Your code hereCompetentie: Organisatiesensitiviteit
De competentie: Organisatiesensitiviteit is niet direct een competentie waarvan je weet wat het inhoudt. Het is echter wel een belangrijke competentie om te bezitten, omdat je hier dagelijks mee te maken krijgt op de werkvloer. Jouw toekomstige werkgever verwacht daarom ook dat jij deze competentie bezit en dat je dit aan kunt tonen tijdens jouw sollicitatie. Vaak gebeurt dit tijdens het selectie assessment, waardoor er gelijk een totaalbeeld van jou als werknemer ontstaat. 

 

Met de competentie: Organisatiesensitiviteit ben je jezelf bewust 

De competentie: Organisatiesensitiviteit houdt in dat je jezelf bewust bent van de gevolgen die jouw keuzes, beslissingen en werkzaamheden hebben voor het bedrijf. Daarnaast zijn er gevolgen voor de afdeling waar jij werkt. Deze competentie is belangrijk als jij jezelf verantwoordelijk voelt binnen jouw functie. Je bent hierdoor gedreven om alles zo goed mogelijk uit te oefenen en vindt jouw eigen functie een nuttige toevoeging voor de rest van het bedrijf. Je hebt met deze competentie de mogelijkheid om op te vallen bij jouw werkgever, waardoor er meer doorgroeimogelijkheden op jouw pad komen. 

 

Inspanning nodig om de competentie te ontwikkelen 

De ontwikkeling van de competentie: Organisatiesensitiviteit is niet heel lastig. Je moet er wel wat inspanning voor leveren, omdat je moet weten hoe een bepaald bedrijf in elkaar steekt en hoe deze te werk gaat. Zo kun je jezelf afvragen waarom bepaalde zaken geregeld zijn op de manier hoe het nu gaat. Als je dit snapt, ga je geen kritiek leveren, maar juist snappen hoe bepaalde procedures in zijn werk gaan. Daarnaast krijg je meer inzicht in de structuur en de hiërarchie die binnen een organisatie spelen. Hier vraag je jezelf af waarom bepaalde opdrachten aan een afdeling toegewezen wordt en bepaal je de grens binnen de afdelingen. De analyse die hieruit volgt, kan een leidraad zijn. 

 

Leer het bedrijf beter kennen 

Niet alleen moet je snappen hoe de structuur in elkaar steekt, ook snap je het onderscheid tussen een projectorganisatie en een lijnorganisatie. Een project is bijvoorbeeld heel anders georganiseerd dan de totale organisatie. Je kunt voor jezelf onderzoeken of dit ook bij het bedrijf waar jij te werk wilt gaan het geval is, waardoor je een beter beeld krijgt van de werkzaamheden. Ga ook na wat de houdingen onderling zijn. Dit kan lastig zijn als je nog niet binnen het bedrijf werkzaam bent, maar kun je wel later nog inzetten om jezelf beter te ontwikkelen. En als laatste kun je ook sterkten en zwakten van het bedrijf herkennen, zodat je hierop in kunt spelen bij samenwerkingen. 

 

Voer extra handelingen uit naast jouw werkzaamheden 

Veel van bovenstaande punten kun je ook tijdens jouw loopbaan nog verder bekijken. Het is van belang dat je tijdens de ontwikkeling van de competentie: Organisatiesensitiviteit de tijd neemt om alles te observeren. Je moet namelijk ook nadenken over toekomstige ontwikkelingen in de markt en de gevolgen voor jouw eigen werkzaamheden of voor de gehele organisatie. Zo kun je ook praten met jouw collega’s over de toekomst en de cultuur van het bedrijf. Uiteraard kun je ook jouw eigen kennis inzetten om discussies te voeren over de laatste trends, waardoor er wellicht nieuwe ontwikkelingen voor het bedrijf uit voort kunnen komen.

Artikelen in Competentie: Organisatiesensitiviteit

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen