Your code here Competentie resultaatgerichtheid | Lees er alles over
12 augustus 2015 

Competentie resultaatgerichtheid

Competentie resultaatgerichtheid

De competentie resultaatgerichtheid wordt vaak gevraagd in vacatures. Werkgevers willen namelijk dat je naar een resultaat toe kunt werken. Maar wat is resultaatgerichtheid precies? Hoe kun je met deze competentie goed samenwerken en hoe kun je het resultaat verbeteren? Zijn er nog tips om te laten zien dat je de competentie resultaatgerichtheid beheerst? Deze vragen worden allemaal beantwoord in dit artikel. Lees daarom alles rustig door en je zult merken dat je hier echt je voordeel mee gaat doen.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Wat is resultaatgerichtheid?

Het is belangrijk om te weten wat er met resultaatgerichtheid wordt bedoeld. Het gaat hier over de acties en beslissingen die gericht worden op het bereiken van een doel ondanks problemen, afleiding of tegenslagen. Er zijn verschillende dingen doen je moet doen wanneer je resultaatgericht bent. Dit leggen we je graag verder uit:

  • Het is bij resultaatgerichtheid van belang dat je concrete haalbare doelen stelt en hier pas je de beslissingen op aan. De doelen die je binnen je werkveld op hebt gesteld, moeten haalbaar zijn. Je gaat daarom na wat je wil bereiken en welke doelen daarvoor nodig zijn. Dit hoeft niet een hoofddoel te zijn, het kunnen meerdere doelen zijn om zo stapsgewijs naar het resultaat toe te werken.
  • Je bent in staat om je doelen te bereiken met de daarvoor nodige beschikbare middelen en tijd. Je hebt doelen vastgesteld en daar is vaak een tijd aan gebonden. Welke middelen heb je daarvoor nodig? Bekijk welke mogelijkheden je allemaal hebt en doe het met hetgeen je hebt. Trek alles uit de kast om te bekijken wat er allemaal kan en probeer op deze manier je doelen te bereiken.
  • Je bent in staat om methodes te gebruiken die niet voor de hand liggend zijn om een bepaald resultaat te behalen. Het is dus niet iedere keer standaard wat je gaat doen, je moet ook af durven wijken en bijv. andere mensen of middelen in durven zetten. 
  • Er zijn een aantal vaardigheden die je nodig hebt om resultaatgericht te werken: hierbij kun je denken aan doelgericht, realisme, focus en vindingrijk zijn. Als je een bepaald doel moet bereiken, dan is dat je focus, je wil namelijk binnen een bepaalde tijd met de beschikbare middelen je doel bereiken. Je let er hierbij wel op dat het realistisch is en je werkt naar je doel toe.

Resultaatgericht samenwerken

Samenwerken en de competentie resultaatgerichtheid komen vaak samen voor. De kans dat je binnen een organisatie samen aan een resultaat gaat werken is groot. Je hebt collega’s, een eigen team waar je samen wat mee wil bereiken. Het gaat er dus om dat je in staat bent om taken uit handen te geven, maar ook dat je anderen hulp durft te vragen of zelf collega’s gaat helpen. Hierbij zijn een aantal aspecten van belang:

  • Je moet duidelijke afspraken maken als je samen een resultaat wil behalen. De samenwerking moet namelijk vloeiend verlopen en je wil je resultaat binnen een bepaalde tijd bereiken. Dit kan alleen als voor alle partijen alles duidelijk is. Je dient je daarbij allemaal aan de afspraak te houden.
  • Je gaat samen een aantal fasen doorlopen om het doel te bereiken. De fasen moeten op elkaar af zijn gestemd. Zorg ervoor dat er een goede balans is tussen de werkzaamheden. Wie doet wat en wanneer?

Resultaatgerichtheid verbeteren

Het is niet gemakkelijk om de competentie resultaatgerichtheid te verbeteren. Sommige mensen kunnen van nature heel resultaatgericht werken, anderen niet. Als je niet over de vaardigheden beschikt, kan het erg lastig zijn om dat aan te leren en jezelf hierin te verbeteren. Het is over het algemeen bekend dat strategen en presteerders minder moeite hebben met het verbeteren van de competentie. Hoe komt dat? Omdat deze personen in het werkveld van nature doelen stellen. Ook houden zij de focus en houden van ze van rationaliteit. Het zal voor hen niet zo lastig zijn om dit te verbeteren waar dat nodig is. Analytici, netwerkers en pioniers zullen wat meer moeite moeten doen om de competentie te verbeteren. Meestal zijn analytici niet zo vindingrijk. Maar netwerken en pioniers hebben dan weer moeite met het behouden van de focus. Zo zie je maar dat resultaatgerichtheid niet van nature bij iedereen aanwezig is. Maar als je gaat solliciteren, is het wel van belang dat je kijkt wat je kunt doen. Is het nodig dat je resultaatgericht werkt? Kun jij dit? Hoe kun je dat aantonen? Het zijn een paar dingen waar je voorafgaand aan het gesprek rekening mee moet houden, want er zal altijd gevraagd worden naar voorbeelden en aantoonbare ervaring van de competentie resultaatgerichtheid. Denk er dus alvast goed over na wat je daarover gaat zeggen.

Tip competentie resultaatgerichtheid

Het kan zijn dat je moeite hebt met resultaatgericht werken. Er zijn echter erg veel voordelen die je kunt behalen als je dit wel kunt. Werk eraan, zoveel als je kunt! Als je namelijk goede resultaten hebt bereikt, dan is dat je basis om door te kunnen gaan. Je bent namelijk goed bezig als de resultaten goed zijn en als je je doelen hebt bereikt dan zul je daardoor een goed gevoel krijgen. Zorg daarom dat je weet wat er van je wordt verwacht en probeer daar samen naar toe te werken. Je hoeft een resultaat meestal niet alleen te bereiken. Je kunt het samen doen en daarom is het goed om daar alles over te weten te komen. Besteed tijd aan verbetering, maar zorg ook dat het natuurlijk blijft.

Nog meer competenties resultaatgerichtheid oefenen

Wil je nog meer competenties resultaatgerichteheid oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen