arrow_drop_up arrow_drop_down

Rekenvaardigheid oefenen

Rekenvaardigheid oefenen gaat je heel goed helpen als je binnenkort assessment af gaat leggen. Het is altijd fijn om te weten wat je van een test kunt verwachten, dan hoef je namelijk niet zo zenuwachtig te zijn (of je bent in elk geval minder nerveus). Natuurlijk blijft het maken van een test altijd spannend, maar gelukkig kun je daar nu wat aan doen: je kunt namelijk oefenen. Sommige mensen denken dat oefenen niet nodig is, maar het is beter om het wel te doen. Hierdoor weet je namelijk hoe de vragen aan je gesteld kunnen worden en je komt er ook achter welke onderdelen je nog niet goed beheerst. Zorg er daarom voor dat je bij ons de rekenvaardigheid gaat oefenen en ontdek welke onderdelen je al goed beheerst en welke nog de nodige aandacht van je vragen. We bereiden je hier dan ook graag op voor en de volgende onderdelen komen hier aan bod:

Inhoudsopgave

  1. Rekenvaardigheid voorbeeld
  2. Rekenvaardigheid uitleg
  3. Voorbereiden op het rekenen
  4. Breuken
  5. Rekenvaardigheid tips
  6. Tijdsdruk
  7. Planning
  8. Regels eigen maken
  9. Durf hulp te vragen
  10. Veel oefenen helpt
  11. Rekenvaardigheid oefeningen
  12. Rekenvaardigheid antwoorden
  13. Nog meer rekenvaardigheid oefenen

 

Rekenvaardigheid voorbeeld

Voordat je de rekenvaardigheid gaat oefenen, is het verstandig om een voorbeeld te bekijken. Je komt er zo achter hoe het er op een testdag aan toe gaat. Bekijk onderstaande video op je gemak tot je door hebt wat er van je wordt verwacht. Het is beter om de video een paar keer te bekijken, zodat je geheugen weer is opgefrist, want je zult veel opgaven herkennen uit je schooltijd.

Rekenvaardigheid uitleg

Het onderdeel rekenvaardigheid is erg belangrijk. Bij deze test krijg je met allerlei sommen te maken. Let hierbij goed op dat je geen rekenmachine mag gebruiken tijdens de test. Het is echt gericht op het hoofdrekenen en daarom is het oefenen ook zo belangrijk. Meestal krijg je wel de kans om er een kladpapiertje bij te houden om een som uit te rekenen. Dit zorgt er voor dat het rekenen een stuk gemakkelijker wordt. De verschillende soorten sommen waar je mee te maken krijgt kun je oefenen. Alle sommen kennen weer eigen regels. Als je de sommen op de goede manier uit wilt rekenen (en dat wil je!) dien jij dus de regels te kennen. Sommige regels ken je misschien nog, maar het is verstandig om je geheugen even op te frissen.

 

Voorbereiden op het rekenen

Het is belangrijk dat je je voor gaat bereiden op de rekenvaardigheden. Het doel wat je hebt is dat jij een goede score behaalt en dat kan alleen wanneer je oefent. Daardoor kun je laten zien dat je niveau hoger is dan dat van de andere kandidaten. Het enige wat nodig is, is dat jij de rekenregels kent en die toe gaat passen tijdens de test. Lees daarom de rekenregels eerst door voordat je de sommen gaat maken. Je geheugen is weer even opgefrist en zo zal het oefenen ook beter verlopen. Je komt er zo achter of dat jij de theorie in de praktijk kunt brengen. Sommige sommen maak je waarschijnlijk direct goed, andere opgaven vragen nog wat oefening. Je weet hierdoor waar je je op moet richten met rekenvaardigheid oefenen. Als je de regels echt goed kent, dan kun je de sommen vaak ook erg snel oplossen. Zorg dat je het antwoord altijd nog eens controleert voordat je doorgaat met de volgende vraag. Controle is namelijk van groot belang tijdens alle testen. Met name bij de breuken is controle aan te raden, veel mensen vinden dit namelijk het meest lastige onderdeel. Besteed hier daarom wat extra tijd aan om je de regels eigen te maken, want dan gaat ook dit onderdeel zeker lukken.

Rekenvaardigheid

Breuken

De breuken worden gezien als een van de meest lastige onderdelen van de test. Daarom is het verstandig om hier meer over te lezen. Voor breuken voorbeelden, uitleg, tips en oefeningen klik hier! Je komt er zo alles over te weten en een goede voorbereiding is ook hierbij het halve werk! Er zijn ook verschillende trucjes die je jezelf eigen kunt maken om de breuken nog beter onder controle te krijgen, maar zorg eerst dat je de basisregels kent en dan kun je met de oefeningen en de trucs beginnen. Even doorbijten en vervolgens zal veel je bekend voorkomen. Na de nodige oefeningen kun jij de opgaven goed en snel oplossen.

 

Rekenvaardigheid tips

Het is belangrijk dat je je goed voor gaat bereiden op de test. Dit kan met onze tips:

-Zorg dat je de basisregels van het rekenen beheerst. Alle sommen bij rekenen worden gemaakt vanuit een aantal basisregels. Als je de regels goed kent, dan is het een kwestie van het toepassen bij iedere som. Op deze manier werk je naar het antwoord toe en kun jij iedere rekensom goed oplossen.

-Bereken alles in stapjes. Als je in stappen werkt, zie je ook de verbanden en weet je of je op de goede weg bent. Als je bijvoorbeeld een som uit moet rekenen, zoals 13 x 47. Dan ga je dit uit je hoofd uit proberen te rekenen en dan ga je het jezelf gemakkelijker maken. Je doet dan eerst 10 x 47 en dan nog eens 3 x 47. De uitkomsten van beide sommen tel je bij elkaar op en dan heb je dus hetzelfde gedaan als 13 x 47, maar dan in stapjes.

-Cijferen is ook een belangrijk onderdeel bij het rekenen. Als je met kladpapier mag werken dan is deze methode erg geschikt om toe te passen. Je kunt een som onder elkaar zetten en dan gemakkelijker oplossen.

-Afronden: Soms is het gemakkelijker om een som door af te ronden op te lossen.

-Herhalen: Bij het oefenen is herhalen het belangrijkste wat je moet blijven doen, tot de dag van test. Hierdoor kun jij je de regels namelijk steeds beter eigen maken en ontdekken wat de verbanden zijn.

-Op tijd pauze nemen: Dit is van belang omdat het anders ineens teveel kan zijn. Je ziet continu cijfers en het is goed om tussendoor te ontspannen, zodat je daarna je aandacht er weer voor de volle 100% bij kunt houden.

-Op snelheid oefenen, als je de regels eenmaal kent en de sommen op kunt lossen dan kun je aan je snelheid werken. Dit moet je pas doen als je alles goed beheerst.

-Gemaakte sommen goed nakijken, controleren. Hierdoor kun je onnodige (slordigheids) fouten voorkomen. Neem daarom de tijd om de vragen en antwoorden goed door te nemen en ga pas door met een volgende vraag als je ervan verzekerd bent dat het goede antwoord is ingevuld. Uiteraard ga je geen tijd verspillen aan opgaven die je echt niet lukken, vul wel altijd een antwoord in, niets invullen is fout!

Rekenvaardigheid

Tijdsdruk

Bij de rekenvaardigheid is het vaak de bedoeling dat je binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk vragen goed beantwoordt. Zorg dat je de basisregels kent om deze goed te kunnen toepassen. Vervolgens kun je waar nodig nog extra theorie lezen. Als het goed gaat en je hebt een paar keer geoefend, ga dan binnen een uur proberen zoveel mogelijk sommen goed op te lossen. Je leert hierdoor te presteren onder tijdsdruk. Probeer om niet de hele tijd op de klok te kijken, maar blijf ook niet te lang bij een som hangen als je het antwoord niet weet. Iedereen krijgt dezelfde tijd om sommen te maken. Het vergelijken van de resultaten is daardoor betrouwbaar.

 

Planning

Het is bij het oefenen van belang dat je een planning maakt en aan de hand daarvan gaat werken. Er zijn veel verschillende onderdelen die jij je eigen moet maken. Dit kun je niet in een keer doen en daarom is het van belang dat je gaat kijken hoe je dit het beste in kunt delen. Wissel de diverse onderdelen met elkaar af, zodat je kunt bekijken wat goed gaat. Wissel onderdelen die je al beheerst af met onderdelen die je nog moeilijk vindt. Hierdoor kun je je aandacht er beter bij houden. Als het echt niet lukt kun je beter even stoppen en een ander onderdeel kiezen of gewoon even ontspannen en het op een later tijdstip nog eens proberen.

 

Regels eigen maken

De regels van alle sommen dien je je eigen te maken. Je kunt ze een paar keer doornemen en dan denken dat je ze beheerst, maar het is beter om in de praktijk te oefenen. Er zijn bij ons genoeg oefeningen beschikbaar die je kunt maken. Aan de hand daarvan kun je namelijk zien of dat je de stof ook echt beheerst. Als dat namelijk niet zo is kun je nog meer voorbeelden van vragen en antwoorden opzoeken en bekijken wat je nog extra aandacht moet geven. Wanneer jij je de regels eenmaal eigen hebt gemaakt, kun je ook wat moeilijkere sommen maken en kijken hoe dat gaat. Het is van belang dat je alles stapsgewijs gaat leren en daar ook de tijd voor neemt.

Rekenvaardigheid

Durf hulp te vragen

Als je er niet uitkomt en je loopt vast bij een onderdeel, vraag dan iemand in de omgeving om eens mee te kijken. Misschien maak je bij het oplossen van de vraag een fout en zie je zelf niet in waar het mis gaat. Het is dan van belang anderen mee te laten kijken en dan zie je in wat er anders moet. Anderen zijn er om jou te helpen en zo kun je ook weer door met het oefenen.

 

Veel oefenen helpt

Iedere dag een paar oefeningen maken, dat is het beste wat je kunt doen. Je kunt de hele dag een onderdeel oefenen, maar na een tijdje gaat het niet goed, je gaat je frustreren en dan gaat het mis. Probeer dat te voorkomen door regelmatig te oefenen en niet te lang achter elkaar. Je kunt bijvoorbeeld iedere dag drie keer 15 minuten een onderdeel oefenen. Vervolgens de volgende dag weer. Als er bepaalde onderdelen zijn die niet goed gaan, dan kun je ook wat extra aandacht hieraan besteden als je daar op dat moment tijd voor hebt. Maar het is ook belangrijk dat je tussendoor gaat ontspannen.

 

Rekenvaardigheid

Rekenvaardigheid oefeningen

De rekenvaardigheid oefenen doe je door iedere dag een aantal oefeningen te maken. Bij ons kun je deze oefeningen gratis maken en ook zelf nakijken. Het geeft je goed zicht in welke sommen je al beheerst en welke sommen nog de nodige aandacht vragen. Neem de tijd vragen en antwoordmogelijkheden door te nemen. Als je klaar bent kun je de vragen zelf nakijken.

 

 1. 37 + 68 =
 2. 63 : 3 =
 3. 156 + 27 =
 4. 9 x 17 =
 5. 187 – 23 =
 6. 4 x 82 =
 7. 6 x 76 =
 8. 36 + 185 =
 9. 453 – 294 =
 10. 144 : 9 =

 

 

 1. 763 – 577 =
 2. 67 – 35 =
 3. 534 + 615 =
 4. 196 : 7 =
 5. 224 : 4 =
 6. 189 – 76 =
 7. 758 + 36 =
 8. 76 x 9 =
 9. 22 x 10 =
 10. 487 + 156 =

 

 

 1. 327 – 145 =
 2. 424 : 8 =
 3. 23 + 46 =
 4. 87 – 19 =
 5. 6 x 67 =
 6. 8 x 12 =
 7. 3 + 27 =
 8. 14 x 3 =
 9. 72 + 91 =
 10. 523 – 344 =

 

 

 1. 72 : 6 =
 2. 98 : 2 =
 3. 612 – 403 =
 4. 443 + 57 =
 5. 8 x 33 =
 6. 216 : 6 =
 7. 22 + 188 =
 8. 6 x 13 =
 9. 75 + 115 =
 10. 217 – 136 =

Rekenvaardigheid antwoorden

De oefeningen van de rekenvaardigheid kun je hieronder nakijken. De antwoorden van de hierboven gestelde vragen worden hier weergegeven. Heb je de vraag niet goed beantwoord? Dan kun je zelf proberen te ontdekken waar het mis is gegaan. Het is goed om daar de tijd voor te nemen en vervolgens dat onderdeel nog wat extra aandacht te geven. Je leert ook van je fouten!

 1. 105
 2. 21
 3. 183
 4. 153
 5. 164
 6. 328
 7. 456
 8. 221
 9. 159
 10. 16
 11. 186
 12. 32
 13. 1149
 14. 28
 15. 56
 16. 113
 17. 794
 18. 684
 19. 220
 20. 643
 21. 182
 22. 53
 23. 69
 24. 68
 25. 402
 26. 96
 27. 30
 28. 42
 29. 163
 30. 179
 31. 12
 32. 49
 33. 209
 34. 500
 35. 264
 36. 36
 37. 210
 38. 78
 39. 190
 40. 81

Er zijn nog andere onderdelen van de test die je kunt oefenen:

Nog meer rekenvaardigheid oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan

Johan
Door

Johan

op 8 December 2017

Inderdaad, niet alle antwoorden zijn juist. Even controleren dus (uit het hoofd ;-) )

Peter Laan
M. van Binsbergen
Door

M. van Binsbergen

op 25 September 2018

Ls, Ik zie geen linkjes naar videos en ook de linkjes naar de oefeningen werken niet. Heb het zowel op een Mac als MS geprobeerd, maar helaas...Bekend probleem? groeten, M. van Binsbergen

Barryincus
Dariushiche
Danielvot
Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book