Your code hereCompetenties voorbeelden | Handig om te weten!
11 augustus 2015 

Competenties voorbeelden

Competenties voorbeelden

Competenties voorbeelden

Er zijn verschillende competenties waar je mee te maken kunt krijgen, je kunt daarom maar beter de competenties voorbeelden bekijken om je hier een goed beeld van te vormen. De betekenis van de competenties wordt snel duidelijk wanneer je de voorbeelden door hebt genomen. Hoe weet jij welke competenties nodig zijn? Hoe weet je of je over een bepaalde competentie beschikt of niet? Alles valt op zijn plaats als je de voorbeelden hebt doorgenomen.

Inhoudsopgave


Eigenschappen en vaardigheden competenties

Er bestaan veel competenties, een belangrijk voorbeeld is communiceren. Binnen veel bedrijven, eigenlijk overal, is communicatie van groot belang. Eigenschappen die hierbij horen zijn vriendelijk, sociaal, spontaan, kernachtig en betrouwbaar. Er zijn ook een aantal vaardigheden die hierbij horen en dat zijn de communicatieve vaardigheden, maar ook overtuigingskracht en spreekvaardigheid.

De valkuil, allergie en uitdaging competenties

Competenties kennen ook valkuilen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de competentie behulpzaam, dan is een valkuil dat je ook bemoeizuchtig kunt zijn. Sommige mensen willen anderen namelijk teveel helpen en daar heeft niet iedereen behoefte aan. Daar dient dan ook goed op gelet te worden als je naar deze competentie en de valkuilen kijkt. Sommige mensen die geen behoefte aan hulp hebben zullen je dan ook al snel bemoeizuchtig vinden. Als er wordt gesproken over een valkuil van de competentie dan wil dat zeggen de zwakte van een competentie. Daar kan dan ook weer een allergie bij horen, het gaat dan over een mogelijk conflict wat uit de competentie naar voren kan komen. Bij bemoeizuchtig kan dat zijn dat je onverschillig wordt genoemd. Maar er bestaat ook weer een uitdaging, dat is dan het tegenovergestelde van de valkuil. De uitdaging die hier bij hoort is loslaten.

Ben jij flexibel?

Niet iedereen is flexibel. Het is van belang dat je dat wel leert. Zeker op de werkvloer is het van belang dat je flexibel om kunt gaan met situaties. Bij iedere competentie moet je hier dan ook aan terugdenken, aan welke situatie denk jij terug? Je kunt een voorbeeld competentie pakken, flexibiliteit. Als je wil ontdekken of je flexibel bent dan is het goed om te kijken of je beschikt over de eigenschappen die hier bij horen. Meestal zijn flexibele mensen niet geordend, ze zijn wispelturig. Ze hebben meestal geen last van last minute activiteiten, ook wanneer er ineens wat wordt gepland of wordt gewijzigd vinden zij dat prima. Hoe zou jij er mee omgaan?

Misschien kun jij er wel heel goed mee omgaan en dat is alleen maar prettig. Je zult er in de praktijk namelijk vaak mee te maken krijgen. Je moet soms ook snel kunnen schakelen. Het ligt een beetje aan jouw baan hoe flexibel je moet zijn. Het is in ieder geval van belang dat je je er op instelt, dat flexibiliteit van je gevraagd kan worden.

5 meest gevraagde competenties voorbeelden

Er zijn een aantal competenties die vaak voorkomen binnen het bedrijfsleven. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet:

  • Samenwerken, je krijgt vaak dagelijks met deze competentie te maken. Binnen een bedrijf werk je vaak samen en je hebt samen een resultaat waar je naar toe gaat werken.
  • Klantgericht, werkgevers willen graag dat een werknemer klantgericht is. Je geeft hierbij namelijk de prioriteit aan de wensen en behoeften van de klanten.
  • Overtuigingskracht, dit is ook van belang als competentie binnen een bedrijf. Het gaat er om hoe je mensen overtuigt.
  • Resultaatgerichtheid, je hebt een bepaald doel, een resultaat waar je naar toe gaat werken. Dit doel heb je voor ogen en daar ga je dan ook voor de volle 100% voor.
  • Leidinggeven, dit is van belang, omdat je wellicht anderen aan moet sturen. Het kan zijn dat je in een team werkt. Of je bent manager en moet de mensen in je team aansturen.

Zoals je kunt zien zijn er verschillende competenties voorbeelden en die wil je graag beheersen. De ene competentie gaat je gemakkelijker af dan de andere, maar je kunt dingen altijd leren. Het is daarom van belang dat je de tijd neemt om te ontdekken hoe het gaat. Sta er ook voor open om te leren en met name samenwerken kom je veel tegen en daar dien je dan ook alles aan te doen dat dit goed gaat.

Nog meer competentie voorbeelden oefenen

Wil je nog meer competentie voorbeelden oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

117,-

€ 37,-

Assessment Coaching programma

Krijg direct toegang levenslang toegang tot al onze cursussen van de Assessment Coaching programma die het volgende bevatten:  Capaciteitentest Oefenkit  Assessment Training,   en een Assessment Gids

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Peter, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen