Your code hereAnalyseoefeningen | Ontdek hier de 5 tips
11 september 2015 

5 analyseoefeningen tips

5 analyseoefeningen tips

5 analyseoefeningen tips zullen je helpen tijdens je assessment. Bij een assessment kun je geobserveerd worden, alle gedragingen die je dan laat zien worden geregistreerd door assessoren. Aan de hand van de tips leer je hoe je je zo effectief mogelijk kunt gedragen. Zorg dat je de tips allemaal goed in je opneemt en pas deze vervolgens toe tijdens het assessment.

Inhoudsopgave


5 analyseoefeningen tips

  1. Tijd indelen

    Het is bij een analyseoefening heel belangrijk dat je je tijd goed in kunt delen. Je krijgt vaak een bepaalde tijd en binnen die tijd moet je je inlezen, analyseren en dan feiten afwegen. Maar hoeveel tijd ga jij besteden aan ieder onderdeel? Dit is met name in het begin een lastig onderdeel. Het maken van een goede indeling is belangrijk anders kun je namelijk in tijdnood komen en dat wil je niet. Hoe pak je dit aan?
  2. Het eerste wat je gaat doen is duidelijke beslissingen maken, wat wil je bereiken? Welke informatie heb jij nodig om dat te bereiken? Hoeveel tijd heb je nodig om een rapportage te schrijven?

    Voordat je je tijd indeelt, plan je tijd in om je rapportage te controleren. Als je bijvoorbeeld twee uur de tijd hebt, dan ga je eerst binnen bijv. 15 minuten alle informatie lezen, dan heb je bijv. 50 minuten om de analyseren en om beslissingen te maken, dan heb je 45 minuten op het rapport te schrijven en nog 10 minuten om je rapport te controleren. 

    Als je je tijdsindeling hebt gemaakt, dan kan de oefening eigenlijk beginnen. Je hebt ongeveer vijf minuten nodig om een tijdsindeling te maken. Let op: je maakt de indeling niet voor niets dus houd je er ook aan! Het is zonde van de tijd als je je er niet aan houdt, dus bewaak de tijd goed. Het is ook een optie om geen indeling te maken, maar dat is ook niet verstandig. De kans is namelijk groot dat je dan te veel tijd kwijt bent aan het analyseren en dan kom je in tijdnood bij andere onderdelen.  

    Skimmen

    Wat is skimmen? Het gaat over het snel doornemen van de informatie die is gegeven. Veel mensen zullen het skimmen toepassen wanneer zij veel informatie hebben gekregen. Je kunt hierdoor voorkomen dat je tijd gaat verspillen en vast gaat lopen. Je komt er door deze manier van handelen snel achter welke informatie van belang is, en wat interessant is om te gebruiken. De informatie die van belang is dien je dan goed door te nemen. Hierdoor kan er veel tijd bespaard worden.

    Kijk welke informatie mist

    Bij de meeste analyseoefeningen heb je vaak een paar opties waar je uit kunt kiezen. Het zijn vaak allemaal aantrekkelijke opties, het is dan ook lastig om een keuze te maken welke jij als kandidaat gaat gebruiken. Maar let goed op:

    Bij sommige opties zal informatie ontbreken. Je hoeft niet op deze informatie te wachten, want anders zal je doel niet halen. 

    Beoordeel alle informatie die je wel hebt, en aan de hand daarvan dien je dan een besluit te nemen.

    Zet voor jezelf wel op papier welke informatie je mist en wat je graag nog zou willen weten. Hierdoor laat jij aan de assessoren zien dat je inziet wat er ontbreekt. Maar je laat hierdoor ook zien dat jij wel een risico durft te nemen om zonder alle informatie een beslissing te maken.

    Analyseer de voordelen en de nadelen

    Het is van belang dat je kunt analyseren als je een probleem op wil kunnen lossen. Hoe ga je dat aanpakken? Daar hebben wij aan de hand van de 5 analyseoefeningen tips een oplossing voor:
    Zorg dat je alle informatie voor jezelf duidelijk op een rijtje hebt. 
    Ga afwegingen maken.
    Zet de voordelen op een rijtje.
    Noteer de nadelen op papier.
    Je maakt een tabel met links de voordelen en rechts de nadelen en dan kun jij de opties met elkaar afwegen.  


    Onderbouw je beslissingen

    De laatste van de 5 analyseoefeningen tips, beslissingen onderbouwen. Bij een oefening is het heel belangrijk dat jij een goede beslissing kunt maken en dat kan alleen als je dat ook kunt verwoorden. Welke beslissing maak je en waarom? Kom er achter wat de redenen zijn van jou waarom je een bepaalde beslissing wil maken.
    Er is bij een analyseoefening niet echt een goed of fout antwoord. Het gaat er om dat je gaat analyseren en dan een keuze gaat maken die je kunt onderbouwen. De assessoren willen van jou horen wat je keuze is, maar ook waarom jij die keuze maakt en hoe het precies tot stand is gekomen. Er zijn vaak meerdere opties en wat is nu juist de reden dat jij voor jouw optie kiest en niet voor de anderen? Ook dit moet je kunnen onderbouwen want hier kan naar gevraagd worden. Je noemt bij een onderbouwing zowel positieve als negatieve kanten. Laat de assessoren zien dat jij je bewust bent van de risico’s die bij je beslissing horen. Je kunt aangeven welke invloed een risico kan hebben op je beslissing en wat je daar dan tegen kunt doen. Hierdoor laat je heel goed zien dat je overal over hebt nagedacht. Als je alles maar goed kunt onderbouwen is het goed. Er kan altijd door worden gevraagd naar je keuze, maar als jij heel goed doordacht hebt waarom je die keuze hebt gemaakt, kun jij daar een goed antwoord op geven.

  3. Nog meer analyseofeningen oefenen

  4. Wil je nog meer analyseoefeningen oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen.Bekijk hieronder onze trainingspakketten

117,-

€ 37,-

Assessment Coaching programma

Krijg direct toegang levenslang toegang tot al onze cursussen van de Assessment Coaching programma die het volgende bevatten:  Capaciteitentest Oefenkit  Assessment Training,   en een Assessment Gids

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Peter, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen