Your code here Competentie: Analyserend vermogen
Als je de competentie: Analyserend vermogen beheerst, ben je goed in het analyseren van problemen en vraagstukken. Je kunt grondig onderzoeken en ontleedt ieder probleem aan de hand van jouw bevindingen. Hierbij hoef je nog geen beoordeling te geven, maar kijk je naar de oorzaak voordat je naar een oplossing van een probleem gaat zoeken. Bij verschillende functies wordt een beroep gedaan op deze competentie en werkgevers hechten veel waarde aan het kunnen aantonen hiervan. Het is daarom verstandig om te weten wanneer je de competentie beheerst en hoe je deze kunt ontwikkelen.

 

De eigenschappen van de competentie: Analyserend vermogen

Met de competentie: Analyserend vermogen kun je zonder dat er veel informatie beschikbaar is aan de slag met het analyseren van problemen en vraagstukken. De gegevens die je hebt, ga je onderzoeken en ontleden, zodat op basis hiervan een oplossing komt. Hierbij moet je goed luisteren en doorvragen, zodat er wellicht toch nog meer informatie beschikbaar komt. Daarnaast baseer je uitsluitend op feiten en zie je snel wat het effect van iets kan zijn. Het is daarbij wel van belang dat je de problemen snel opmerkt en ook logisch blijft nadenken. Hoe snel een probleem ook opgelost moet worden, je moet je hoofd altijd wel koel houden.


Zowel schriftelijk als mondeling sterk in communiceren

De competentie: Analyserend vermogen is voor verschillende doeleinden belangrijk. Daarom is dit ook in veel verschillende functies een belangrijke competentie om te bezitten. Tijdens de communicatie naar collega’s, klanten of relaties moet je de informatie zo helder mogelijk over kunnen brengen. Dit kan zowel schriftelijk als mondeling zijn, waardoor beide geen probleem voor jou moeten zijn. Ook voor het onderzoeken van een probleem is de competentie van belang. Je moet ontbrekende informatie en gegevens vinden, waarbij je soms ook creatief moet zijn. Uiteindelijk moet er immers een idee uit komen waar anderen niet aan gedacht hebben.

 

Kritisch denken om tot een oplossing te komen

Kritisch denken is ook een onderdeel van de competentie: Analyserend vermogen. Alle informatie die beschikbaar is, moet geëvalueerd worden en op basis daarvan moeten beslissingen worden genomen. Je kunt daarom niet zonder na te denken de beslissing nemen, want dan heb je een grote kans dat je de verkeerde maakt. Daarnaast is er soms een grote hoeveelheid informatie aanwezig, wat niet allemaal van belang is. Ook hierbij moet je kritisch denken en aan de hand van de relevante gegevens verder zoeken naar informatie en een beslissing nemen om het probleem op te kunnen lossen.

 

De tips om de competentie te ontwikkeling

Om de competentie: Analyserend vermogen te ontwikkelen moet je jezelf aanleren om bepaalde stappen te doorlopen. Je kunt immers niet vanaf het probleem naar de oplossing springen, doordat je dan niet geanalyseerd hebt wat er precies aan de hand is. Begin daarom altijd met het onderzoeken van het probleem, zodat je ook minder duidelijke oorzaken op een rijtje kunt krijgen. Ook moet je de juiste hoeveelheid informatie vinden. Neem hier de tijd voor en ga daarna pas over op het zoeken naar een oplossing. Stel hierbij ook de juiste vragen. Wen jezelf hierbij ook aan om creatief te denken en vraag naar meningen van anderen. Uiteindelijk kan jou dit helpen bij het vinden van de juiste oplossing.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Analyserend vermogen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen