Your code here Competentie: Delegeren
Als je solliciteert naar een leidinggevende functie kan jou gevraagd worden om de competentie: Delegeren aan te tonen. Laten zien dat jij de competentie beheerst, kan ertoe leiden dat je de baan krijgt. Echter moet je hiervoor wel weten wat het inhoudt en welke eigenschappen voor deze competentie noodzakelijk zijn. Alleen op deze manier kun je ervoor zorgen dat je goed voorbereid naar jouw sollicitatie toegaat en maak je indruk op jouw toekomstige werkgever. Wij helpen je daarom op weg door je meer informatie te geven over delegeren.

 

Inhoudsopgave


De competentie: Delegeren zorgt voor motivatie

De competentie: Delegeren is noodzakelijk om te bezitten als leidinggevende. Je moet taken immers uit kunnen besteden aan jouw werknemers en hen daarnaast motiveren om het beste in zichzelf naar boven te halen. Het geloof in mogelijkheden van ieder individu is daarom van belang. Mensen motiveren kan gedaan worden door belangrijke onderdelen van jouw verantwoordelijkheid en verplichting uit te besteden aan anderen. Hierdoor krijgen ze het gevoel dat ze goed hun werk doen en meer mogen dan waarvoor ze aangenomen zijn. Daarnaast heeft delegeren te maken met controle over de voortgang.

Ben bereid om taken uit te besteden

De competentie: Delegeren heeft een aantal normen waaraan jij je moet houden om zo goed mogelijk de taken te verspreiden onder de werknemers. De eerste is bereidheid. Je moet bereid zijn om de risico’s het hoofd te bieden. Het uitbesteden van taken kan immers tot bepaalde risico’s leiden, waardoor je vertrouwen moet hebben in jouw medewerkers en deze moet kunnen motiveren om de taken uit te kunnen voeren. Houd hierbij wel rekening met de andere activiteiten van jouw werknemers. Ze moeten genoeg tijd krijgen om alles uit te kunnen voeren. Een goede planning is hierbij van belang. Schep daarbij ook duidelijkheid door doelstellingen, verwachtingen en thema’s van een taak vooraf aan te geven. Zo weet iedere werknemer wat zijn taak is en wat er van hem of haar verwacht wordt.

Jij blijft verantwoordelijk voor het eindresultaat

Met de competentie: Delegeren ben jij te allen tijde verantwoordelijk voor de resultaten van een bepaalde taak. Je mag jouw taken dan wel niet zelf uitvoeren, het blijven wel jouw taken. Als een van jouw werknemers een fout heeft gemaakt tijdens de uitvoering is het van belang dat je de schuld op je durft te nemen. Het kan echter wel positieve effecten op de werkvloer opleveren. Iedereen kan hierdoor beter omgaan met de werkdruk, doordat er verschillende taken worden verdeeld. Het zorgt ook voor motivatie. Jouw werknemers krijgen het gevoel dat ze gewaardeerd worden en kunnen zichzelf hierdoor beter ontwikkelen en je kunt als leidinggevende gebruikmaken van de capaciteiten van een ander.

Creëer je eigen doorgroeimogelijkheden

Voor jou als leidinggevende heeft het ook grote voordelen. Met de competentie: Delegeren kun je jezelf namelijk beter richten op taken die echt van belang zijn. Je hebt immers verschillende taken af te ronden, maar moet daarnaast de visie van het bedrijf naleven. Dit kan alleen als jij hier de tijd voor hebt. Daarnaast biedt het jou veel doorgroeimogelijkheden. Als jij kunt aantonen dat je goed kunt delegeren kan het ervoor zorgen dat je een hogere managerfunctie kunt bemachtigen. Hierbij wordt delegeren echter nog belangrijker. Je moet jezelf dus altijd blijven ontwikkelen.

Vertrouwen in jouw werknemers is belangrijk

Het ontwikkelen van de competentie: Delegeren brengt een aantal gevoelens met zich mee. De een kan jou helpen, de ander kan jou belemmeren in het uitvoeren van jouw taken. Zo kun je bijvoorbeeld productiever zijn als je taken delegeert en wordt het delegeren door middel van heldere doelen steeds eenvoudiger. Als jij het vertrouwen in een werknemer kunt overbrengen, worden er ook meer verantwoordelijkheden genomen en draagt het bij aan de ontwikkeling van ieder individu op de werkvloer. Het kan echter ook voorkomen dat je het gevoel krijgt dat controle hebben beter is dan vertrouwen of dat werknemers niet doen wat jij van hen vraagt. Hierdoor gaan er dingen fout, waar jij verantwoordelijk voor bent.

Oefenen van andere vaardigheden zorgt voor beter delegeren

Probeer bij de ontwikkeling van de competentie: Delegeren ervoor te zorgen dat je goed in kunt schatten wat jouw werknemers wel en niet kunnen. Hierdoor kun je voorkomen dat werknemers de taken niet uitgevoerd krijgen en brengt het minder risico’s met zich mee. Oefen daarom ook op jouw gesprekstechnieken. Deze technieken kunnen namelijk belangrijk zijn als jij taken over wilt brengen op anderen en daarbij helder wilt krijgen wat de taken inhouden. Heb hierbij ook de nodige zelfbeheersing. Je zult op veel momenten bijna uit je vel schieten. Rustig en kalm blijven zijn daarom goede eigenschappen om te hebben. Blijf hierop trainen, zodat je steeds beter kunt delegeren.


Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Delegeren

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen