Your code here Competentie leidinggeven | Vind hier alles wat je moet weten
12 augustus 2015 

Competentie leidinggeven

Competentie leidinggeven

De competentie leidinggeven kom je regelmatig tegen in een vacature. Als je gaat solliciteren op de vacature van manager, dan is het van belang dat je over de vaardigheden beschikt die bij de competentie leidinggeven horen. Waarom? Een leider heeft een belangrijke taak en dat is anderen beïnvloeden om de plannen te realiseren. Het kunnen eigen plannen zijn, maar het kan ook over plannen van de groep gaan. De plannen kunnen niet zonder meer gerealiseerd worden. Er zijn dan verschillende vaardigheden nodig waar een leidinggevende over moet beschikken.

Inhoudsopgave

assessment training banner

  1. Leidinggeven

    Als je leiding wil geven, dan zijn er verschillende vaardigheden van groot belang. Deze worden hieronder allemaal op een rijtje gezet en nader toegelicht. Zorg dat je deze vaardigheden allemaal doorneemt. Zou jij een goede leider zijn? Je weet het als je alles hebt doorgenomen en dan eerlijk en kritisch naar jezelf durft te kijken.

-Doelen stellen is heel belangrijk. Als je als leider doelen kunt stellen, dan dien jij het gedrag van een individu of een groep naar dat doel te sturen.

-Je moet ook verschillende stijlen kunnen hanteren. Hoe geef je leiding en aan wie? Is het aan een groep mensen, je eigen team? Of ga je mensen individueel begeleiden? Alle situaties kunnen om een eigen stijl van leiding geven vragen.

-Motivatie heb je ook nodig als leider, je moet anderen namelijk aan kunnen zetten, motiveren tot actie.

-Delegeren is ook een belangrijke vaardigheid. Een manager kan toch niet alles zelf doen? Je moet ook werkzaamheden met bevoegdheden aan je medewerkers kunnen/durven delegeren. Je bent zelf wel eindverantwoordelijk, maar je kunt wel dingen uitbesteden.

-Het is ook van belang dat je om kunt gaan met ondergeschikten. 

-Het is ook van belang dat je om kunt gaan met introverte medewerkers. Het is belangrijk dat je het gedrag van hen accepteert en dan gaat kijken wat je er mee kunt doen.

-Een manier van leiding geven is participatief. Je nodigt hierbij je medewerkers uit om mee te denken en praten, soms mogen ze ook beslissingen (samen met je) nemen.

-Een andere manier van leidinggeven is situationeel. Hierbij stel je de competenties en de motivatie van je medewerkers centraal.

-Het is als manager ook van belang dat jij de voortgang blijft controleren. Je moet continu aansturen hoe het gaat en informeren naar hoe het er voor staat. Controleren, bijsturen en bijhouden, hierdoor kunnen fouten voorkomen worden. Je bereikt je doelen hierdoor ook sneller als je vinger aan de pols houdt.

-Het is ook van belang dat je je medewerkers kunt beoordelen. Objectief vaststellen hoe iemand functioneert is daarbij van belang. Je bent hierdoor in staat om waar nodig bij te kunnen sturen, zodat doelen beter bereikt kunnen worden.

Solliciteren en competentie leidinggeven

Als je gaat solliciteren voor een baan als manager, dan dien je aan te tonen dat je leiding kunt geven. Deze competentie is hierbij van essentieel belang. Het is van belang dat je heel goed nagaat wat men van je verwacht:

-Is het een startersfunctie? Geef aan welke ervaringen je op hebt gedaan in de praktijk bijvoorbeeld tijdens stage. Of als je ergens kort hebt gewerkt, kun je ook deze ervaringen hier benoemen zodat ze weten wat men van jou kan verwachten.

-Star methode. Het is tijdens een sollicitatie van belang dat je voorbeelden kunt noemen. De star methode is een goede manier om te gebruiken. De S staat voor een situatie, je geeft hierbij aan waar het over gaat, wat heeft er zich afgespeeld? De T staat voor taak, je geeft aan wat jouw taak was in deze situatie. De A staat voor actie. Je geeft hierbij aan welke acties je hebt ondernomen. Bij de R, resultaat, geef je aan wat de gevolgen waren van je actie. Wat heb je bereikt? Wat heb je voor de organisatie bereikt? Geef kort maar krachtig voorbeelden. Niet teveel ingaan op details. Als een nieuwe werkgever meer over je situatie en manier van leiding geven wil weten, kan hij hier vragen over stellen.

-Ben open en eerlijk, het is goed om aan te geven welke ervaringen je hebt, maar bekijk ook wat relevant is om te vertellen. 

-Ga voor de functie waarop je gaat solliciteren na wat er van je wordt verwacht als je leiding moet geven. Is het een groot of klein team, hoeveel uren ga je werken, moet je een cursus volgen? Het is goed om vooraf te weten wat men allemaal van jou wil weten en of jij denkt hiertoe in staat te zijn.

Beschik jij over de competentie leidinggeven?

Inmiddels weet je wat de competentie leidinggeven inhoudt. Maar denk je ook dat je beschikt over deze vaardigheden? Iedere dag weer dien je klaar te staan voor je team, je hebt een grote verantwoordelijkheid en moet je team aan kunnen sturen, maar ook kunnen motiveren. 

Nog meer competetntie leidinggeven oefenen

Wil je nog meer competentie leidinggeving oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen