Your code here Competentie: Probleemanalyse
In het werkveld is het goed om de competentie: Probleemanalyse te beheersen. Echter zul je deze niet iedere dag nodig hebben, maar wanneer je het nodig hebt, moet je snel kunnen handelen. In sommige beroepen is het daarentegen wel aan de orde van de dag. Bekijk daarom goed wat de competentie inhoudt en wat jij eventueel nog moet doen om hier beter in te worden en indruk te maken op jouw werkgever en collega’s. 

 

De competentie: Probleemanalyse is ook deels feedback 

De competentie: Probleemanalyse houdt in dat je van samengestelde problemen of ingewikkelde situaties kunt analyseren wat de oorzaken en gevolgen zijn, waardoor je sneller tot een oplossing kunt komen. Je moet hierbij een verband leggen tussen verschillende data, maar ook de problemen tijdig kunnen signaleren. Je moet hierbij geen te hoge eisen stellen, maar altijd reëel aan de slag gaan. Dit doe je op basis van jouw ervaringen binnen jouw loopbaan. Als zich al eerder een soortgelijke situatie zich voordoet, is het van belang dat je voor jezelf geformuleerd hebt wat er fout ging en hoe je dit in de toekomst op een andere manier kunt doen. Deze aantekeningen kun je erbij pakken als een soortgelijke situatie optreedt, waardoor de oplossing sneller gevonden is. 

 

Ontbrekende date opzoeken voor  beter resultaat 

De competentie: Probleemanalyse begint bij het signaleren van het problemen en de moeilijkheden die erop kunnen gaan treden. De kenmerken en oorzaken moeten hierbij duidelijk van elkaar onderscheiden worden, waardoor je sneller kunt beginnen met de oplossing. Noem daarom alle problemen en kijk welke data ontbreekt. Deze data kun je dan zelf nog opzoeken om het verhaal compleet te maken. Pin je hierbij ook niet vast op een oplossing, maar bedenk er meerdere zodat je op alles voorbereid bent. Er kunnen altijd onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden, waardoor je jouw gehele plan om moet gooien om alsnog het juiste resultaat te behalen. 

 

Onderscheid hoofd- en bijzaken van elkaar 

Om de competentie: Probleemanalyse goed uit te kunnen voeren is het van belang dat je eerst helder beschrijft wat het probleem is. De kenmerken hiervan wordt zo uitgebreid mogelijk omschreven, waarbij ook de grens wordt bepaald en een gewenste uitkomst genoteerd wordt. Daarna kun je gaan werken aan de hoofdzaken van de situatie. Je moet de juiste richting in gestuurd worden, waardoor je geen tijd moet besteden aan oorzaken die niet direct met het probleem te maken hebben. Het is daarom van belang om niets overhaast op te willen lossen. Het kost immers veel tijd om de juiste analyse te maken, doordat je jouw resultaten moet baseren op feiten. Verkeerde bronnen leiden direct naar een verkeerde oplossing. 

 

De ontwikkeling is niet eenvoudig 

Het is niet eenvoudig om de competentie: Probleemanalyse te ontwikkelen. Jouw intelligentieniveau hangt hier namelijk mee samen en dit is niet veel verder te ontwikkelen. Door middel van ervaring kun je echter wel werken aan de probleemanalyse, waarbij je jouw opgedane kennis omzet in het oplossen van een probleem. Het is bij de ontwikkeling goed om te bekijken welke situaties jij lastig vindt om aan te pakken. Deze kun je gebruiken bij het oefenen, waardoor het steeds sneller zal gaan. Zorg daarbij ook voor pauzes, waardoor je even een stap terug kan zetten en kunt nadenken over een mogelijke oplossing. Bedenk hierbij ook kritische vragen als iemand jou informatie geeft, waardoor je direct weet wat iemand bedoelt. Dit kan jou helpen bij de uiteindelijke analyse.

Artikelen in Competentie: Probleemanalyse

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen