is het voor een werkgever goed om te weten of een potentiële medewerker emotioneel stabiel is of niet. Maar ook voor jouzelf is deze informatie erg nuttig. Als je van jezelf weet dat je niet goed om kunt gaan met stressvolle situaties, kun je hier rekening mee houden bij het zoeken naar een baan.

Zorgvuldigheid

Bij deze categorie wordt gekeken of je een geordend persoon bent, of juist heel chaotisch bent. Zorgvuldige mensen zijn vaak erg betrouwbaar en komen altijd hun afspraken na. Daarnaast komen ze altijd op tijd. Chaotische mensen zijn vaak rommelig en impulsief. Maar ze zijn ook flexibel, wat dan weer een voordeel is. Over het algemeen is zorgvuldigheid dus een positieve eigenschap. Werkgevers weten dat ze op zorgvuldige personen kunnen bouwen en zullen dus eerder geneigd zijn deze personen aan te nemen.

Openheid

Met ‘openheid’ wordt bedoeld in hoeverre iemand open staat voor nieuwe ervaringen. Mensen die open zijn, gaan sneller nieuwe uitdagingen aan en zijn erg nieuwsgierig. Bovendien willen zij graag blijven leren en zullen ze eerder geneigd zijn cursussen te volgen dan mensen die niet open zijn. Mensen die niet of minder open zijn, houden vaak niet van veranderingen. Ze hechten zich aan tradities en normen en waarden. Het is dus over het algemeen positief om een open persoon te zijn. Wel zijn er enkele nadelen. Mensen die open zijn, staan vaak ook meer open voor sociaal contact en zullen eerder afgeleid zijn. Daarnaast hebben zij sneller de neiging om geestverruimende middelen te gebruiken.

Is de persoonlijkheidstest betrouwbaar?

Aangezien mensen de test zonder controle maken, is de test niet altijd betrouwbaar. In de praktijk blijkt dat mensen zich vaak beter voordoen dan ze zijn. Ze overdrijven vaak een beetje als het gaat om positieve eigenschappen. Hierdoor kan het voorkomen dat de werkgever iemand aanneemt die achteraf toch niet zo geschikt blijkt voor de baan als van te voren werd gedacht. Dit is niet alleen nadelig voor de werkgever, maar ook voor de werknemer zelf. Vul de test dus altijd eerlijk in en overdrijf niet. Als je de test onjuist invult, val je uiteindelijk toch wel door de mand. Je mag je positieve eigenschappen natuurlijk wel benadrukken. Als je de test te negatief invult, levert dat ook niet het gewenste resultaat op.

Nog meer persoonlijkheid assessments oefenen

Wil je nog meer persoonlijkheid assessments oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen