Your code hereAssessment leidinggevende capaciteiten | Gratis Uitleg + Tips
31 augustus 2021 

Assessment leidinggevende capaciteiten

Assessment leidinggevende capaciteiten

Elk bedrijf heeft een goede leider nodig. Maar hoe vind je nu de juiste persoon? Bij de zoektocht naar een leider wordt er vaak gebruik gemaakt van assessments, psychologische onderzoeken om te bepalen of iemand is geschikt voor een bepaalde functie. Maar deze assessments zijn ook erg nuttig als je al langer een leidinggevende in dienst hebt. In dit artikel lees je alles over het assessment voor leidinggevende capaciteiten over de eigenschappen waar een goede leidinggevende aan moet voldoen.

Inhoudsopgave: 

assessment training banner

Wat is een assessment voor leidinggevende capaciteiten?

Een assessment voor leidinggevende capaciteiten is een test waarbij wordt onderzocht of een sollicitant geschikt is voor een baan als leidinggevende bij een bepaald bedrijf. Maar de test kan ook worden gebruikt om een leidinggevende die al in dienst is te beoordelen en te bepalen of hij of zij nog bij het bedrijf past. Tijdens de test krijgt de (toekomstige) leider verschillende opdrachten, waaronder een intelligentietest, persoonlijkheidsvragenlijsten en simulatieopdrachten. Bovendien wordt hij of zij geïnterviewd door een psycholoog om vast te stellen over welke competenties hij of zij beschikt.

Voordelen van het assessment voor leidinggevende capaciteiten

Het assessment voor leidinggevende capaciteiten heeft verschillende voordelen. Niet alleen voor de leider zelf, maar voor het hele bedrijf. Door het assessment krijg je meer inzicht in de effectiviteit van het leiderschap op je bedrijf. Je weet met welk type leider je te maken hebt en of deze bij jouw bedrijf past. Andersom weet de leidinggevende ook of hij of zij bij het bedrijf past en wat zijn of haar valkuilen zijn. Dankzij dit inzicht krijgt de leider de kans aan zichzelf te werken en steeds beter te worden, wat ook weer voordelig is voor het bedrijf.

Waar moet een goede leider aan voldoen?

Als je een assessment gedaan hebt, komt daar natuurlijk een resultaat uit. Maar je moet wel weten wat dat resultaat betekent. Daarom is het belangrijk om van tevoren te weten aan welke eigenschappen een goede leider moet voldoen, zodat je die resultaten kunt vergelijken met die van de leidinggevende van jouw bedrijf.  hieronder staan 6 eigenschappen waaraan een goede leider moet voldoen.

1 Goede communicatieve vaardigheden

Om een goede leider te zijn, moet je goede communicatieve vaardigheden hebben. Je moet je ideeën goed over kunnen brengen, zodat iedereen begrijpt wat hij of zij moet doen. Daarnaast moet een leider vaak voor een groep mensen praten. Dit moet hij of zij ook kunnen. Het is ook belangrijk dat de leidinggevende communiceert met zijn of haar collega’s. Leiders moeten goed kunnen luisteren. Ze moeten openstaan voor input van collega’s en ook voor eventuele kritieken.

In dit filmpje leer je hoe je je communicatieve vaardigheden kunt verbeteren:

2 Emotioneel intelligent

Dit punt sluit een beetje aan op het vorige. Naast het hebben van goede communicatie skills, moet een leider ook emotioneel intelligent zijn. Zo moet een leidinggevende zijn of haar eigen emoties onder controle kunnen houden en rekening houden met de emoties van anderen. Een goede leidinggevende voelt aan hoe een idee of besluit valt bij zijn of haar collega’s en moet zich hier ook naar schikken. Daarnaast moet de leider zich ook kunnen inleven in zijn of haar collega’s. Hij of zij moet hun keuzes kunnen begrijpen en er begripvol mee om kunnen gaan.

3 Duidelijke doelen stellen en goed plannen

Het is noodzakelijk dat een leider duidelijk is over het resultaat dat hij of zij voor ogen heeft. Wat moet er gebeuren en wie moet welke taak uitvoeren? En waarom gaat het op deze manier? Ook moet je als leider niet in één keer het einddoel willen bereiken, maar daar stapje voor stapje naartoe werken. Presenteer ook duidelijk elke stap die genomen moet worden aan je collega’s. En niet te vergeten: geef een duidelijke deadline aan.

4 Innovatief zijn 

Een belangrijk kenmerk van een goede leider, is dat hij of zij innovatief is. De leidinggevende moet conservatieve denkbeelden en tradities loslaten en vooruit denken. Hij of zij moet altijd het bedrijf willen verbeteren. Een leider moet creatief zijn, niet in hokjes denken. Hij of zij moet daarnaast ook een rolmodel zijn en altijd zelf het goede voorbeeld geven. Alleen op die manier zorg je er als leidinggevende ervoor dat je medewerkers geïnspireerd en gemotiveerd raken en weten ze wat je bedoelt.

5 Verantwoordelijkheid op zich nemen

Deze spreekt natuurlijk voor zich. Een leider krijgt te maken met grote verantwoordelijkheden, dus hij of zij moet hier goed mee om kunnen gaan. De leider moet confrontaties durven aangaan en open staan voor kritiek. Hij of zij moet werken aan zijn of haar tekortkomingen. De leider is de eindverantwoordelijke en is zich hier erg van bewust.

6 Op de hoogte blijven

Het is belangrijk dat de leider altijd het overzicht houdt. De leider moet overal van op de hoogte zijn, zowel van kleine als grote projecten. Allemaal horen ze bij het proces dat leidt tot het uiteindelijke eindproduct. Bovendien moet een leider weten hoe het met al zijn of haar medewerkers gaat, ook privé. Zo kan hij of zij er rekening mee houden als één van de medewerkers wat minder goed in zijn vel zit.

Nog meer assessments voor leidinggevende capaciteiten oefenen

Wil je nog meer assessments voor leidinggevende capaciteiten oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen