Your code hereAssessment gesprek | ontdek hier de grote valkuil!

Assessment gesprek

Assessment gesprek

Een andere naam voor een assessment gesprek is een assessment interview. Dit is een onderdeel dat niet gemist kan worden bij het assessment. Vaak zijn kandidaten erg nerveus voor een gesprek, omdat ze geen idee hebben wat er van hen verwacht wordt. Maar gelukkig kun je je er goed op voorbereiden, zodat het niet allemaal nieuw voor je zal zijn tijdens dit interview. Als je weet wat er ongeveer komen gaat, kun je jezelf geruststellen en meer ontspannen aan een assessment gesprek beginnen. Op deze pagina worden de assessment gesprek valkuilen besproken en hoe je hier mee om kunt gaan.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Assessment gesprek valkuil

Hoe ontstaat deze strijd dan precies? Tijdens het assessment gesprek (rollenspel) kunnen zich veel verschillende situaties voordoen.

Je bent voor een gesprek zenuwachtig en dat is niet raar. Het is spannend, want je weet dat er veel vanaf hangt. Presteren is van belang en dit kan ervoor zorgen dat je onder druk komt te staan. Maar welke valkuilen kunnen er ontstaan en hoe komt dat?

  • Je zendt veel informatie, maar je ontvangt te weinig informatie. Je hebt veel te vertellen tijdens een assessment en die kans die pak je vaak. Je wil goed overkomen en daarom ben je veel aan het woord, maar een stilte is niet verkeerd. Je mag aantekeningen maken bij een assessment en deze kun je ook mee het gesprek innemen. Door alle aantekeningen op papier te zetten voor jezelf, kun je je voorbereiden. Je hoeft niet alles uit je hoofd te leren of alles in een keer achter elkaar door te ratelen. Je kunt alle punten rustig doornemen en zo kun je zenden en ontvangen.
  • Je blokkeert ineens tijdens het gesprek. Dit is iets wat vaak voorkomt, veel mensen zijn bang voor het onbekende en ze hebben geen idee wat ze moeten doen, wat hen te wachten staat. Er komen ineens veel gedachten in je hoofd en doordat je dat allemaal binnen laat komen kan het teveel zijn en vergeet je wat je wilde zeggen. Probeer rustig tot jezelf te komen, even aan wat anders te denken en herpak jezelf.
  • Je overschat jezelf in een gesprek. Soms denk je te gemakkelijk “ik kan dat wel”. Je bent er zo van overtuigd dat je het kan en daardoor denk je “ik weet wat ik moet doen, ik kan het” en je bent zeker dat ze jou uitkiezen als kandidaat. Je kunt hierdoor heel anders overkomen dan je bent. Ga er niet vanuit dat je bent aangenomen en dat je alles kan. Het is een leerproces en een gesprek kan altijd anders verlopen en beoordeeld worden dan je denkt. Probeer je vaardigheden te beheersen, overdrijven is nooit goed ook niet de zaken die jij beheerst. Ga in elk geval goed voorbereid het gesprek of interview in, maar overdrijf nooit,
  • blijf jezelf.

Wat je niet moet doen

Er zijn een paar dingen die je tijdens een assessment gesprek niet moet doen:

  • Continu aan het woord zijn: Dit zorgt ervoor dat je niet luistert naar anderen. Een gesprek wordt gevoerd door ten minste twee personen, je luistert en je reageert en andersom. Laat dus ook zien dat je goed kunt luisteren en weet wanneer je even stil moet zijn, onderschat het belang hiervan niet!
  • Denken dat je alles al weet en kan: Dit uit je namelijk ook, te zeker overkomen kan een valkuil zijn dus blijf jezelf en sta open voor het gesprek. Laat zien dat je wil leren en neem de tijd om het gesprek op je in te laten werken.
  • Jezelf anders voordoen dan je bent: Je kunt je tijdens een assessment gesprek wel anders voordoen, heel verlegen of heel stoer bijvoorbeeld. Als je echter in de praktijk normaal gesproken niet zo bent, komt dat een keer uit en is het voor jou lastig om deze rol te blijven spelen. Zorg er daarom voor dat je jezelf blijft en maak je een fout? Dat is niet erg, je bent er om te leren en iedereen maakt fouten.
  • Kwaad worden: Je hebt er niets aan om boos te worden, je laat hierdoor zien dat je niet op de juiste manier met de situatie om kunt gaan en jij je niet kunt beheersen. Probeer rustig te reageren en probeer door het aangaan van een gesprek het probleem op te lossen.
  • Geen initiatief nemen:  Het is belangrijk dat je aangeeft als je iets niet weet of begrijpt, vraag door als je iets wil weten. Tijdens een gesprek kan een acteur bewust weerstand bieden. Zorg dat je die signalen opvangt en er op doorvraagt.

Nog meer assessment gesprekken oefenen

Wil je nog meer assessment gesprekken oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen