Your code here Competentie: Besluitvaardigheid
Met de competentie: Besluitvaardigheid laat je zien dat je in iedere situatie vlot en weloverwogen beslissingen kunt maken. Niet alleen moet je dit doen als alle informatie compleet is, maar ook als belangrijke informatie ontbreekt of onvolledig is. Vaak moet je deze competentie bevatten als je een hogere functie wilt hebben, zoals leidinggevende, omdat je dan de verantwoordelijkheid krijgt om de beslissingen te nemen. Om deze reden hechten werkgevers veel waarde aan deze competentie bij hun sollicitanten en moet jij hem aan kunnen tonen tijdens het assessment.

 

Meerdere vaardigheden hangen samen met de competentie: Besluitvaardigheid

Bij de competentie: Besluitvaardigheid toon jij dus aan dat je besluiten kunt nemen op basis van de informatie die jij op dat moment beschikbaar hebt. Dit kunnen zowel zware als alledaagse beslissingen zijn. Daarom gaat deze competentie gepaard met nog een aantal andere competenties:
  • De gevolgen van jouw besluiten kunnen uiteenlopend zijn. Daarom moet je niet bang zijn en anderen overtuigen met jouw sterke argumenten.
  • Je moet vasthoudend zijn over het besluit dat je hebt genomen. Anderen zullen het niet altijd met jou eens zijn.
  • Uiteraard moet je te allen tijde jouw taken goed uit blijven voeren. Zo heb je ook een beter inzicht in jouw planning.
  • Je onderneemt actie in plaats van te bedenken hoe moeilijk het zou kunnen zijn.
  • Afhankelijk zijn van anderen hoort er bij jou niet bij. Je onderneemt daarom in je eentje actie, waarbij status geen rol speelt bij het nemen van de beslissing.
  • Je streeft naar een doel en de juiste beslissing nemen hoort erbij om dit resultaat te bereiken.


Impulsief reageren werkt averechts op jouw besluit

De competentie: Besluitvaardigheid kan ook een aantal narigheden met zich meebrengen. Zo kun je soms impulsief reageren. Je baseert hierdoor je besluit niet op de feiten, maar reageert te snel. Hierdoor kun je spijt krijgen van jouw beslissing. Ook kun je te gemakzuchtig zijn. Kies daarom nooit voor de eenvoudige weg, maar ga op onderzoek uit om jouw besluit te kunnen maken. Laat jezelf hierbij ook niet beperken, maar kijk verder. Onderzoek hierbij ook meerdere kanten. Jouw geduld wordt hierbij op de proef gesteld.

 

Benoem voorbeelden om de competentie aan te tonen

Als jij gaat solliciteren op een functie en je wordt gevraagd om het selectie assessment af te leggen, zorg dan dat je precies weet hoe je de competentie: Besluitvaardigheid kunt aantonen. Je zou dit kunnen doen door bijvoorbeeld voorbeelden te noemen waarin jij besluiten hebt moeten nemen. Vertel hierbij precies wat je gedaan hebt en hoe je dit hebt aangepakt, zodat jouw toekomstige werkgever hier een goed beeld van krijgt. Zo maak je indruk op het assessment en is de kans groot dat je wordt aangenomen voor de nieuwe baan.

 

Voorbereiden voor het assessment

Bereid je daarom altijd goed voor op het assessment. Je weet immers wat je kunt verwachten als je de oefeningen doorneemt en blijft oefenen. Zo kun je ook beter verwoorden hoe jij met de competentie: Besluitvaardigheid omgaat. Door alles stap voor stap door te nemen ga je ook sneller antwoorden formuleren, wat jou niet alleen helpt tijdens een interview, maar ook tijdens de andere onderdelen van een assessment. Jij kunt uiteindelijk de hoogte score behalen en aangenomen worden voor de baan.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Besluitvaardigheid

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen