Your code hereAnalyseoefeningen | Alle belangrijke punten vind je hier
10 september 2015 

Analyseoefeningen

Analyseoefeningen

Bij een assessment heb je vaak te maken met analyseoefeningen. Door de analyseoefeningen kunnen diverse vaardigheden worden gemeten, deze kunnen van belang zijn voor diverse functies. Een andere naam voor de analyseoefeningen zijn casestudy’s.

Inhoudsopgave


Waarom krijg je analyseoefeningen?

Er zijn verschillende redenen waarom dat de analyseoefeningen worden ingezet. Om te beginnen worden deze oefeningen bij een assessment ingezet omdat hierdoor je analytische vaardigheden worden gemeten. Aan de hand van deze oefeningen kan een beeld gevormd worden van hoe je gegevens verwerkt en analyseert. Er wordt zich een beeld gevormd van hoe jij problemen oplost en hoe je beslissingen neemt. Je komt er zelf ook achter wat voor uitdagingen je bij je nieuwe werk gaat krijgen en hoe dat aanvoelt.

Verschillende vormen van analyseoefeningen

De analyseoefeningen bestaan in verschillende vormen:

  • Analyseoefening met een schriftelijk rapport
  • Analyseoefeningen met een mondelinge presentatie
  • Analyseoefeningen met groepsdiscussie

Het is voor jou prettig als je weet wat alle drie de vormen betekenen en wat er van je wordt verwacht. Daarom worden alle drie de vormen hieronder besproken, om jou voor te bereiden op het aankomende assessment.

Analyseoefening met een schriftelijk rapport

Bij de analyseoefeningen met een schriftelijk rapport, laat je je analytische vaardigheden zien, maar ook je schriftelijke communicatievaardigheden. Dit is een zeer populaire vorm van oefeningen. Je gaat hierbij namelijk een schriftelijk rapportage schrijven, en deze moet aan alle eisen voldoen. Daarbij moet je er dus goed op letten dat je met de juiste hoeveelheid details werkt en deze dien je vooraf ook te bepalen. Een ander aspect waar je naar dient te kijken is hoe is de rapportage opgebouwd? De lezer moet bij je rapport het idee hebben dat er een duidelijk begin, midden en eind aanwezig is. Je dient ook een samenvatting te maken van de inhoud, je geeft aan welke doelstellingen je wil bereiken, dan schrijf je de hoofdtekst uit, met daarbij ook de conclusies en de onderbouwing, dan een samenvatting van je beslissingen en de bijlagen. Bij de bijlagen kunnen verschillende documenten worden geplaatst, zoals tabellen en grafieken die je bij je onderzoek hebt gebruikt om het een en ander te verduidelijken.

Analyseoefeningen met een mondelinge presentatie

Een andere vorm van de analyseoefeningen zijn de oefeningen met een mondelinge presentatie. Het kan zijn dat je hebt gesolliciteerd op een functie waarbij de presentatievaardigheden van belang zijn. Soms moet je bij de presentatie alleen maar de hoofdpunten van een rapport geven. Deze oefening vraagt veel tijd van je. Om te beginnen heb je eerst ongeveer 60-100 minuten om een rapportage op te stellen. Vervolgens ga je een presentatie voorbereiden wat ook veel tijd kost, bijvoorbeeld 30-60 minuten. Als je dat hebt gedaan dien je de presentatie ook nog te geven. Vaak duurt het geven van de presentatie ongeveer 20 minuten en dat is dan inclusief vragen stellen. Het kost dus erg veel tijd om alles goed voor te bereiden. Je dient hiervoor de rapportage duidelijk op te stellen en vervolgens aan de hand van de hoofdpunten een duidelijke mondelinge presentatie te geven. Bij deze vorm van analyseoefeningen worden dus niet alleen de analytische vaardigheden getest, maar ook de presentatievaardigheden.

Analyseoefeningen met groepsdiscussie

Er is nog een laatste vorm van analyseoefeningen en dat is de groepsdiscussie. Deze kom je erg vaak tegen en je hebt hierbij vaak een uur de tijd en dan ga jij een situatie analyseren. Na het uur analyseren ga je nog een uur met een groep, dus met andere kandidaten, aan de slag om te overleggen hoe jij de situatie het beste aan kunt pakken. Er wordt hierbij gekeken of dat je overtuigend bent, of je de ideeën van anderen ook kritisch kunt beoordelen en of dat je ook je mening aan kunt passen aan die van de groep. Je moet dus niet je zin doordrijven en zorgen dat jouw idee er het beste uit gaat komen, het gaat er om dat je anderen kunt overtuigen, maar ook naar anderen kunt luisteren. Reageren, open staan voor anderen, vragen stellen, allemaal onderdelen die bij deze manier van analyseoefeningen naar voren komen.

Tips analyseoefeningen

Het is belangrijk dat je de analyseoefeningen goed voor gaat bereiden, waar moet je dan aan denken?

  • Neem de tijd, maar durf ook beslissingen te maken. Je hebt vaak een bepaalde tijd om oefeningen te maken en deel deze ook nuttig in.
  • Bij een presentatie is het van belang dat je laat zien dat je het weet, dat je overtuigd bent van hetgeen wat je zegt en hebt onderzocht. Zorg dat je dat ook duidelijk over laat komen aan de anderen.
  • Bereid je ook voor op dat anderen vragen hebben.
  • Bij een rapportage is het van belang dat je goed weet wat je hebt onderzocht en dat je je doelen bereikt. Zorg dat je duidelijk maakt welke stappen je hebt gedaan en waarom je dat hebt gedaan. Je onderbouwing is bij de analyseoefeningen van groot belang.
  • Zorg dat jij zeker bent van jezelf, je weet wat je kunt en jij kunt analyseren. Noteer belangrijke factoren en laat deze duidelijk terugkeren tijdens de analyseoefeningen. Jij kunt laten zien wat je allemaal kunt.

Nog meer analyse oefeningen oefenen

Wil je nog meer analyse oefeningen oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

117,-

€ 37,-

Assessment Coaching programma

Krijg direct toegang levenslang toegang tot al onze cursussen van de Assessment Coaching programma die het volgende bevatten:  Capaciteitentest Oefenkit  Assessment Training,   en een Assessment Gids

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Peter, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen