Your code here Selectie assessment
Bij een sollicitatieprocedure komt vaak een selectie assessment. Met dit assessment worden alle kandidaten met elkaar vergeleken om uiteindelijk de beste kandidaat voor de openstaande vacature te vinden. Werkgevers maken hier daarom ook veel gebruik van, omdat de resultaten vaak meer zeggen over de vaardigheden en competenties van de sollicitanten dan een sollicitatiebrief. Als jij binnenkort op assessment moet naar aanleiding van jouw sollicitatie, is het belangrijk om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden. Dit begint bij het doorlezen van alle informatie over het assessment.

 

InhoudsopgaveHet selectie assessment laat jouw vaardigheden en competenties zien

Een selectie assessment wordt door veel bedrijven ingezet. De verschillende onderdelen van het assessment geven namelijk meer inzicht op het functioneren van de sollicitant binnen het werkveld. Hiervoor zijn een sollicitatiebrief en een gesprek vaak niet voldoende, omdat sollicitanten het hier altijd mooier laten lijken dan het in werkelijkheid kan zijn. Iemand kan immers vertellen dat hij of zij bepaalde competenties en vaardigheden bezit, terwijl dit in de praktijk vaak anders kan blijken. Met het assessment komen de competenties en vaardigheden naar voren die een sollicitant daadwerkelijk bezit en komt er ook meer inzicht in de zwakke punten.Zet jouw competenties in om het beste naar boven te halen

Je krijgt aan de hand van het selectie assessment dus meer inzicht in jouw eigen kennen en kunnen en kunt hiermee ook bewijzen dat jij de beste kandidaat bent voor de functie. Hiervoor worden verschillende onderdelen ingezet. Een daarvan is de capaciteitentest. Deze test toetst jouw vaardigheden aan de hand van verschillende vraagstukken. Denk hierbij aan jouw woordenschat, logisch redeneren en analyserend vermogen. Ook kan er een competentietest ingezet worden. Dit gebeurt in de vorm van een rollenspel of een interview. Als je een rollenspel moet doen, ga je samen met een tegenspeler aan de slag om een situatie uit de praktijk na te bootsen. Het is van belang dat je jouw competenties inzet om de situatie onder controle te krijgen en tot een gepaste oplossing voor beide kanten te komen.


Jouw persoonlijkheid zegt veel over jouw geschiktheid

Jouw persoonlijkheid is ook belangrijk voor jouw toekomstige werkgever. Daarom worden er vaak vragenlijsten ingezet om jou beter te leren kennen. Dit zijn vaak vragen over jouw ambities, interesses en motivatie. Daarnaast worden er vragen gesteld over jouw persoonlijkheid zelf. Hoe jij in bepaalde situaties reageert, kan namelijk belangrijk zijn om te zien hoe jij op de werkvloer kan reageren en in hoeverre je jezelf kunt blijven ontwikkelen in de toekomst. Bij deze vragenlijsten zijn geen goede en foute antwoorden te geven. Het gaat immers om jou en jouw persoonlijkheid en daar kan niemand negatief over zijn. Echter kan het er wel toe leiden dat de conclusie wordt getrokken dat je niet binnen het bedrijf past.


Het assessment online maken bespaart tijd

Voor een selectie assessment hoef je niet altijd naar een locatie toe. Deze kan namelijk zowel fysiek als online afgenomen worden. Je kunt daarom ook steeds vaker het assessment maken op een tijd en plaats die jou uitkomen. Daarnaast heeft het voor het bedrijf het voordeel dat er kosten mee bespaard kunnen worden en dat er meer kandidaten tegelijk beoordeeld kunnen worden. Hierbij kan het soms wel voor komen dat je een bepaald onderdeel op locatie moet afleggen. Denk hierbij aan het rollenspel, welke altijd met een tegenspeler gedaan moet worden.


Weet waarop je jezelf nog kunt ontwikkelen

Aan het einde van het selectie assessment krijg je in sommige gevallen jouw resultaten direct te horen. Het kan ook voor komen dat je pas een week later het eindresultaat hoort. Al deze relaties komen in een assessmentrapport te staan, waarbij ook adviezen en aanbevelingen opgenomen zijn in de tekst. Denk hierbij ook aan het eindoordeel of jij geschikt bent om de functie uit te kunnen voeren binnen het bedrijf. Zo weet jij gelijk waar je aan toe bent, maar kun je ook jezelf ontwikkelen. Ook al word je niet aangenomen, je hebt altijd wat aan de resultaten. Je weet immers welke capaciteiten en competenties je goed beheerst en welke je nog verder moet ontwikkelen tijdens de rest van jouw carrière.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Selectie assessment

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen