06 juli 2021 

Numeriek redeneervermogen & inductief redeneren oefenen

Wanneer je aan het solliciteren bent, kan het zijn dat je op een functie hebt gereageerd, waar men van je vraagt om een assessment te doen. Zo’n assessment bestaat vaak uit een psychologische test, waarbij direct ook je capaciteiten worden gemeten. Een assessment bestaat vaak uit verschillende onderdelen zoals numeriek redeneervermogen, inductief redeneren, matrixen, verbaal redeneren en nog veel meer. Bedrijven kiezen ervoor om sollicitanten een assessment te geven, om te checken of je werkniveau bij de openstaande functie past. Op die manier kunnen zij de beste match voor hun bedrijf en team uitkiezen.

 Op deze pagina lees je wat het numeriek redeneervermogen is en hoe je inductief redeneren bijvoorbeeld kunt oefenen. Daarnaast wordt er uitgelegd wanneer je dit redeneervermogen in de praktijk inzet en krijg je tips over hoe jij je het beste voor het assessment kunt voorbereiden.Inhoudsopgave: 

[[showindex]]Wat is het numeriek redeneervermogen en wat is inductief redeneren?


Het numeriek redeneervermogen kan getest worden door te kijken hoe goed jij op cijfermatig inzicht en rekenvaardigheid scoort. Dit wordt in de vorm van een assessment bij je uitgevraagd door je een aantal feiten en cijfers uit statistische tabellen te laten halen. Het is belangrijk dat je informatie kunt analyseren, interpreteren en toepassen. Het assessmentonderdeel numeriek redeneervermogen wordt vooral ingezet als je op openstaande functies zoals senior management, leidinggevende functies, administratieve functies en verkoopfuncties solliciteert. Je dient vooral goed met cijfers om te kunnen gaan als je in de financiële sector wil werken.

Inductief redeneren kun je in 4 losse stappen onderverdelen en wordt ook wel de bottum-up methode voor onderzoek genoemd. Inductief redeneren draait allemaal om specifiek observeren, waarna je checkt of je een generalisatie kunt bewijzen. Stap 1 houdt observatie in, stap 2 bestaat uit patronen ontdekken en data verzamelen. Tijdens stap 3 vorm je een mogelijke hypothese, waarna stap 4 het bedenken van een passende theorie of generalisatie inhoudt. Voor je hier goed in wordt, is het belangrijk om inductief redeneren te oefenen.


Waarom vragen bedrijven naar je numeriek redeneervermogen en inductief redeneren?


Allereerst is het voor bedrijven belangrijk dat zij de juiste mensen, met de juiste kennis en de beste mogelijkheden binnen de passende functies in het team weten neer te zetten. Wanneer je een sterk team bouwt met personeel dat een hoog werkniveau hanteert, kun je in de toekomst meer successen boeken. Het is heel interessant om onderdeel te zijn van een gedreven en intellectueel team, aangezien je er zelf veel van kunt leren. Sommige functies zoals leidinggevende functies, management of accountants vereisen van de werknemer om een hoog numeriek redeneervermogen te hebben.

Heb je dit? Dan is de kans groot dat je wordt aangenomen. Ben je hier minder goed in? Dan kun jij je numeriek redeneervermogen verbeteren door veel te oefenen. Hetzelfde geldt voor inductief redeneren. Solliciteer je op een functie waarbij je veel onderzoek dient te doen naar thema’s waar nog niet veel onderzoek naar is gedaan? Dan kun jij inductief redeneren oefenen, zodat je in aanmerking komt voor de baan.
 Wanneer gebruik je inductief redeneren?
 Inductief onderzoek is vaak gericht op de toekomst, aangezien je probeert te voorspellen wat er in de toekomst als uitkomst uit je onderzoek zal komen. Verder wordt inductief redeneren vaak ingezet als er nog niet zo veel onderzoek naar een bepaald thema of onderwerp is gedaan. Op dat moment missen er namelijk theorieën die uitgetest kunnen worden. Conclusies die via inductief redeneren tot stand komen, kunnen vaak niet bewezen worden, maar wel ontkracht worden. Dit maakt het lastig en zorgt ervoor dat je inductief redeneren moet oefenen om er beter in te worden.Wat zijn de voordelen van inductief redeneren oefenen?


Wanneer je weet dat je inductief redeneervermogen eerdaags getest zal worden, is het belangrijk om inductief redeneren te oefenen. Dit oefenen brengt direct een aantal voordelen met zich mee. Allereerst word je door inductief redeneren te oefenen blootgesteld aan het type vraagstelling dat wordt gebruikt. Je leert schema’s herkennen en kunt op die manier een stevige basis aan kennis op het gebied van inductief redeneren opbouwen. Daarnaast raak je meer vertrouwd met terugkerende methoden en principes die je tijdens het afleggen van de test dan eerder kunt herkennen.

Daarnaast kun je door inductief redeneren te oefenen, je tempo in het oplossen van vraagstukken verbeteren. Hoe sneller je dit kan, des te minder tijdsdruk je op het echte assessment zal voelen. Hierdoor kun je aan de recruiter en je toekomstige nieuwe werkgever tonen dat je stressbestendig bent.


Tips om je numeriek redeneervermogen te verbeteren


 Wil jij je numerieke redeneervermogen verbeteren? Dan is het belangrijk dat je veel oefent. Probeer de basis zo goed mogelijk aan te leren, zodat je daarop kunt voortbouwen. Numerieke assessments bestaan uit allerlei soorten rekenvaardigheid zoals optellen en aftrekken, vermenigvuldigen, procenten berekenen en nog veel meer. Zorg dat je dit soort basisbegrippen moeiteloos toe kunt passen, zodat je op dat punt tijd kunt winnen tijdens het assessment. Daarnaast is het belangrijk dat je leert hoe jij je gegevensinterpretatie vaardigheden kunt verbeteren.

Vaak worden er grafieken ingezet om te testen of je informatie kunt aflezen, interpreteren en verwerken. Hier kun je op trainen door veel soort numeriek redeneer oefentests uit te voeren. Je zou ook de financiële rubrieken in kranten of tijdschriften onder de loep kunnen nemen om te kijken of je uit de tabellen en grafieken die daarin staan nuttige informatie kunt aflezen.Hoe kun je inductief redeneren oefenen?


Inductief redeneren oefenen helpt je om je inductief redeneervermogen te verbeteren. Inductief redeneren oefenen doe je vooral door het probleem wat aan je gepresenteerd wordt, op te delen in kleinere oefeningen. Zoek naar patronen en probeer op die manier de code te kraken. Verder is het een slim idee om tijdens het assessment met de meest makkelijke inductief redeneer oefeningen te beginnen en daarna pas de moeilijkere varianten te kraken. Als je het even niet meer ziet, kun je beter verder gaan met de volgende oefening, dan wanneer je kostbare tijd blijft verdoen en je blindstaart op een moeilijke variant. Tijdens het oefenen dien je goed naar de uitleg te kijken als je fouten maakt. Hier leer je veel van en dit helpt je om het maken van dezelfde fouten in de toekomst te voorkomen.


 

Nog meer oefenen


Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

een banner van de boxen van een assessmenttraining


Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book
arrow_drop_up arrow_drop_down