Your code here Ontwikkelassessment
Een ontwikkelassessment kan een goede manier zijn om alle kernkwaliteiten en ontwikkelpunten van werknemers in kaart te brengen. Werkgevers zetten daarom het assessment graag in om een goede analyse te kunnen maken en om te zien waar veranderingen op de werkvloer nodig zijn om ieder teamlid beter tot zijn recht te laten komen. Als jouw werkgever je vraagt om dit assessment af te leggen kun je beter goed voorbereid zijn.

 

Inhoudsopgave


Je krijgt een beter beeld van jezelf met een ontwikkelassessment

Een ontwikkelassessment wordt ingezet als een werkgever een meting wil gaan doen omtrent de ontwikkeling van een werknemer. Zo kan er aan de hand van de resultaten een individueel ontwikkelplan opgezet worden, zodat er nog meer uit de werknemer gehaald kan worden. Ook kan er gekeken worden naar vernieuwingen. Doordat er een beter inzicht is in de kwaliteiten van een werknemer kan er ook gerichter naar een goede plek gezocht worden. Hierdoor valt er veel meer uit de werkzaamheden te halen. Als laatste kan dit assessment ook ingezet worden bij een indiensttreding, zodat er direct een goed beeld ontstaat van de ontwikkelpunten van de nieuwe werknemer.Jouw sterke en zwakke punten in kaart gebracht

Een ontwikkelassessment wordt dus niet ingezet om te kunnen oordelen of iemand geschikt is voor een bepaalde functie. Het is eerder bedoeld om jou meer inzichten te geven over jezelf. Je leert immers waar jouw sterke en zwakke punten zitten, zodat je jezelf kunt blijven ontwikkelen en meer uit jouw kwaliteiten kunt halen. Daarnaast kan jouw werkgever een beter beeld over jou vormen, zodat er samen gekeken kan worden naar een goede functie binnen het bedrijf. Het dient daarom als een soort houvast, waarbij veel voordelen te behalen vallen als de resultaten opgeschreven staan in een assessmentrapport.

Verschillende vaardigheden getoetst

Je kunt verschillende onderdelen tegenkomen op het assessment. Ieder onderdeel toetst andere vaardigheden en competenties. De opbouw van het ontwikkelassessment is daarnaast verschillend per werknemer, zodat het gericht is op de functie die deze persoon inneemt. De capaciteitentest zul je in ieder geval altijd tegenkomen. Deze toetst jouw vaardigheden, zoals jouw taal- en rekenvaardigheden, analyserend vermogen en ruimtelijk inzicht, aan de hand van verschillende vraagstukken. Deze vraagstukken moet jij binnen een bepaalde tijd beantwoord hebben om een zo hoog mogelijke score te behalen.

Met een rollenspel worden jouw competenties zichtbaar

Daarnaast komt er vaak een rollenspel bij kijken. De inhoud van dit rollenspel is afhankelijk van de functie waarin je werkzaam bent. Samen met een tegenspeler ga je een situatie uit de praktijk uitvoeren. Je krijgt van tevoren informatie over jouw rol. Ook jouw tegenspeler heeft deze informatie gekregen en heeft daarnaast eigen instructies. Deze persoon zal het jou niet makkelijk maken. Het is namelijk belangrijk dat er weerstand geboden wordt, zodat gekeken kan worden hoe goed jij jouw zelfbeheersing kunt behouden. Daarnaast zullen meerdere competenties zichtbaar worden die van belang zijn voor jouw werkgever.

Ken je eigen persoonlijkheid voor het assessment

Als laatste wordt ook gekeken naar jouw persoonlijkheid. Dit gebeurt aan de hand van vragenlijsten of een interview. Hierbij bestaan geen goede of foute antwoorden. De verschillende vragen geven een beter beeld over jouw karaktereigenschappen, interesses en persoonlijkheidstype. Het is hierbij goed om van tevoren al te kijken naar de vragen die gesteld kunnen gaan worden en naar jouw eigen persoonlijkheid. Hiervoor kun je het Big Five persoonlijkheidsmodel raadplegen. Deze geeft jou aan de hand van een aantal vragen meer duidelijkheid over jouw eigenschappen, zodat je goed voorbereid naar het ontwikkelassessment gaat.

Het assessmentrapport geeft jou een houvast

Aan het einde van het assessment krijg je een eindgesprek. Tijdens dit gesprek wordt gekeken naar de resultaten en aan de hand hiervan een verband gelegd tussen verschillende onderdelen. Als er iets onduidelijk is, krijg je tijdens dit gesprek de gelegenheid om vragen te stellen. Zo weet je zelf beter waar je aan toe bent en kun je aan de hand van het advies dat jij meekrijgt verder komen in jouw carrière. Daarnaast wordt er een assessmentrapport opgesteld, welke jij nog een aantal keer door kunt nemen als je jouw ontwikkelpunten aan gaat pakken. Als je het niet eens bent met bepaalde resultaten van het ontwikkelassessment, kun je voordat het rapport naar jouw werkgever wordt gestuurd nog een klacht indienen.


Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Ontwikkelassessment

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen