Your code hereCompetentie: Presenteren
Tijdens jouw loopbaan ga je veel te maken krijgen met de competentie: Presenteren. Dit begint al tijdens jouw studie, waarbij je op de basisschool al een korte presentatie moet voorbereiden over jouw interesses of huisdier. In het bedrijfsleven heb je ook regelmatig te maken met het presenteren van bepaalde uitkomsten en rapporten. Hoewel iedereen het al vaker in zijn of haar leven heeft gedaan blijft het vaak een lastige competentie om te beheersen. Je kunt er echter wel veel aan doen om een goed eindresultaat neer te zetten. 

 

Verschillende vaardigheden met de competentie: Presenteren

Verschillende professionele sectoren maken gebruik van de competentie: Presenteren. Een verkooprapport, informatie overbrengen en een team analyseren zijn enkele voorbeelden van wat er op jouw pad kan komen. Hiervoor moet je verschillende vaardigheden inzetten om de informatie op een duidelijke manier helder te maken. Daarnaast is jouw kennis van belang. Zonder de basiskennis en jouw onderzoeken kun je niet geloofwaardig overkomen. Werkgevers nemen daarom steeds vaker werknemers aan door ze te testen aan de hand van presentatieoefeningen. 

 

Uitgebreid communiceren en informatie overbrengen

Tijdens de presentatieoefeningen wordt de competentie: Presenteren getoetst aan de hand van jouw spreekvaardigheid. Hoe je spreekt en wat jouw niveau van de taal is zijn belangrijke punten binnen het bedrijfsleven. Daarnaast zijn jouw presentatievaardigheden van belang. Je moet uiteindelijk alle informatie uitgebreid communiceren, waardoor je zelfverzekerd over moet komen. Met enkele zinnen die er stotterend uitkomen maak je geen goede indruk. Je kunt er snel op afgerekend worden als jouw zelfverzekerdheid omslaat naar zenuwen. Dit toon je namelijk ook aan de hand van jouw lichaamstaal en overtuigingskracht. 

 

Deel jouw tijd goed in 

Bij de competentie: Presenteren komt ook een stukje tijdsmanagement kijken. Je hebt kort de tijd om een presentatie in elkaar te zetten en deze uit te voeren. Zowel de voorbereiding als de uiteindelijk presentatie worden daarom meegenomen in het besluit. Stel daarom altijd prioriteiten. Wat er voor jou belangrijk is, kun je immers ook overtuigender overbrengen dan wanneer je informatie in de presentatie zet die voor jou geen belang hebben. Jouw toekomstige werkgever gaat dit aan jou merken, waardoor het zomaar het einde kan zijn van de sollicitatieprocedure. 

 

Oefen aan de hand van voorbeelden uit jouw functie

Als je weet dat je de competentie: Presenteren aan moet gaan tonen is het van belang dat je zoveel mogelijk gaat oefenen. Probeer dit te doen aan de hand van situaties in het bedrijfsleven waarin jij aan het werk wilt gaan. Als je voorbeelden kunt noemen uit het bedrijfsleven, kun je jezelf ook beter voorbereiden op jouw functie. Je weet op deze manier immers wat er speelt binnen jouw sector en kunt dit ook duidelijk maken bij jouw assessoren en toekomstige werkgever. Bewaar hierbij ook altijd de rust. Neem af en toe een ademhalingspauze en ratel de zinnen niet allemaal achter elkaar af. Je gaat hierdoor meer stress ervaren, wat alleen maar verergert als er onverwachte vragen bij komen kijken. 

 

Bereid de vragen voor 

Wees ook voorbereid op het krijgen van vragen aan het einde van jouw presentatie. Het juist beantwoorden van de vragen hoort ook bij de competentie: Presenteren. Bekijk daarom van tevoren jouw presentatie goed en schat in welke vragen er eventueel gesteld kunnen worden. Ook kun je alvast bekijken waar er feedback bij zou kunnen bestaan. Als je de antwoorden op de vragen al weet, kan dit jou extra rust geven en straal je meer zelfvertrouwen uit. Dit wordt immers meegenomen in de beoordeling. 

Artikelen in Competentie: Presenteren

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen