De competentie: Zelfkennis is een van de belangrijkste competenties om te bezitten. Niet alleen voor in het werkveld, maar ook in jouw privéleven en tijdens jouw opleiding. Jouw persoonlijke ontwikkeling hangt hier namelijk vanaf. Zonder te weten wat de competentie inhoudt, kun je er echter ook niet voor zorgen dat je de competentie verder ontwikkelt en jezelf uitdaagt om meer zelfkennis te verkrijgen.
De competentie: Zelfkennis geeft inzicht in mogelijkheden
De competentie: Zelfkennis houdt in dat je inzicht hebt in jouw eigen mogelijkheden. Je weet precies waar jouw sterke en zwakke punten liggen en kunt deze inzetten tijdens de rest van jouw loopbaan. Zo weet je bijvoorbeeld wat jouw talenten zijn, waar je jezelf aan stoort en waar je in geïnteresseerd bent. In veel gevallen is het ook noodzakelijk om te weten welke klanten bij jou passen. Als je snel geïrriteerd raakt bij lastige klanten zijn sommige beroepen niet de juiste keuze voor jou. Herken daarom jouw eigen bekwaamheden en eigenschappen.
Bewust zijn over jouw eigen interesses
Ook weet je met de competentie: Zelfkennis welke valkuilen je hebt en wanneer je geneigd bent om hierin te trappen. Er kunnen namelijk situaties voor komen die hieraan bijdragen, waardoor je onnodige fouten gaat maken. Goed communiceren is ook altijd van belang. Als andere mensen op een andere manier communiceren, kan dit een bepaalde invloed op jou hebben. Door hier bewust over te zijn, leer je ook meer over jouw eigen behoeften, wat jou motiveert en welke punten ervoor zorgen dat je jouw werkzaamheden niet meer met beide handen aanpakt.
Vraag feedback van jouw omgeving
Echter is het niet altijd even eenvoudig om de competentie: Zelfkennis te ontwikkelen. Je hebt immers een bepaald beeld van jezelf, waar je liever niet van afwijkt. Het is echter toch goed om jezelf een spiegel voor te houden, zodat je beter weet waar jij toe in staat bent en welke eigenschappen jij bezit. Vraag daarom ook aan anderen hoe je op hun overkomt en wat jouw sterke en zwakke punten zijn. Dit kan soms als kritiek aanvoelen, maar je moet het zien als feedback. Je hebt immers de eerste handvatten om aan jezelf te gaan werken. Daarnaast moet je ervaring opdoen om te weten hoe je bent en welke interesses je hebt. Iets kan leuk lijken, maar tegenvallen wanneer je ermee bezig bent.
Leer jezelf kennen in iedere periode
Ook tegenspoed is een leerproces bij het ontwikkelen van de competentie: Zelfkennis. Je leert jezelf in verschillende negatieve periodes pas het beste kennen en weet ook hoe jij op bepaalde situaties reageert. Je kunt jezelf hiermee gaan tegenwerken, maar je kunt de kennis die je opdoet in deze periodes ook gebruiken om bij jezelf stil te staan en te kijken welke tekortkomingen je hebt. Je moet immers ook kunnen leren en kunt negatieve ervaringen omzetten in nieuwe kansen. Ook zie je nieuwe toekomstperspectieven als je aan de slag gaat met jouw zelfkennis.
Overtuig jouw toekomstige werkgever
Zodra je eenmaal de competentie: Zelfkennis hebt ontwikkeld, kun je tijdens jouw sollicitatie goed verwoorden waarom je bepaalde ambities nastreeft en welke meerwaarde dit voor jou heeft. Ook heb je meer inzichten over jouw eigen kennen en kunnen, waardoor je weet waarom je bij een bepaalde functie past. Werkgevers hebben liever een werknemer die weet waar de motivatie vandaan gehaald moet worden en die duidelijke ambities hebben, dan mensen die solliciteren om financiële redenen.