Your code here Psychologisch interview voorbereiden? | Klik hier!

Psychologisch interview voorbereiden

Psychologisch interview voorbereiden

Wil je een psychologisch interview voorbereiden? Waar denk je dan aan? Heb je enige idee hoe dat in zijn werk gaat? Het is in ieder geval van belang dat je een interview voor gaat bereiden, hierdoor weet jij namelijk beter wat je kunt verwachten. Maar ook voor je eigen geruststelling is het beter. Je bent hierdoor zekerder van jezelf en hebt er meer vertrouwen in. Echter moet je een interview wel op de juiste manier voorbereiden. Hoe je dat precies moet doen, leggen we graag aan je uit. op deze pagina komen de volgende onderdelen aan bod.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Psychologisch interview

Door de keuze te maken om vooraf te oefenen, kan de psycholoog een goed en volledig beeld krijgen van jouw karakter en wie jij als persoon bent. Er zal hierbij gevraagd worden naar je competenties, wat er verder gevraagd wordt hangt af met wie je het gesprek hebt. Soms worden er vragen gesteld over jouw achtergrond. De inhoud van de vragen hangt af van de functie waarnaar je solliciteert. Wanneer de resultaten van het interview bekend zijn, worden deze met jou besproken. Hier komt een advies uit naar voren.

Psychologisch interview voorbereiden

Je wil graag een psychologisch interview voorbereiden, maar waar moet je beginnen?  Deze vraag hebben veel mensen zich al gesteld en het is van belang dat je weet hoe je het aan moet pakken. Om te beginnen heb je een paar concrete voorbeelden nodig, deze helpen je tijdens het interview om de situatie toe te lichten. Je hebt hierbij twee opties, je kunt voorbeelden noemen en daarmee aantonen dat je een bepaalde competentie beheerst. Maar er zijn ook situaties waarin je juist aan wil geven dat je deze competentie nog niet beheerst. Ook dan is het goed om het toe te lichten met voorbeelden, zo laat je namelijk zien dat je jezelf goed kent. Je kunt aan de hand van een voorbeeld uitleggen wat er fout is gegaan en waar je nog aan wil werken.

Tijdens een interview gaan de vragen vaak ook over jou als persoon. Dit deel kun je wat lastiger voorbereiden. Hierbij gaat het er vaak om dat jouw sterke en zwakke kanten in kaart worden gebracht, je moet namelijk goed van jezelf weten hoe je in elkaar zit. Let er hierbij wel goed op dat je niet doorslaat in aan te geven wat je allemaal goed kan. Je moet niet overdrijven, zorg dat je voorbeelden hebt en duidelijk bent in wat je goed kan en waar je nog aan wil werken. Misschien heb je het afgelopen jaar een bepaalde groei doorgemaakt met een bepaalde competentie. Dit kun je dan ook toelichten en de interviewer laten zien en duidelijk maken hoe je groei plaats heeft gevonden en waar je nu staat.

Psychologisch interview valkuil

Je wil een psychologisch interview voorbereiden, houd rekening met de valkuilen. Veel kandidaten denken dat ze afhankelijk zijn van de psycholoog. Deze persoon zal namelijk je eindrapport maken en een advies uitbrengen. Als je een positieve beoordeling hebt, dan is de kans dat je de baan krijgt groter. Er zijn genoeg mensen die proberen om een psycholoog te manipuleren. Dat is echter niet aan te raden, daar zal snel doorheen worden geprikt.

Het is wel belangrijk dat je zeker bent van wat je wil. Waarom wil je hier werken? Is de nieuwe functie echt wat voor jou? Waarom denk je dat? Wat is de toegevoegde waarde voor het bedrijf als zij jou aanneemt? Wat kun jij wat anderen niet kunnen? Wat is de reden dat men voor jou moet kiezen? Probeer in je antwoorden origineel te zijn, een psycholoog voert veel gesprekken met mensen, iedere dag weer. Als je standaard antwoorden geeft, dan is dat niet opvallend of uniek. De kans dat men je snel vergeet is daarbij groot, dus zorg dat je unieke antwoorden geeft, geef er een persoonlijke draai aan. Laat zien en horen wat je waard bent.

Eerlijk zijn

Houd er rekening mee dat snel duidelijk zal worden of jij een antwoord geeft wat klopt of dat je iets hebt verzonnen. Het is belangrijk dat je eerlijk bent en het is zeker aan te raden om alles toe te lichten met voorbeelden. Een voorbeeld is voldoende, tenzij een psycholoog vraagt naar andere en meer voorbeelden. Het is dan goed om je hier ook op voor te bereiden. Ga voor jezelf na wat goede voorbeelden zijn, om te laten zien wie je echt bent en hoe je handelt. Je geeft hierdoor goed aan dat je weet hoe je zelf in elkaar zit en dat is dan ook waar het om draait bij een interview!

Nog meer psychologische interviews oefenen

Wil je nog meer psychologische interviews oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.


Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen