Your code here Competentie: Onderhandelen
Er komt een dag dat je moet aantonen dat je de competentie: Onderhandelen beheerst. Veel bedrijven vragen namelijk om deze competentie in een vacature, waardoor de kans groot is dat je hier vragen over krijgt tijdens jouw sollicitatie. Je moet daarom weten wat deze competentie inhoudt, zodat je de vragen naar behoren kunt beantwoorden en dat je ook tijdens een eventueel rollenspel het onderhandelen in de strijd kunt gooien om de tegenpartij te overtuigen. 

 

Samen tot een doel komen met de competentie: Onderhandelen 

De competentie: Onderhandelen houdt in dat je samen met de tegenpartij een bepaald resultaat wilt behalen. Hierbij zijn minimaal twee partijen nodig, welke allebei andere belangen hebben. De partijen zijn tevens van elkaar afhankelijk om de doelen te kunnen behalen, waardoor er toch een gulden middenweg moet komen. Hierbij zijn een aantal prestatie-indicatoren opgesteld, waarmee onderhandelen eenvoudiger wordt. De eerste hiervan is de voorbereiding. De sterkten en zwakten moeten in kaart gebracht worden, waarbij ook gelijk scenario’s worden opgesteld. Daarna confronteer je de tegenpartij met de situatie en kun je direct aan jouw tegenpartij merken op welke gebieden er raakvlakken zijn en waarover beide partijen het oneens zijn. Uiteindelijk worden er compromissen gesloten om een win-win situatie te creëren. Meningen en belangen moeten naar elkaar toe gebracht worden om het voor beide partijen gunstig te houden. 


Verschillende beroepen behoeven een onderhandelaar 

De competentie: Onderhandelen komt bij veel beroepen kijken. Denk bijvoorbeeld aan een makelaar, die zowel met de verkopers als kopers moet onderhandelen om tot een zo goed mogelijke prijs te komen. Ook een andere verkoper krijgt ermee te maken. Inkopers en verkopers moeten het eens worden over de prijs en de kwaliteit van de producten die uitgewisseld worden. Ook hiervoor moeten er wel eens meningen aan de kant worden gezet om tot een goed resultaat te komen. Als jij voor een beroep solliciteert, moet je jezelf afvragen of onderhandelen bij jou past. 

 

Voorbereiding helpt jou bij het compromis 

De competentie: Onderhandelen kan daarbij nooit tot stand komen zonder de juiste voorbereiding. Niet alleen breng je jouw concurrent in kaart, ook moet je jouw eigen belangen helder hebben. Je wilt naar een bepaald doel werken en moet hiervoor jouw competenties in de strijd gooien. Ook is het goed om te bekijken hoe lang de onderhandeling kan gaan duren. Zo kun je dit inplannen naast jouw andere werkzaamheden. Ook hiervoor kun je verschillende scenario’s opstellen. Het kan zijn dat de onderhandeling vrij vlot gaat, maar het kan ook betekenen dat je lang bezig bent om tot een goede overeenkomst te komen. 

 

Goede en slechte onderhandelaars 

Denk je dat je de competentie: Onderhandelen beheerst, maar wil je deze verder uitbreiden, is het verstandig om te kijken naar de kwaliteiten die je hiervoor nodig hebt. Je kunt immers van jezelf denken dat je hier goed in bent, maar in de praktijk kan het anders blijken. Een goede onderhandelaar is standvastig en houdt daarbij ook controle over de sfeer. Je moet geïnteresseerd zijn in wat de tegenpartij te melden heeft. Hiervoor moet je goed luisteren naar de plannen en de vragen zo goed mogelijk beantwoorden. Van hieruit moet er een win-win situatie ontstaan, waar beide partijen tevreden mee zijn en er ook in de toekomst nog zakengedaan kunnen worden. Een slechte onderhandelaar komt daarentegen arrogant open en neemt uitsluitend zijn eigen mening mee naar het besluit. 

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Onderhandelen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen