Your code here Competentie: Assertiviteit
De competentie: Assertiviteit is eentje die je vaak op een vacature ziet staan. Echter weet je vaak niet wat het betekent aan de hand van het woord. Het is daarom altijd goed om te bekijken wat de competentie betekent en hoe jij deze het beste aan kunt tonen. Je wilt immers de felbegeerde baan in de wacht slepen en dat kan alleen als jij alle vereiste competenties en vaardigheden aan kunt tonen. Zo kun jij indruk maken op jouw werkgever en binnen een kort tijdsbestek beginnen bij jouw nieuwe baan.

 

Kom voor jezelf op met de competentie: Assertiviteit

De competentie: Assertiviteit houdt in dat je voor jezelf op kunt komen. Assertiviteit betekent in wezenlijke zelfvertrouwen. Je moet hierbij op een zo tactvol mogelijke manier opkomen voor jezelf en jouw mening en belangen zonder iemand hierbij te beledigen of kwetsen. Hierbij zijn er drie verschillende gradaties te ontdekken: subassertief, assertief en agressief. Alle drie hebben ze een iets andere betekenis, waardoor je goed op moet letten dat je niet een van de andere eigenschappen beheerst.

 

Niet voor jezelf opkomen levert stress op

Subassertief betekent dat je bijna niet voor jezelf op durft te komen. Er is een gebrek aan zelfvertrouwen, waardoor anderen op den duur ook last gaan hebben van jouw tekortkomingen. Je krijgt hierdoor meer kans op stress en zenuwen. Agressief overkomen wil je echter ook niet. Je loopt hierdoor wel zonder problemen over andere mensen heen, maar je houdt in feite geen rekening met anderen. Je beledigt hierdoor mensen bij het maken van beslissingen, ook al is dit niet de bedoeling. Ook dit kan weer leiden tot stress, doordat je mensen tegen je in het harnas jaagt.


De gulden middenweg heeft het meest effect

De competentie: Assertiviteit is de gulden middenweg. Deze heeft een aantal kenmerken. Zo vermijdt je conflicten niet, omdat je jouw mening durft te geven over een bepaalde situatie. Met de juiste argumenten kun je wellicht nog mensen overtuigen. Daarnaast heb je een verantwoordelijkheidsgevoel voor jezelf en durf je jezelf bloot te geven. Jouw kwetsbaarheden komen hiermee ook naar boven. Andere mensen gaan respect voor jou krijgen als jij ook rekening houdt met de gevolgen die jouw acties voor anderen kunnen hebben.

 

Zo toon je de competentie aan tijdens het assessment

Tijdens het assessment is het van belang dat je de competentie: Assertiviteit aan kunt tonen. Je moet daarom op een aantal indicatoren letten. De eerste is dat je van jezelf kunt laten horen als je het niet eens bent met een bepaalde zaak. Daarnaast moet je de meningen van anderen in acht nemen, wat voornamelijk in het rollenspel sterk naar voren komt. Luister naar deze meningen en geef zo nodig ook weer jouw eigen mening. Doe dit echter wel op een rustige toon en wees helder. Je wilt anderen immers niet kwetsen of beledigen. Jouw mening doordrammen heeft daarom geen zin. Eerlijkheid, oprechtheid en zelfstandigheid hangen hier nauw mee samen.

 

Blijf trouw aan jezelf tijdens jouw ontwikkeling

Als je de competentie: Assertiviteit wilt ontwikkelen, moet je altijd trouw blijven aan jezelf. Je kunt jezelf immers maar tot een bepaalde hoogte ontwikkelen en daarom moet je jezelf ook niet laten pushen tot anderen. Neem daarom ook jouw eigen positie in en blijf daarbij met beide benen op de grond en spreek helder jouw mening uit. Jouw grenzen stellen is hierbij ook belangrijk.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Assertiviteit

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen