Your code hereSoorten assessment interviews | Lees hier de verschillen
06 september 2015 

Soorten assessment interviews

Soorten assessment interviews

Er zijn verschillende soorten assessment interviews waar je in de praktijk mee te maken kunt krijgen. Bij het doen van een assessment, krijg je altijd te maken met een interview. Doordat er verschillende soorten interviews zijn, is het goed om te weten wat je per interview kunt verwachten. Daarom bereiden we je hier graag op voor. Houd er in ieder geval rekening mee dat er één groot verschil is en dat is het aantal mensen dat bij de gesprekken aanwezig is.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Assessment interview uitleg

Soorten interviews

Eén op één interview

Het eerste interview dat nader wordt toegelicht is het één op één interview. Dit interview wordt het meeste afgenomen en daarom is de kans ook groot dat jij hiermee te maken krijgt tijdens je assessment. Dit interview wordt afgenomen door één interviewer. Het is dus een gesprek tussen jou en de interviewer. Het voordeel van dit interview is dat er doorgevraagd kan worden en dat het echt over jou gaat. Jij kunt dus zelf met voorbeelden komen en je hebt de tijd om dingen uit te leggen. Maar hoe gaat het verder in zijn werk?

-De interviewer heeft een doel voor ogen en dat is zoveel mogelijk van jou te weten komen. Een interviewer leidt het gesprek dan ook en jij volgt. Dit wil dus zeggen dat de ander vragen stelt en jij geeft een antwoord op de vragen die aan jou worden gesteld.

-Een interviewer wil het voor zichzelf zo eenvoudig mogelijk houden. Hij zal er daarom voor zorgen dat jij je zo goed mogelijk voelt, ontspannen bent en geen stress ervaart. Dit zal de basis zijn van het gesprek en van daaruit zal hij jou vragen stellen.

-Meestal is de interviewer erg doelmatig ingesteld. Daardoor zal de interviewer je begeleiden en vertellen wat er gaat gebeuren. Jij weet aan het begin van het gesprek wat je staat te wachten en zo kun je je gemakkelijker concentreren op de antwoorden die je wil geven.

-Om een goed resultaat te laten zien is de relatie tussen de interviewer en jou van groot belang. Iedere interviewer heeft zo zijn of haar eigen manier van het afnemen van een interview. Let op je lichaamstaal, let ook op je manier van spreken. Hoe staat de interviewer tegenover jou? Is dat formeel of informeel? Het is goed dat je het gedrag van de interviewer kopieert. Bij een zakelijke en formele houding, doe jij dat ook. Om een voorbeeld te noemen, word je aangesproken met U of met JE. Hierdoor houd je het gesprek op een gelijk niveau. Dit wordt vaak aan het begin van het interview afgesproken.

-De verantwoordelijkheid voor het interviewproces ligt bij de interviewer. Hij zal een aantal taken moeten doorlopen zoals het opstarten van een interview, een deelnemer op zijn of haar gemak stellen, ondervragen en vervolgvragen stellen. Maar goed luisteren is ook van belang, er zullen ook aantekeningen gemaakt worden en er wordt uitgelegd wat de vervolgstappen zijn. Ook zal de interviewer er voor moeten zorgen dat alles gevraagd is en het interview aan het einde afsluiten.

Twee op één interview

Een zijn nog meer soorten assessment interviews. Er kan ook een twee op één interview af worden genomen en dan gaat het over een interview met twee interviewers. Het is een variant die minder vaak voorkomt dan het één op één interview. Jouw doel bij dit interview is zorgen dat de relatie tussen jou en beide interviewers goed is. Je hebt nu ineens te maken met twee personen die je vragen kunnen stellen, zij kunnen kritisch naar je antwoorden luisteren en zij kunnen allebei doorvragen en aantekeningen maken. Zorg dat je naar beide personen goed luistert en inhaakt op de vragen die worden gesteld. Er zijn verschillende redenen om een twee op één interview te houden. Meestal wordt er hier voor gekozen zodat de taken verdeeld kunnen worden. Een interviewer kan bijvoorbeeld aantekeningen maken en dan kan de andere zich volledig concentreren op het stellen van de vragen.

Taken verdelen

Door taken te verdelen is de focus van de interviewer gericht op zijn of haar taak. Er kunnen zo nog beter vragen worden gesteld aan jou en het doorvragen kan zo ook beter verlopen. Er is nog een reden om voor deze variant te kiezen, namelijk om onderdelen van het gesprek te kunnen verdelen. Er wordt vaak onderling afgesproken wie zich op welk aspect richt en welke vragen er dan worden gesteld. Ze kunnen allebei het gesprek voorbereiden en elkaar aanvullen na een onderdeel. Hierdoor kan er nog beter een compleet beeld worden verkregen van jou en kan er veel informatie worden verzameld. De kans dat er wat vergeten wordt is zo vele malen kleiner. Er is nog een reden waarom er voor deze variant gekozen wordt en dat is om vooroordelen te voorkomen. De kans is namelijk veel kleiner dat je bevooroordeeld wordt, als je met twee interviewers te maken hebt.

Nog meer interview assessments oefenen

Wil je nog meer interview assessments oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen