Your code here Wat is competent zijn?
Wat is competent zijn? Je ziet het woord competent immers vaak voorkomen als je gaat solliciteren of als je om een bepaalde reden in gesprek gaat over jouw ontwikkelingen in jouw carrière. Als jij niet weet wat het werk betekent, kun je ook niet aantonen dat je het bent of hoe je jouw competenties kunt ontwikkelen. Het is daarom goed om alle informatie hierover door te lezen, zodat je het in kunt zetten in jouw loopbaan en alle andere beslissingen die op jouw pad komen.

 

Inhoudsopgave



Competent zijn is belangrijk voor werkgevers

Steeds vaker staat in de vacature dat je competent te werk moet kunnen gaan. Het is lastig als je niet weet wat competent zijn betekent. Echter is het een eigenschap die je kunt bezitten en die je in kunt zetten bij hetgeen dat je moet doen. In feite is het een eigenschap die je goed beheerst en waarmee je capabel bent voor hetgeen dat je doet. Vaak worden dit ook competenties genoemd. Sommige competenties bezit je al vanaf jouw geboorte. Echter kun je ook veel aanleren door jezelf te ontwikkelen en die jou ook helpen bij een verdere ontwikkeling binnen jouw werkveld.




Competenties bieden mogelijkheden om hogerop te komen

Vanaf de basisschool leer je jezelf kennen en kun je kijken of je competent bent voor bepaalde zaken. Vooral motivatie en discipline kunnen er van nature al inzitten, maar dit kan ook aangeleerd worden met veel oefeningen en de juiste begeleiding. Leerlingen worden op de basisschool al vaak beoordeeld op de competenties om te kijken welk niveau opleiding zij hierna zouden kunnen doen. Van hieruit wordt bijvoorbeeld gekeken of je op het VMBO moet beginnen of gelijk kunt starten aan het VWO. Echter kun je, als je op het VMBO begint, jezelf omhoog werken door competenties aan te leren. Deze geven je mogelijkheden en kun je ontwikkelen door veel te oefenen.

 


Discipline noodzakelijk om jouw andere competenties aan te leren

Competenties zijn gebaseerd op gedrag, werk, studie, hobby’s en sport. Competent zijn heeft in veel gevallen te maken met jouw gedrag, wat weer in verband staat met hoe jij te werk gaat binnen het werkveld of jouw opleiding. Als je doorhebt dat je bepaalde competenties nog niet beheerst, is een goede oefening van belang. Hiervoor moet je wel discipline hebben, een andere competentie, want zonder deze discipline houd je het niet vol om te blijven ontwikkelen. Als jij de competentie gesprek voeren zou willen verbeteren, moet je veel in gesprek gaan en daarbij verschillende technieken kunnen gebruiken.

 


Leer jezelf meer competenties aan door middel van oefening

Competent zijn kan jou helpen om jezelf te ontwikkelen. Als jij weet welke competenties je al bezit, kun je deze inzetten in het werkveld. Echter leer je daarbij ook van jouw fouten, waaruit weer nieuwe competenties ontstaan. Zo kun je bijvoorbeeld de competenties doelgericht werken, doorzettingsvermogen en luisteren verder ontwikkelen. Vooral luisteren is veel nodig binnen verschillende sectoren. Je moet namelijk goed naar collega’s, jouw leidinggevende en klanten luisteren om tot de beste oplossingen te komen. Als je merkt dat je deze competentie nog niet bezit, probeer dan een gesprek te voeren waarin je weinig zegt en voornamelijk naar de ander luistert. Probeer hierbij niet te onderbreken, maar luister goed naar alle informatie die wordt gegeven. Uiteraard kun je wel vragen stellen als je iets niet begrijpt.

 


Zet jouw competenties in tijdens het assessment

Als je weet wat competent zijn betekent, kun je jezelf beter richten op jouw toekomstige sollicitatie. Je kunt hierdoor immers beter verwoorden welke competenties jij bezit en hoe je deze in kunt zetten in jouw carrière. Ook kunnen ze van pas komen bij het assessment, waarin je aan de hand van voorbeelden moet kunnen aantonen dat jij de juiste competenties voor een bepaalde functie bezit.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Wat is competent zijn?

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen