Your code here Competentie: Zelfsturing
Door alle ontwikkelingen die zich in het bedrijfsleven voordoen, wordt de competentie: Zelfsturing steeds belangrijker. Veel mensen gaan immers aan de slag met beroepen waarbij veel zelfstandigheid geboden is of zelfstandig ondernemer de beste keuze is. Het is daarom van belang dat je deze competentie beheerst, zodat je hier ook verder mee kunt werken. Voordat je gaat solliciteren op een bepaalde functie is het belangrijk om te weten wat de competentie inhoudt en jezelf toetst aan de hand van de criteria. 

 

De competentie: Zelfsturing helpt bij de motivatie 

De competentie: Zelfsturing betekent dat je jezelf kunt leiden in het werkveld. Hierbij is het niet alleen jezelf tot dingen aanzetten, maar ook plannen, organiseren en jouw eigen gedrag beoordelen. Ieder individu heeft zijn eigen identiteit, waar bekwaamheden, behoeften en een persoonlijkheid aan vasthangen. In sommige bedrijfssituaties is het belangrijk dat hier een baas boven staat om de orde te bewaken, maar in andere gevallen kan dit ook averechts werken. Als er een bepaalde machtsstructuur heerst op de werkvloer, kan de effectiviteit verloren gaan. Hoe groter de organisatie wordt, hoe meer de behoefte er komt om meerdere leiders te hebben. De werkzaamheden kunnen hieronder leiden en de motivatie wordt minder. 

 

Keuzes op basis van jouw eigen behoeften 

Het is goed om de competentie: Zelfsturing bij jezelf te herkennen en zo nodig te ontwikkelen. Hiervoor kun je op bepaalde punten letten. Zo moet je jezelf kunnen motiveren en geen aansporing nodig hebben van anderen. Hierbij moet je ook jouw tijd in kunnen plannen, zonder dat hierbij dingen over het hoofd wordt gezien. Ook heb je de verantwoordelijkheid over jouw eigen keuzes en dus ook de gevolgen die hieruit voortvloeien. Je maakt hierbij dus ook keuzes op basis van jouw behoeften, waardoor er soms fouten uit kunnen komen door de verkeerde keuzes. Hier leer je uiteindelijk weer van. Je bent echter wel te allen tijde bezig met werk dat nuttig is, waarin je hoofdzaken van bijzaken kunt scheiden. 

 

Geen egoïsme, maar zelfstandigheid 

Er zijn echter ook punten die aangeven wat de competentie: Zelfsturing absoluut niet is. Zo heeft dit niets te maken met egoïsme of jouw eigen gang gaan. Je hoeft niet altijd iedereen erbij te betrekken, maar dit kan wel handig zijn om alle taken afgerond te krijgen. Daarnaast leef je mee met de situatie van een ander persoon, waardoor je beter weet wat de behoeften van een persoon zijn en je hier rekening mee kunt houden. Echter ga je in eerste instantie uit van jouw eigen behoeften en verlangens. Door dit duidelijk te communiceren kun je ook meer respect krijgen over de keuzes die er gemaakt zijn. 

 

Toon de competentie aan bij jouw werkgever 

Als je bijvoorbeeld gaat solliciteren naar een functie in de zorg is de competentie: Zelfsturing belangrijk. Jouw patiënten zijn het middelpunt en de vraag van deze patiënt bepaalt de uiteindelijke zorg. Je moet hier echter wel om kunnen gaan met de afwisselende behoeften en daarbij niet vreemd opkijken bij verrassingen. Vaak kunnen patiënten ook zelf tot een oplossing komen, waarin jij mee moet kunnen gaan. Je moet in de zorg echter wel de tijd goed indelen en jouw taken op jezelf uit kunnen voeren. Zorg daarom dat je aan kunt tonen dat jij de competentie bezit, zodat de werkgever ervan verzekerd is dat de juiste werknemer wordt aangenomen. 

Artikelen in Competentie: Zelfsturing

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen