Your code hereCompetentie: Sensitief reageren
De mate waarin jij jezelf kunt inleven in een bepaalde situatie of een bepaald persoon geeft meer inzicht in de competentie: Sensitief reageren. Voor veel beroepen is het inlevingsvermogen belangrijk, omdat je vaak de behoeften van personen voorop moet stellen. Werkgevers in de zorg zoeken bijvoorbeeld werknemers die deze competentie beheersen. Als jij gaat solliciteren naar een functie en sensitief reageren in de vacature staat, is het belangrijk om te weten wat dit inhoudt.

 

De competentie: Sensitief reageren maakt jou bewust

Met de competentie: Sensitief reageren laat je merken dat je bewust bent wat de gevoelens en behoeften van mensen in je omgeving zijn. Hierop kun je veel invloed hebben, waardoor het goed is om hierbij stil te staan. Jouw gedrag is dus belangrijk. Als jouw gevoeligheid hoog ligt bij andermans gevoelens ben je een empathisch persoon. Er zijn daarom een aantal normen opgesteld bij de competentie. Zo moet je bewust zijn dat jouw gedrag invloed kan hebben op andere mensen en jouw omgeving. Daarnaast voel je de stemming van anderen aan, zowel per individu als per groep. Jouw non-verbale handelswijze en daarbij ook de signalen van de ander zijn punten waar jij altijd op let. Hierop kun je ook reflecteren.

 

Aangeduid met verschillende niveaus

Er zijn verschillende niveaus te noemen bij de competentie: Sensitief reageren. Deze worden aangeduid met de cijfers 0 tot en met 7. Bij 0 houd je helemaal geen rekening met een ander, met 7 heb je alles onder controle en kun je aan de hand van de gevoelens en behoeften van een ander handelen. Bij de tussenliggende cijfers kan het zijn dat je sommige dingen onder de knie hebt, maar daarbij wel onderdelen vergeet. Zo kun je verkeerd interpreteren of stereotyperen naar aanleiding van ras of geslacht. Ook kun je te veel bezig zijn met jouw eigen gevoelens. Bij veel beroepen is het van belang dat je jouw eigen gevoelens voor een moment aan de kant kunt zetten, zodat de andere persoon alle aandacht krijgt die nodig is.

 

Krijg waardering door waardering te geven

Het ontwikkelen van de competentie: Sensitief reageren kan je daarbij goed helpen om jouw functie naar behoren uit te kunnen voeren. Het brengt echter wel een aantal positieve en negatieve gevoelens met zich mee waar je jezelf van bewust moet zijn. De positieve en behulpzame gevoelens draaien voornamelijk om de emoties en vermoedens die je meedraagt. Hierbij gaat jouw aandacht naar de ander, waardoor er ook meer waardering naar jou toe komt. Ook kun je jezelf hierdoor beter in mensen verplaatsen, wat jou verder kan brengen om iets te bereiken. Echter gaat jouw verstand vaak boven vermoeden, waardoor je ook kunt denken dat mensen jou moeten nemen zoals je bent. Dit klopt in feite wel, maar soms moet je jezelf aanpassen. Ook denk je vaak dat wat je niet ziet er ook niet is.

 

Maak duidelijk dat jij jezelf inleeft in de ander

Als jou gevraagd wordt om de competentie: Sensitief reageren aan te tonen tijdens jouw sollicitatie is het van belang dat je jezelf bewust bent van jouw reacties ten opzichte van anderen. Probeer daarom te omschrijven hoe jij met bepaalde situaties omgaat en welke handelingen je daarbij uitvoert. Probeer hier ook duidelijk mee te maken dat je oprecht naar anderen luistert en hierop kunt reageren. In de zorg moet je immers altijd handelen naar aanleiding van de behoeften die jouw cliënt heeft. Jouw ervaring met deze cliënten kan jou helpen aan de nieuwe baan.

Artikelen in Competentie: Sensitief reageren

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen