Your code hereCompetentie: Creatief denken
Bij veel beroepen is het tegenwoordig noodzakelijk dat je de competentie: Creatief denken kunt aantonen. Dit houdt in dat je anders denkt dan anderen, waardoor nieuwe ideeën bestaan. Vooral bij jonge bedrijven wordt dit vaak benadrukt, omdat zij zich nog moeten onderscheiden van concurrenten. Tijdens jouw assessment van de sollicitatieprocedure moet je daarom aan kunnen tonen dat je deze competentie beheerst aan de hand van een aantal voorbeelden. Hiervoor moet je echter wel weten wat de competentie inhoudt.

Inhoudsopgave


 

Kom tot nieuwe ideeën door middel van de competentie: Creatief denken

De competentie: Creatief denken zorgt voor nieuwe ideeën of oplossingen. Met logisch nadenken gaat dit vaak niet lukken, doordat je beperkt wordt in jouw doen en laten. Vaak moet je ‘out of the box’ denken om te weten waar je echt naar op zoek bent, zodat er ideeën ontstaan waar niemand anders aan gedacht heeft. Zo kun je de competentie inzetten om problemen op te lossen en om iets te bereiken dat je graag wilt. Hiervoor zijn verschillende middelen in te zetten, zodat je uiteindelijk het gewenste resultaat behaalt.


 

Ga opzoek naar creatieve omgevingen

De eerste is om in jouw omgeving te gaan kijken voor nieuwe ideeën. De juiste omgeving kan jouw creativiteit aanwakkeren, waardoor je aan de slag kunt gaan. Denk hierbij aan sfeer, het gebruik van kleuren, geluiden of muziek. Ook de mensen in de omgeving of ruimte kunnen bijdragen aan jouw competentie: Creatief denken. Zo kun je bijvoorbeeld bij de werkzaamheden van andere mensen gaan kijken om te zien hoe zij op nieuwe ideeën komen, waaruit jij weer inspiratie kunt halen. Daarnaast moet je de tijd nemen om op deze ideeën te komen. Tijdsdruk zal niet veel bijdragen aan jouw creatieve gedachten. Bedenk daarom op welk tempo je gaat denken en gun jezelf de tijd om met een goed idee te komen.
Nieuwe informatie en feedback helpen jou op weg

Daarnaast is informatie belangrijk voor de competentie: Creatief denken. Als je vastzit tijdens het proces, kan nieuwe informatie opzoeken ertoe leiden dat je jouw denkproces weer op gang kunt zetten. Dit kan er ook voor zorgen dat je weer nieuwe ideeën krijgt, zodat je verder kunt met het behalen van jouw doelen. Vraag daarbij ook regelmatig feedback aan anderen. Hoe hebben zij alles aangepakt en hoe zijn deze mensen tot een bepaalde oplossing gekomen? Dit kan jou immers ook weer motiveren. Ga daarbij niet bij de pakken neerzitten als het even niet lukt. Negativiteit heeft vaak nadelige gevolgen voor jouw denkproces. Zorg er daarom voor dat je positief start en jezelf niet laat neerhalen door een tegenvaller.


 

Maak een definitieve keuze uit meerdere ideeën

Met de competentie: Creatief denken kunnen verschillende technieken ingezet worden om tot een definitief idee te komen. Zo moet je jezelf altijd laten inspireren, jezelf kritisch beoordelen op jouw denkprocessen en daarbij ook aan de slag gaan met het uitbouwen van bestaande ideeën. Vanaf een bestaand idee ontstaat immers weer een nieuw idee. Daarnaast zijn er voor een probleem vaak meerdere oplossingen te bedenken. Zorg er daarom voor dat je niet een maar meerdere ideeën hebt. Zo kun je een definitieve keuze maken door een analyse uit te voeren.


 

 

Competentie: Confronteren

Jouw meningen zijn belangrijk en daarmee dus ook de competentie: Confronteren. Door middel van deze competentie kun je op de juiste manier jouw meningen, gedachten en emoties tegenover iemand uitspreken, waardoor er feedback gegeven wordt. Als je deze competentie bezit, kun je op de juiste manier een onderwerp bespreekbaar maken. Doordat je op de werkvloer regelmatig met een confrontatie te maken krijgt, is het van belang dat je de competentie beheerst en kunt aantonen tijdens het assessment. We leggen je daarom graag uit wat de competenties inhoudt en hoe je het beste een confrontatie aangaat.


 

Gedegen feedback door de competentie: Confronteren

Tijdens jouw werk kun je regelmatig de competentie: Confronteren tegenkomen. Dit kan echter zowel positief als negatief opgevat worden, waardoor tot een goede oplossing komen soms niet eenvoudig is. Jouw geduld wordt hierbij op de proef gesteld, doordat je veel weerstand krijgt van de tegenstander. Niet iedereen gaat immers op dezelfde manier om met een confrontatie, waardoor je goed moet weten hoe je het aan moet pakken en hoe de feedback over moet komen op de andere persoon. Zo kun je jouw mening op een juiste manier overbrengen, waarbij alles gebaseerd is op feiten.


 

Zorg dat je duidelijk bent in de confrontatie

Een confrontatie aangaan is nooit leuk. Je weet immers nooit hoe de andere persoon met jouw feedback omgaat, waardoor het goed beheersen van de competentie: Confronteren van belang is. Houd daarom rekening met de manier waarop je iets brengt. In de meeste gevallen is de reactie van de persoon tegenover jou negatief, maar sommigen staan wel voor deze feedback open en zullen het positief oppakken. Je hebt immers niet de intentie om iemand neer te halen, maar wilt ervoor zorgen dat taken beter uitgevoerd worden, waar wellicht enige leiding voor nodig is. Je moet een confrontatie daarom ook als een uitdaging zien. Als je de confrontatie niet aangaat, zul je ook niet weten wat het eindresultaat is.


 

Verzin er geen zaken bij, maar benoem de feiten

De competentie: Confronteren draait ook om realiteit. Je moet er daarom geen dingen bij verzinnen om jouw feedback anders over te laten komen. Bereid jezelf daarom goed voor voordat je de confrontatie aangaat en schrijf bijvoorbeeld op waar je het over wilt hebben en bekijk of dit klopt. Soms zijn dingen immers anders dan je zult verwachten of hoe ze in eerste instantie lijken. Deze voorbereiding is daarom belangrijk voordat je de confrontatie aangaat. Sta hierbij wel sterk in je schoenen en probeer op de juiste manier tot een oplossing te komen die bij beide partijen past.


 

Verschillende voordelen te behalen uit een confrontatie

De competentie: Confronteren heeft wel verschillende voordelen. Zo ontwikkel je jezelf en kun je meer zelfvertrouwen krijgen. Hierdoor ga jij sterker in je schoenen staan en kun je uiteindelijk iedere confrontatie aan. Door confrontatie bouw je ook een band op met mensen. Zij weten immers wat ze aan jou hebben en zullen uiteindelijk merken dat je jouw feedback goed bedoelt. Hierdoor komt ook weer een betere samenwerking en kun je jouw hart luchten. Je bent namelijk open tegenover iemand en gaat elkaar helpen om de werkzaamheden beter uit te kunnen voeren.


 

Bereid jezelf voor om de competentie aan te tonen

Als jij tijdens het assessment de competentie: Confronteren aan moet tonen, moet je jezelf goed voorbereiden. Het zou namelijk kunnen zijn dat je in een interview met voorbeelden moet komen waarin jij deze aan kunt tonen. Daarnaast kan het in de vorm van een rollenspel getoetst worden, doordat jij dan in gesprek moet gaan met collega’s of klanten en hierbij ongewenst gedrag aan moet kaarten. Door te oefenen weet jij beter hoe je op bepaalde situaties moet reageren en is een confrontatie geen lastige klus meer.


Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Creatief denken

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen