Your code hereWat is evalueren?
Je ziet het vaak voorkomen bij toetsen, maar wat is evalueren precies? Dit is belangrijk om te weten voordat jij aan de slag gaat met de toetsen die jij tijdens jouw carrière moet maken en zorgt ervoor dat je beter voorbereid bent. We leggen je daarom graag uit wat het werkwoord inhoudt en waar je op kunt letten tijdens jouw evaluatie.

 

Inhoudsopgave


Met evalueren beoordeel jij resultaten

Evalueren is in feite het beoordelen van bepaalde resultaten. Het kan hierbij gaan om acties die jij hebt uitgevoerd om een bepaald resultaat te bereiken. Deze acties moeten een bepaald effect hebben gehad op het project dat je had bedacht, maar hoeven niet altijd in overeenstemming te zijn met wat je voor ogen had. Een evaluatie vindt vaak plaats aan het einde van een project, maar kan ook ingezet worden na het bedenken ervan. Zo kun je bekijken of jouw ideeën haalbaar zijn of dat er nog iets aangepast moet worden voordat je aan de slag kunt gaan. Door een evaluatie uit te voeren kun je dus veel te weten komen over de manier van werken en het resultaat dat hier uiteindelijk mee bereikt is. Hierbij krijg je veel verbeterpunten, welke je kunt inzetten om jouw projecten in de toekomst beter uit te voeren.In veel situaties komt een evaluatie terug

Evalueren gebeurt in veel verschillende situaties. Daarom zijn er ook veel verschillende soorten evaluaties. Het is goed om te bekijken welke soorten er zijn en waarvoor jij ze kunt inzetten. De eerste is een procesevaluatie. Bij deze vorm van een evaluatie kun je nagaan of activiteiten die je bedacht hebt uit zijn gevoerd zoals jij dit wilde. Hierdoor wordt direct duidelijk welke punten in het vervolg anders aangepakt moeten worden. Let hierbij niet alleen op het verloop van een proces, maar ook op de kosten en de voorwaarden voor een vervolg. Zo kun je jouw projecten namelijk veel beter uit gaan voeren en steeds minder fouten gaan maken.

Bekijk hoe het resultaat is behaald

Daarnaast is een effectevaluatie een vorm van evalueren. Hierbij wordt onderzocht of er tussendoor al het gewenste effect heeft gehad op de uitkomst waar het bedrijf voor kiest. Voorbeeld van een uitkomstmaat is bijvoorbeeld een kwaliteit van leven. Een tussenkomst kan hierbij een bepaald effect opleveren, welke jij met een evaluatie aan de kaak kunt stellen. Ook een productevaluatie kan een vorm zijn. Hiermee kun je zien of het gewenste resultaat behaald is. Deze evaluatie is gericht op eigen bevindingen en hoe gebruikers het product hebben ervaren. Denk hierbij aan enquêtes na een bepaald evenement onder de bezoekers.

Het stappenplan is de leidraad van een evaluatie

Als jij wilt gaan evalueren, of wanneer jouw toekomstige werkgever om een evaluatiegesprek vraagt, moet je weten hoe het stappenplan wordt opgesteld. In eerste instantie wordt er een evaluatieplan opgesteld. Hierbij wordt een kort plan van aanpak betrokken waarin het doel, het soort evaluatie en de controle over enkele activiteiten staan omschreven. Aan de hand van dit plan kan er geld gereserveerd worden om het plan uit te voeren en worden de taken verdeeld. Zeker als er meerdere assessoren bij jouw assessment worden betrokken worden de taken onderling verdeeld. Daarna is de methode aan de beurt. Bij een assessment is dit een rapport aan de hand van de behaalde resultaten, maar het kan ook research zijn.

Aan het einde volgt een advies of meer informatie

Ook moet het evalueren uitgevoerd worden. Hierbij wordt eerst de gewenste informatie verzameld en geanalyseerd. Op deze manier ontstaat er een schematische samenvatting waarmee houvast komt. De resultaten worden uiteindelijk gepresenteerd. Zo kan er bijvoorbeeld geïnformeerd worden of een advies uitgebracht worden. Bij jouw assessment is altijd het laatste het geval. Je zult immers advies krijgen aan de hand van jouw resultaten over jouw toekomst.


 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Wat is evalueren?

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen