Het assessment rapport
Binnenkort is het zover, dan komt het assessment rapport. Het is een spannend moment om te wachten op de uitslag. Je wilt graag weten hoe je hebt gescoord, voor je gevoel zal het wachten erg lang duren. Toch krijg je meestal al binnen een week de uitslag, dus dat valt mee. Je krijgt dan een rapportage die is geschreven door een psycholoog. Alleen bij een selectie assessment krijg je de uitslag aan het einde van de dag (let op dat is alleen bij dit assessment). Het is fijn om te weten wat je kunt verwachten van het assessment rapport. We bespreken daarom op deze pagina in het algemeen het assessment rapport, maar ook de onderdelen die besproken worden. Op deze manier kun je je alvast voorbereiden op wat er komen gaat en lijkt wellicht de wachttijd minder lang te duren!
Inhoudsopgave
Assessment voorbereiden
In deze video kun je zien hoe dat het NIET moet bij een assessment. Het is goed om hier eens naar te kijken, dat geldt ook als voorbereiding op het assessment. Als je namelijk weet hoe het niet moet, weet je ook hoe dat het wel moet en zo kun je beter scoren met jouw assessment. Hoe beter je bent voorbereid, des te beter je resultaten zullen zijn. Blijf daarom tijd en energie investeren in het oefenen, de beloning komt later! Veel onderdelen kun je namelijk goed voorbereiden, zoals de capaciteitentest.
Assessment rapport
Als het assessment klaar is, dan worden alle resultaten beschreven in het assessment rapport. Hierin staan ook adviezen over je loopbaan en de punten die je nog verder kunt ontwikkelen. De kandidaten krijgen de rapportage altijd als eerste in te zien. Vervolgens zal er een nabespreking plaatsvinden, zodat alle punten besproken kunnen worden. Je hebt hierbij de mogelijkheid om vragen te stellen. De nabespreking kan zowel mondeling als telefonisch. Er kan altijd bezwaar worden gemaakt als je het ergens niet mee eens bent. Dit kun je beter na de nabespreking doen, zo kun je eerst je vragen stellen en toelichting krijgen op hetgeen voor jou onduidelijk is.
Assessment rapport onderdelen
Een assessment rapport bestaat uit verschillende onderdelen. Alle uitslagen van de testen die je hebt gemaakt vind je in deze rapportage. Je vindt hierin dus ook de resultaten van de capaciteitentest, deze zijn uitgewerkt en vaak staat er ook bij of dat je boven of onder het gewenste/gemiddelde niveau hebt gescoord. Je ziet dan ook in een oogopslag hoe jij de testen hebt gemaakt en of dat je een voldoende hebt behaald. Dan zijn er nog de persoonlijkheidstest en de competentietest, hierbij wordt de uitslag vaak weergegeven als een bepaald punt tussen goed en slecht. Daarbij is links meestal goed en rechts is slecht, daarbij geldt hoe verder het kruisje bij een bepaalde competentie of een persoonlijkheidskenmerk naar links staat, des te beter je hebt gescoord. Het assessment rapport bevat ook nog extra achtergrondinformatie over de betekenis van je resultaten. Je hebt ook te maken gehad met praktijksimulaties, ook deze resultaten staan beschreven in de rapportage.
Dan is er nog een speciaal assessment rapport van een ontwikkeling of loopbaan assessment. Hierbij is er namelijk meer aandacht voor je sterke en zwakke punten. Er is vaak ook aandacht voor bepaalde ontwikkelingspunten die op jou van toepassing zijn. Je krijgt hierbij ook advies over hoe je bepaalde punten nog beter kunt ontwikkelen en kunt uiten. Ook al is de rapportage niet geheel positief, je moet er voor jezelf het beste uithalen. Je weet wat je goed hebt gedaan en wat er minder goed is gegaan daarvan kun je leren. Het is een momentopname hoe gaat het op dat moment? Er zijn altijd punten die je kunt verbeteren, daar kun je op deze manier achter komen en er vervolgens aan gaan werken.
Assessment rapport bespreken
Als je de assessment rapportage hebt gekregen kun je deze doornemen en vervolgens komt er een assessment nagesprek. Tijdens dit gesprek worden alle resultaten besproken, je krijgt hierbij de kans om vragen te stellen. Als er dingen onduidelijk zijn, geef het dan aan zodat de ander het toe kan lichten. Het is prettig om dat gesprek thuis voor te bereiden, zorg dat je de rapportage goed door hebt genomen en maak waar nodig aantekeningen. Denk je dat er iets niet klopt, of heb je hier vragen over? Zet er dan een vraagteken bij of maak een korte aantekening en dan kun je tijdens een gesprek alle onduidelijkheden bespreken.
Jij hebt aan het einde van het gesprek de kans om aan te geven of je assessment rapport doorgestuurd mag worden naar de werkgever. Alleen jij kunt daar toestemming voor geven. Je mag de rapportage ook laten blokkeren en dan mag deze informatie dus niet door worden gestuurd. Je hoeft je geen zorgen te maken over de informatie die jij hebt prijs gegeven, want de psycholoog mag mondeling ook niets kwijt over de resultaten aan jouw werkgever. Als je je rapportage voor jezelf wilt houden, is de kans wel groot dat je de baan niet krijgt. Ook al zijn de resultaten op een punt wat minder, het is belangrijk dat je kijkt naar wat je moet kunnen bij een bepaalde functie. Wellicht kan het toch interessant zijn om je rapport op te sturen naar de werkgever.
Nog meer het assessment rapport oefenen
Wil je nog meer het assessment rapport oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.