Your code here Postbakoefening competenties | Hier wordt op gelet
01 september 2015 

Postbakoefening competenties

Postbakoefening competenties

Heb je wel eens van de postbakoefening competenties gehoord? De postbakoefening is een oefening die in wordt gezet om meerdere competenties bij de deelnemers te meten. Het is dus niet één specifieke competentie die gemeten wordt. Het voordeel is dat er meerdere punten worden beoordeeld binnen een opdracht. Zo kun je namelijk laten zien wat je allemaal kunt. Maar je moet ook aan veel dingen tegelijkertijd denken als je de oefening uitvoert. Er zijn een aantal competenties die vaak gemeten worden en deze leggen we je nu uit.

Inhoudsopgave

 




Postbakoefening competenties uitleg

Delegeren

Bij delegeren gaat het over het toekennen van belangrijke onderdelen van je eigen taken en verantwoordelijkheden aan anderen. Je moet hierbij laten zien dat je vertrouwen toont in de mogelijkheden van anderen, maar ook in de motivatie van anderen. Het is belangrijk dat je op afstand ook de voortgang kunt bewaken. Bij de postbakoefening moeten er veel taken gedelegeerd worden. Kun jij de juiste taken efficiënt aan de juiste personen toekennen? Om dat te kunnen is het van belang dat je weet wat belangrijk is bij delegeren:

  • Duidelijk zijn is van groot belang. Je moet een persoon duidelijk maken wat jij van hem verwacht en wat hij of zij moet doen voor je. Dit is de eerste stap, duidelijkheid staat voorop!
  • Bereidheid, je wil vaak veel zelf doen, want jij wil je van de beste kant laten zien. Als jij geen taken gaat delegeren dan heb je alleen jezelf daarmee. Ben daarom bereid om te delegeren en maak het jezelf ook wat gemakkelijker.
  • Plannen, het is van belang dat een persoon ook voldoende tijd heeft om de taak of de taken, die je aan hem of haar hebt uitbesteed, uit te kunnen voeren.
  • De juiste taken moet je bij de juiste persoon neerleggen. Dit is een onderdeel waar veel mensen moeite mee hebben. Als jij het ook lastig vindt om taken uit handen te geven, onthoud dan dat delegeren ook een bevrijding kan zijn. Je bent hierdoor zelf namelijk productiever en je laat ook zien dat je je medewerkers vertrouwt en zij krijgen zo ook de kans om zich te ontwikkelen. Medewerkers zullen het waarderen als jij hen meer verantwoordelijkheid geeft. Dit komt zowel het werk als de sfeer op de werkvloer ten goede.

Probleemanalyse

Het is belangrijk dat jij tijdens de postbakoefening problemen kunt zien en ook verbanden kunt leggen tussen de gegevens die je hebt. Belangrijke informatie moet je snel herkennen, je moet oorzaken op kunnen sporen en doelmatig opsporen is daarbij van belang. Voorbeelden van een probleemanalyse kunnen zijn onderscheid maken tussen feiten en meningen of hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden.

Organisatiebewustzijn

Het is van belang dat jij weet hoe dat een organisatie functioneert, ook moet je weten wat jouw taak is om een doel te bereiken. Je kunt invloed hebben op beslissingen die genomen worden of activiteiten die je moet beoordelen. Je moet weten wat er zich afspeelt binnen de organisatie. Je bent je pas organisatiebewust wanneer je weet welke mensen of afdelingen jij moet beïnvloeden om een doel te bereiken. Ook moet je weten hoe je mensen of afdelingen moet beïnvloeden om je doel te bereiken en je moet je bewust zijn van de effecten van je handelen binnen een bedrijf.

Besluitvaardigheid

Je moet in staat zijn om besluiten te nemen. Bij besluitvaardigheid horen een aantal belangrijke punten:

  • Zelfstandig zijn, moet je een beslissing nemen? Dan doe je dat ook. Je laat het niet over aan anderen.
  • Kwaliteit, je neemt niet zomaar een beslissing, maar je maakt altijd een zorgvuldige keuze. Je houdt daarbij de kwaliteit in de gaten en vergelijkt de alternatieven én dan pas maak je je keuze.
  • Vlot zijn, als er snel beslissingen genomen moeten worden, dan moet je dat ook kunnen. Niet alle beslissingen zijn moeilijk te nemen.
  • Een beslissing nemen moet je kunnen, niet iedereen kan en durft dat. Het is beter dat je een slecht besluit neemt dan geen besluit neemt. Besluiteloosheid is geen goede eigenschap en kost een bedrijf geld.

Initiatief

Je kunt een situatie niet passief accepteren, maar je kunt deze wel beïnvloeden. Je gaat zelf onderzoeken welke mogelijkheden er zijn en je probeert ook dingen uit. Je gaat niet de kat uit de boom kijken, maar je gaat op zoek naar kansen, je benut deze ook en gaat vervolgens over tot actie. Als jij initiatief neemt, dan grijp je je kansen zodra je deze ziet en je handelt er ook naar. Ook zie je nieuwe mogelijkheden en neemt daarin zelf de eerste stap. Tegenslagen zijn er om van te leren en jij laat je hierdoor niet weerhouden. Je gaat over tot actie wanneer het daar het juiste moment voor is.

Plannen en organiseren

Tijdens de postbakoefening competenties staan plannen en organisatie ook centraal. Daarvoor moet je prioriteiten kunnen stellen en je moet ook effectief een doel vast kunnen stellen. Een doel kun je alleen bereiken door de juiste middelen in te zetten. Bij plannen en organisatie ga je doelgericht te werk en je kunt met tegenslagen omgaan. 

Strategisch perspectief

Het is belangrijk dat je in staat bent om met verschillende problemen rekening te houden. Ook houd je rekening met commerciële mogelijkheden en de samenhangende factoren op de langere termijn. Dit wil zeggen dat de bedrijfskoers en de visie met elkaar overeen moeten komen. Daarbij houd je rekening met het aandragen van manieren om plannen te implementeren.

Oordeelsvorming

Het is belangrijk dat je onbevooroordeeld en rationeel bent als je logische beslissingen moet maken. Daarbij moetje mogelijke handelswijzen tegen elkaar afwegen en dat doe je aan de hand van relevante criteria. Je moet een realistisch oordeel kunnen vormen. Dit kun je wanneer je afwegingen kunt maken (voor- en tegen argumenten tegen elkaar afwegen), je moet goed overzicht kunnen houden (hoofd- en bijzaken met elkaar scheiden), je gebruikt je nuchterheid als je een oordeel wil vormen en je gebruikt je gezonde verstand.

Assessment oefenen

Wil je nog meerPostbakoefening competenties oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

117,-

€ 37,-

Assessment Coaching programma

Krijg direct toegang levenslang toegang tot al onze cursussen van de Assessment Coaching programma die het volgende bevatten:  Capaciteitentest Oefenkit  Assessment Training,   en een Assessment Gids

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Peter, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen