Groepsopdracht

Bij een assessment kun je te maken krijgen met een groepsopdracht. Het komt niet heel vaak voor, maar bij een groepsassessment is de kans groot dat jij er mee te maken krijgt. Daarom is het belangrijk dat je je hier op voorbereidt, zodat je weet wat jou te wachten staat. Als je namelijk weet wat je kunt verwachten, kun je je zenuwen beter onder controle houden en dat komt ten goede aan de resultaten. De groepsopdracht kan bestaan uit een groepsdiscussie of een groepsactiviteit. Je hebt ook te maken met zendtijd, competenties, de vraag hoe je een goede bijdrage kunt leveren aan de opdracht en hoe je je het beste kunt voorbereiden. Deze onderwerpen komen hier aan bod:

Inhoudsopgave



De groepsdiscussie

De groepsopdracht kan bestaan uit een groepsdiscussie. Bij een groepsdiscussie gaat het over een bepaald onderwerp en je doel is consensus bereiken. De discussie is er niet om je leiderschap te beoordelen. Het gaat er juist om dat je laat zien dat je naar anderen luistert en samen tot een oplossing kunt komen. Blijf vooral rustig, laat anderen uitpraten en neem de tijd om het probleem te bespreken en samen op te lossen.

De groepsactiviteit

Tijdens een groepsopdracht kun je te maken krijgen met een groepsactiviteit. Je werkt tijdens de groepsactiviteit samen met andere deelnemers. Je doet de opdracht niet alleen, maar ook niet met acteurs. Het gaat over jou en andere mensen die ook beoordeeld worden. Het doel van de opdracht is dat je samen een situatie op gaat lossen. Als deelnemer krijg je van tevoren informatie en tijd om deze door te nemen. Je krijgt allemaal een deel van het probleem te zien en je hebt de informatie van de anderen nodig om samen tot een oplossing te komen.

Zendtijd

Tijdens een rollenspel heb je een bepaalde tijd om je voor te bereiden en een bepaalde tijd om te laten zien wat je kunt. Voorafgaand aan de opdracht krijg je te horen hoeveel tijd je hebt als groep. Het is dan de bedoeling dat je probeert om binnen die tijd met een oplossing te komen van een bepaald probleem. Er zal dus iemand de tijd moeten bewaken van het hele proces.

Competenties

Steeds meer bedrijven willen direct de goede kandidaat selecteren voor de nieuwe of vacante functie. Het is vaak belangrijk dat je ook in een groep kunt functioneren en dus samen kunt werken. Daarom is het van belang dat je laat zien wat je kunt, dit kan dan getest worden middels een groepsopdracht. Je toekomstige werkgever laat je dan samen met de andere kandidaat een discussie voeren of een opdracht maken, om te zien welke rol jij aanneemt en hoe jij handelt in een groep. Dit geeft een duidelijk beeld van wie je bent als persoon en over welke competenties je beschikt. Meestal wordt het onderdeel gecombineerd met individuele testen. Tijdens een groepsopdracht kun je verschillende competenties laten zien, bijvoorbeeld:

-Leidinggeven, misschien solliciteer je naar een leidinggevende functie en dan zal er gekeken worden naar deze competentie. Luister je naar anderen of ben je teveel met jezelf en je eigen mening bezig?

-Samenwerken, hoe ben je ten opzichte van anderen? Sta je open voor een andere mening en feedback? Druk je je eigen zin door of luister je naar ideeën van anderen? Kun je taken verdelen of wil je alles zelf doen? Ben je bereid om anderen te helpen?

-Adviseren, hoe geef je advies? Op welke manier breng je het? Hoe kom je aan je informatie?

Hoe lever je een goede bijdrage?

Iedereen moet tijdens de groepsopdracht een goede bijdrage leveren, hoe doe je dat?

-Bereid je goed voor. Het is belangrijk om te weten wat er van je wordt verwacht en waar je naar toe moet werken.

-Luister naar anderen. Laat zien dat je open staat voor de mening van anderen.

-Let op je houding. Neem een actieve houding aan.

-Blijf jezelf. Ga niet stoer of nonchalant reageren, blijf jezelf en houd je rustig.

-Kijk anderen aan. Zo laat je merken dat je betrokken bent en je toont op deze manier interesse.

-Vraag door. Hierdoor laat je zien dat je meer wilt weten over wat er gaande is.

-Laat zien dat je je in kunt leven in anderen. Toon begrip en herhaal af en toe wat er wordt gezegd om te kijken of je het goed hebt begrepen.

-Blijf altijd rustig. Hier kun je het meeste mee bereiken en zo laat je ook zien dat je met stress om kunt gaan en alles onder controle kunt houden. Een kort lontje heeft een heel negatieve uitwerking bij jouw beoordeling, ook al word jij daartoe uitgedaagd!

-Ga geen confrontaties aan. Het gaat er om dat je laat zien dat je met werkdruk e.d. om kunt gaan, zonder in paniek te raken. Vraag rustig wat er gaande is, maar ga niet in de verdediging.

Je kunt pas effectief zijn tijdens een groepsopdracht als je beschikt over sociale vaardigheden en dus goed samen kunt werken. Een assessor zal altijd kijken welke rol jij aanneemt tijdens de opdracht. Lever altijd een actieve bijdrage, laat anderen ook aan het woord komen en druk je ideeën niet door, het gaat er om dat je iedereen in zijn waarde laat en samen tot een oplossing komt. Het heet niet voor niets samenwerken!

Nog meer groepsopdrachten oefenen

Wil je nog meer groepsopdrachten oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.