Your code hereAssessment interview? | Ontdek hier de tips!

Assessment interview tip

Assessment interview tip

Wil je graag een assessment interview tip? Dan raden we je aan om deze pagina door te nemen. Bij een assessment krijg je te maken met verschillende onderdelen die je voor kunt bereiden, zo ook het interview. Er bestaan verschillende soorten interviews, deze worden hier nader toegelicht. Daarnaast kan de opbouw van een interview iedere keer anders zijn. Wij geven je een globale opbouw dan weet je wat je ongeveer kunt verwachten. Vervolgens krijg je nog een aantal tips voor het assessment interview.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Soorten interviews

Tijdens een assessment kun je te maken krijgen met verschillende soorten interviews. Tijdens dit gesprek gaat de psycholoog op zoek naar wie jij bent als persoon. Een interview kan gestructureerd verlopen, maar dat hoeft niet altijd. Het kan zijn dat er bepaalde structuren vaststaan, zodat alle kandidaten dezelfde vragen krijgen voorgelegd. Maar het kan ook zijn dat er alleen door wordt gevraagd op hetgeen je vertelt en dan is het dus een ander soort interview. Bij een assessment krijg je altijd met een interview te maken, de werkgever krijgt zo een beeld van je motivatie, persoonlijkheid en je interesses. Je zou het assessment interview kunnen vergelijken met een gewoon sollicitatiegesprek, alleen richt het zich meer op je persoonlijkheid. Vaak wordt dit interview afgenomen door een psycholoog.

Interview opbouw

Een interview kan op verschillende manieren zijn opgebouwd. Dit is een voorbeeld hoe een interview opgebouwd kan zijn:

-Kennismaking, duurt ongeveer 5 minuten.

-Praten over je opleiding, loopbaan en huidige functie ongeveer 15 minuten. Je moet er voor zorgen dat je CV in orde is (en helemaal up to date dat spreekt voor zich), zodat je alle punten goed toe kunt lichten. Je zou een professionele beroepskeuzetest kunnen doen tegen een vergoeding.

-Motivatie en ambities, gesprek van ongeveer 10 minuten. Welke drijfveren heb jij en waarom solliciteer je naar deze functie? De interviewer zal altijd op zoek gaan naar de redenen waarom jij denkt dat de functie aansluit bij hetgeen jij beheerst.

Competenties en sterke en zwakke punten, gesprek van ongeveer 15 minuten. Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van wat je goed kunt en wat leerpunten zijn. Je zou een SWOT analyse in kunnen vullen voor jezelf, met je sterke en zwakke kanten en je kansen en bedreigingen. Hierdoor laat je zien dat je je hebt voorbereid op het gesprek en je hebt direct een overzicht over jezelf.

-Vrije tijd, hobby, privé, gesprek van ongeveer 5 minuten. Zorg dat je alles goed op een rijtje hebt en vertel alleen over je interessante hobby’s, die wellicht ook wat te maken hebben met de functie waar je naar solliciteert.

-Afronding ongeveer 5 minuten.

Interview voorbereiden

Gelukkig kun je een interview goed voorbereiden. Meestal wordt jouw CV als leidraad gebruikt voor het interview. Een interviewer wil weten over welke competenties je beschikt en wat je motivatie is. Zorg daarom dat je alles goed toe kunt lichten. Vragen die aan je gesteld kunnen worden zijn bijvoorbeeld:

-Waar denk je over vijf jaar te staan?

-Waarom wil jij deze functie? Waarom ben jij geschikt voor deze baan?

-Welke hoogtepunten kun je benoemen uit je loopbaan? Wat heb jij geleerd?

-Welke dieptepunten heb je doorgemaakt in je loopbaan en wat heb je daarvan geleerd?

-Welke competenties zie je als je sterke kanten?

-Wat zijn je minder sterke kanten?

Deze en andere vragen kun je tijdens een interview krijgen, zorg dat je daarom een duidelijk beeld hebt over jezelf. Daarmee kun je deze en soortgelijke vragen beantwoorden. Een goede voorbereiding speelt daarin een grote rol, je kunt eventueel aantekeningen voor jezelf maken als je het assessment interview gaat voorbereiden. Dit is een assessment interview tip, want zo kun je de vragen en antwoorden af en toe doornemen en weet je beter wat je wil zeggen tijdens het interview.

Vertel over jezelf

Tijdens het interview vertel je natuurlijk wat over jezelf. Het is belangrijk dat je er goed over na gaat denken wat je over jezelf gaat vertellen. In dit filmpje kun je zien welke dingen je kunt zeggen over jezelf. Het is goed om daar eens naar te kijken, een goede voorbereiding op het interview.

 In dit filmpje vind je interview tips:

Goede indruk maken

Zorg dat je een goede eerste indruk maakt. Dit is belangrijk, als je bij een interview binnenkomt geef je de ander een hand, je stelt jezelf netjes voor. Let daarbij ook op je houding, je manier van praten en blijf contact houden tijdens het interview.

-Zorg dat je netjes zit, niet met je handen over elkaar bijvoorbeeld.

-Praat netjes, geen dialect. Zorg dat je goed verstaanbaar bent voor de ander.

-Als je een vraag niet goed hebt begrepen, vraag het dan en ga niet zomaar wat verzinnen.

-Het is belangrijk te laten merken dat je luistert. Kijk de ander aan, laat merken dat je luistert, zeg af en toe ja, of knik een keer. Ook non-verbale signalen kunnen aangeven dat je luistert.

Nog meer assessments interviews oefenen

Wil je nog meer assessments interviews oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen