Your code hereAssessment faalangst | Hoe voorkom ik een black-out?

Assessment faalangst

Assessment faalangst

Assessment faalangst, deze woorden gaan vaak samen. Tijdens het maken van een assessment zijn veel mensen bang om fouten te maken. Je bent bang om te mislukken, bang om te falen. Als het assessment weer voorbij is, dan is de faalangst vaak ook voorbij. Bij sommige mensen keert het weer terug als zij nog een keer een assessment moeten maken. Het gaat bij faalangst echt om de angst om te falen. Iedereen is wel eens bang om te falen en het kan helaas ook een negatieve invloed hebben op de resultaten. Het volgende wordt op deze pagina besproken:

Inhoudsopgave


Soorten Faalangst

Er bestaan verschillende soorten faalangst. Bij assessment faalangst ben je bang dat je fouten maakt bij je assessment. Maar welke vormen kunnen zich dan voordoen?

  • Er bestaat cognitieve faalangst: je vindt het hierbij lastig om te laten zien welke kennis je allemaal in huis hebt. Het is de vorm van faalangst die het meest voorkomt. Je denkt bij assessment faalangst bijvoorbeeld dat je het niet haalt, ondanks het feit dat je goed bent voorbereid. Het kan zijn dat je echt faalt door de klachten die door faalangst veroorzaakt worden.
  • Er bestaat ook sociale faalangst: het gaat hier over angst die optreedt als je in contact komt met anderen. Je blokkeert totaal bij deze vorm van angst als je bijvoorbeeld in of voor een groep moet spreken of onbekende mensen ontmoet.

Er bestaat ook nog motorische faalangst. Dit is een vorm van angst waarbij je bang bent om je lichaam te gebruiken. De spanning kan hierbij zo hoog zijn dat je spieren blokkeren tijdens bepaalde handelingen. Dat je bang bent om te falen is heel lastig en zeker bij een assessment. Daarom wordt hier verder aandacht besteed aan de kenmerken van een black-out en hoe je dit kunt voorkomen.

Kenmerken black-out

Tussen de mensen die last hebben van faalangst zitten ook extreme gevallen. Vaak zorgen de zenuwen en de druk die op deze kandidaten rust voor een black-out. Bij een black-out gaat het over een tijdelijke storing, die plaatsvindt in de hersenen. Sommige mensen noemen het ook wel een geheugen blokkade. Je kunt informatie tijdelijk niet meer terughalen, hoe hard je ook je best doet. Een black-out komt vaak voor bij mensen die last hebben van faalangst. Maar hoe kan het ontstaan?

Wanneer je te maken hebt gehad met een black-out, dan vergeet je dat niet zomaar. Als je weer in een soortgelijke situatie komt, is de kans groot dat het zich herhaalt. Bij een black-out kun je het ineens heel warm krijgen, je gaat trillen, je kunt het ook koud krijgen, je wordt angstig, je gaat bibberen en hebt geen idee meer wat je moet doen. Je raakt in de stress en bent extreem bang om fouten te maken.

Black-out voorkomen

Kun je een black-out voorkomen? Met deze tips kun je ermee aan de slag en je goed voorbereiden, zorg dat je zeker bent van jezelf en dat de angst niet de overhand krijgt! Heb je last van assessment faalangst? Gebruik dan deze tips:

  • Bereid je altijd goed voor op je toets, het is beter om veel te oefenen en te herhalen, hierdoor ben je minder zenuwachtig en weet je zelf dat je de stof kent.
  • Leer jezelf ademhalingsoefeningen aan om de spanning meteen aan te pakken. Adem diep in zodat je hersenen genoeg zuurstof krijgen. Je kunt het zowel voor als tijdens de toets doen. Je kunt het ook oefenen op andere momenten van stress.
  • Ontspan tijdens de toets. Als je het antwoord niet weet, ga je met een gemakkelijke vraag verder, ontspan en probeer het even later nog eens. Ontspannen kun je ook oefenen tijdens andere momenten van stress. Denk eraan dat er geen man overboord is als je een vraag niet weet, sla de vraag tijdelijk over en ga later terug naar de vraag van het assessment.
  • Blijven oefenen, zorg dat je vaker in dergelijke situaties komt, zodat je kunt oefenen met het stressmoment om te gaan.

Voorbereiding assessment

Bij een assessment is het van belang dat je alle onderdelen goed voorbereidt. Hierdoor ben je  zekerder van jezelf, omdat je door de oefeningen weet wat je kunt verwachten. Het geeft je meer vertrouwen in jezelf en je voelt ook dat je het kunt. Neem daarom de tijd om te oefenen, plan alles goed en leer om te gaan met angsten tijdens een toets. Gezonde spanningen horen erbij, maar laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Je hebt uiteraard niet alles zelf in de hand, maar je kunt wel oefenen, dat de stress niet de overhand krijgt.

Nog meer assessments oefenen

Wil je nog meer assessments oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

117,-

€ 37,-

Assessment Coaching programma

Krijg direct toegang levenslang toegang tot al onze cursussen van de Assessment Coaching programma die het volgende bevatten:  Capaciteitentest Oefenkit  Assessment Training,   en een Assessment Gids

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Peter, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen