Your code hereCompetentie: Sociabiliteit
De competentie: Sociabiliteit houdt in dat je jezelf kunt inleven in een persoon, waardoor je het ook leuk vindt om met mensen om te gaan en jezelf in gezelschap van anderen te mengen. Bij veel beroepen is deze competentie een van de belangrijkste competenties om te beheersen, doordat je constant met mensen bezig moet zijn. Bij veel vacatures zie je daarom ook deze competentie als een van de vereisten terugkomen als je wilt gaan solliciteren. Het is daarom verstandig om meer te leren over sociabiliteit en hoe je jezelf kan toetsen. 

 

Meng je in gezelschap met de competentie: Sociabiliteit 

De competentie: Sociabiliteit laat zien dat jij je kunt inleven in andere personen en het daarom ook eenvoudig vindt om je in een gezelschap te bevinden. Je stapt hierbij zonder aarzelen op iemand af en mengt je moeiteloos in gezelschappen die je niet kent. Je hebt hierbij een uitgebreid inzicht en komt graag met nieuwe mensen in aanraking. Hierbij is het ook belangrijk dat je jezelf goed kunt omschrijven. Niet om je anders voor te doen, maar juist om de andere persoon meer inzicht te geven in jouw leven. Je kunt je eenvoudig aanpassen aan nieuwe situaties en kunt ook zelf acties ondernemen tot het leggen van nieuwe contacten, zonder dat iemand hier als tussenpersoon voor moet dienen. 

 

Durf acties te ondernemen op bepaalde zaken 

Bij de competentie: Sociabiliteit komen veel andere competenties kijken. Zo is het goed om ook te kunnen luisteren. Je moet de situatie van iemand anders begrijpen voordat je ermee aan de slag kunt gaan. Communiceren in het algemeen is hierbij ook van belang. Je moet zowel jezelf kunnen uiten in taal en geschrift, terwijl je anderen ook hun verhaal laat doen. Hierbij ben je ook omgevingsbewust. Je moet weten wat er in de omgeving speelt om op de juiste manier te kunnen handelen en acties te durven ondernemen. Hiervoor is het nodige zelfvertrouwen nodig en moet je goed kunnen netwerken. Je kunt immers altijd iemand nodig hebben tijdens jouw loopbaan. Als laatste is collegialiteit een belangrijke competentie. Je bent verantwoordelijk voor de communicatie met collega’s om alles in goede banen te leiden en moet hier de juiste sfeer bij creëren. 

 

Jouw persoonlijke eigenschappen hangen samen met de ontwikkeling

Het ontwikkelen van de competentie: Sociabiliteit lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. Jouw persoonlijke eigenschappen moeten namelijk ook in jouw voordeel werken. Strikte waarden en introversie zorgen er bijvoorbeeld voor dat het iets lastiger is. Je bent meer op jezelf, waardoor jezelf in een gezelschap mengen ook lastiger wordt. Voor een netwerker of pionier is sociabiliteit eenvoudiger. Er is altijd behoefte om sociale contacten te leggen en moeten deze contacten ook hebben om beter in hun vel te zitten. 

 

Gevoelens kunnen jou helpen of tegenwerken 

Ook zijn er verschillende gevoelens betrokken bij het ontwikkelen van de competentie: Sociabiliteit. Zo kun je bijvoorbeeld veel leren van andere personen en ga je hiervoor ook contacten leggen. Je kunt daarbij ook jouw eigen kennis delen, waardoor er een wisselwerking ontstaat. De standpunten die je inneemt en jouw kennis kunnen ook aantrekkelijk zijn voor jouw nieuwe contacten. Je kunt echter ook bang zijn om een verkeerde indruk te maken op anderen, waardoor je terughoudender wordt. Ook belemmert het jouw doen en laten als je jouw onderbouwingen moeilijk kunt overbrengen op anderen en zij dit daarom niet snappen. 

 

Extra tips bij de ontwikkeling 

Zorg er bij de ontwikkeling van de competentie: Sociabiliteit daarom altijd voor dat je jezelf van tevoren in de andere persoon verdiept. Zo heb je een goede basis om op te kunnen bouwen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld social media gebruiken voor meer informatie. Daarnaast is het goed om in eerste instantie een praatje te maken met iemand die spontaan is, door hier goed naar te luisteren train je ook direct deze competentie. Zo kun je jouw nieuwe vaardigheden toepassen tijdens jouw sollicitatie en je verdere loopbaan. 

Artikelen in Competentie: Sociabiliteit

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen