Your code hereCompetentie: Conceptueel denken
Weet je wat de competentie: Conceptueel denken inhoudt en voor welke doeleinden je deze in kunt zetten? Als je dit nog niet weet, kan het lastig worden om deze competentie aan te tonen als hierom gevraagd wordt. Zeker bij het selectie assessment kan voorkomen dat de assessor jou vraagt om aan de hand van voorbeelden te laten zien dat je de competentie in je hebt zitten. Het is daarom goed om alle informatie bij de hand te hebben als jij jezelf gaat voorbereiden voor het assessment, zodat je een goed resultaat behaalt. We helpen je daar graag bij door alle hoognodige informatie op een rijtje te zetten.

Inhoudsopgave


 

Voorkom problemen aan de hand van de competentie: Conceptueel denken

De competentie: Conceptueel denken betekent in feite dat je een ruimer en duidelijker inzicht krijgt in problemen of situaties. Deze plaats je in een theoretisch kader. Daarnaast kan het betekenen dat je eventuele consequenties van een bepaald idee kunt formuleren voor de organisatie. Op deze manier kunnen problemen voorkomen worden en kun je nieuwe inzichten krijgen om andere zaken aan te pakken. Hiervoor moet je wel een aantal indicatoren in gedachten houden, zodat je alles op het rechte pad krijgt.Een aantal indicatoren kennen werkt bij de ontwikkeling

De eerste indicator is het veralgemenen van een probleemsituatie. Dit wordt ook wel generaliseren genoemd en houdt in dat je een probleem behandeld als een soortgelijk probleem. Hierdoor kun je jouw inzichten halen in de positieve en negatieve punten van een probleem uit het verleden, zodat je het probleem zonder grote gevolgen kunt oplossen. Je krijgt als het ware een globaal overzicht door middel van de competentie: Conceptueel denken. Daarnaast is het van belang dat je mogelijke consequenties kunt constateren. De gevolgen van een plan of idee worden zo duidelijk en er kan naar gehandeld worden. Als laatste is ook abstraheren een indicator van deze competentie. Je moet een probleem in normale termen beschrijven en aan de hand daarvan een abstracte context creëren. Zo komt er meer duidelijkheid voor jou en jouw omgeving.

De problemen van conceptueel denken

Er zijn echter ook enkele problemen aan de competentie: Conceptueel denken. Zo kunnen mensen die deze competentie beheersen vaak problemen ondervinden met gedetailleerd lezen en hun mening ergens over durven uiten. Niet alleen mondeling zullen ze hun mening binnenhouden, maar ook schriftelijk. Als diegene het dan toch probeert, zit er vaak geen duidelijke structuur in, waardoor het warrig over kan komen. Veel mensen kunnen daarom last krijgen van faalangst, waardoor perfectionisme, prestatiedrang en onderpresteren ontstaan. Hierdoor kunnen er alleen maar meer problemen ontstaan in plaats van dat deze opgelost worden.

Creativiteit als onderdeel van de competentie

De competentie: Conceptueel denken is voornamelijk van belang voor communicatiedeskundigen. Deze moeten immers een bepaalde boodschap overbrengen of een campagne ontwerpen voor een merk of bedrijf. Ze hebben hiervoor veel creativiteit nodig en daarnaast een goed analytisch vermogen. Als jij conceptueel denken wilt ontwikkelen, zul je ook aan deze vaardigheden moeten werken. Echter kan conceptueel denken ook leiden tot creatieve plannen die onduidelijk kunnen zijn. De plannen zitten vaak wel in het hoofd, maar komen niet op papier te staan. Hierdoor komt het in het verhaal vaak onduidelijk over.

Voor de ontwikkeling is ook zelfkennis noodzakelijk

Als je de competentie: Conceptueel denken goed wilt ontwikkelen, moet je kijken waar jouw sterke en zwakke punten liggen. Voor een analyticus kan dit eenvoudiger aangeleerd worden dan bij bijvoorbeeld een teamspeler. Een teamspeler is meer mensgericht, waardoor er minder aandacht wordt besteed aan de zakelijke kant. Daarnaast zijn dit geen denkers, waardoor een concept bedenken vaak lastiger is voor deze mensen. Het is daarom van belang dat je over zelfkennis beschikt en weet waar jouw sterke en zwakke punten liggen. Alleen op deze manier kun jij de competentie verder ontwikkelen en in kunnen zetten in het dagelijks leven.


Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Conceptueel denken

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen