Your code hereAssessment nabespreking | Zo haal je er het beste uit!
20 augustus 2015 

Assessment nabespreking

Assessment nabespreking

Assessment gedaan en dan wachten op de assessment nabespreking. Het is een spannend moment voor iedereen. Je krijgt nu namelijk te horen wat de uitslag is. De nabespreking kan mondeling plaatsvinden face to face, maar ook telefonisch is een mogelijkheid. Er is vaak sprake van een telefonische nabespreking bij een selectie assessment. Maar waar vindt het assessment plaats? Wat is het doel? Welke houding neem je aan? Allemaal vragen die in je opkomen en die hier worden beantwoord.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Wanneer vindt de assessment nabespreking plaats?

De assessment nabespreking is vaak een week nadat het assessment heeft plaatsgevonden. Meestal heb je de rapportage al eerder gekregen. De rapportage wordt vaak per e-mail verzonden. Het kan zijn dat je de conclusie van de uitslag al aan het einde van de assessment dag zelf hebt gekregen. De beoordeling is dan vaak snel gemaakt, maar nog niet volledig.

Assessment nabespreking

Als de rapportage gemaild wordt door de psycholoog, dan kun je de rapportage al doornemen voordat de assessment nabespreking plaatsvindt. Het is ook verstandig om alles door te nemen, want tijdens de nabespreking kun je alle vragen stellen en toelichting vragen over bepaalde punten. Vragen stellen is van groot belang en wordt zeker aangeraden.

Je houding tijdens de nabespreking

Er zijn verschillende houdingen die je kunt aannemen tijdens de assessment nabespreking. Wist je dat je houding tijdens het gesprek van groot belang is? De houdingen die je kunt laten zien zijn:

  • Offensieve houding
  • Defensieve houding
  • Assertieve houding

De verschillende houdingen worden nu nader toegelicht, zodat je weet welke houding je beter wel of niet aan kunt nemen tijdens de bespreking.

Offensieve houding

Bij de offensieve houding gaat het over een houding die aan wordt genomen door kandidaten die een bespreking als een onderhandeling zien. Ze zullen zichzelf verdedigen als er sprake is van een negatief resultaat. Het is geen goede houding om aan te nemen tijdens het gesprek. Maar het komt in de praktijk wel veel voor.

Defensieve houding

Bij de defensieve houding kruipen de kandidaten in de rol van het slachtoffer. De kandidaten zullen laten zien hoe erg zij het vinden als de resultaten daartoe aanleiding geven. Het is geen goede houding om aan te nemen tijdens het assessment. Het komt in de praktijk wel vaak voor.

Assertieve houding

Als er sprake is van een assertieve houding, dan laat de kandidaat zien dat hij van de ervaring wil leren. Wanneer het onduidelijk is, worden er vragen gesteld. Deze houding is het beste om aan te nemen tijdens een nabespreking. Je laat hierdoor namelijk zien dat je open staat voor de resultaten en dat je er van wil leren.

Tijdens een assessment nabespreking komen de offensieve en defensieve houding vaak terug. Het zijn wel natuurlijke reacties die begrepen worden, maar het is niet effectief. Als de uitslag negatief is, is het beter om duidelijk na te gaan wat er verkeerd is gegaan. Je kunt er dus beter wat van leren dan dat je bijv. boos wordt. Je kunt nagaan hoe je het de volgende keer anders moet doen. Je schiet er namelijk niets mee op als je jezelf gaat verdedigen of je gaat treuren over je uitkomsten. Uiteraard mag je er wel bij stilstaan dat het niet leuk is, maar de psycholoog gaat je rapportage daardoor niet veranderen. Een rapportage zal alleen aan worden gepast als er een fout in staat, zoals een verkeerde geboortedatum of een adres.

Tips assessment nabespreking

Je houding is dus van groot belang voordat je aan de nabespreking begint. Zorg dat jij je bewust bent van je houding en zeg dan ook tegen jezelf, wat de resultaten ook zijn.

De nabespreking is geen assessment opdracht zelf. Je hebt er namelijk geen invloed op. Het enige wat hier wordt gedaan is het bespreken van jouw resultaten. Je kunt er dus alleen wat van leren. Het is goed om de rapportage voorafgaand aan het gesprek door te nemen. Hierdoor weet je wat er besproken gaat worden,

  • Als je de rapportage binnen hebt, neem deze dan rustig door.
  • Markeer de woorden of zinnen waar je vragen over hebt.
  • Noteer alle vragen in de rapportage of op een los vel papier.
  • Neem kort voordat de assessment nabespreking plaatsvindt de rapportage er nog even bij en bereid je nog even voor. Je weet hierdoor welke vragen je wilde stellen en je geheugen is weer opgefrist.

Nog meer assessments oefenen

Wil je nog meer assessments oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen