Een afwijzing na assessment, heb jij daar mee te maken gehad? Het zou kunnen zijn dat het jou is overkomen. Maar voordat we daar verder op ingaan, is het van belang om te weten hoe alles in zijn werk gaat. Als je namelijk een assessment mag maken, dan ben je al een heel eind gekomen bij de selectieprocedure. Je gaat iedere keer een stapje verder als je een onderdeel hebt gehaald en daardoor heb je ook een grotere kans dat jij die baan ook gaat krijgen. Op deze pagina worden het assessment, het assessment rapport en de afwijzing nader besproken.
Inhoudsopgave
Assessment
Als je meer wil weten over een assessment, klik dan hier! Bij een assessment krijg je te maken met verschillende testen. De uitslagen geven een goed beeld over de betreffende kandidaat. Meestal moet je eerst op sollicitatiegesprek komen en als dat goed is gegaan mag je terugkomen en volgt er een assessment. Je mag nooit zomaar voor een assessment komen, je hebt alvast een paar punten gescoord en jij gaat er dan ook vanuit dat de kans groot is dat jij de baan krijgt. Een assessment kun jij als kandidaat goed voorbereiden. Dit gaat wel wat tijd kosten, maar het komt wel je beoordelingen ten goede.
Assessment rapport
Je hebt een assessment doorlopen en nu moet je wachten, de uitslag krijg je vaak pas na een paar weken en dit kan voor jou een moeilijke periode zijn. Je bent namelijk heel benieuwd of je het hebt gehaald en of je wel of niet bent aangenomen.
Na een paar weken wordt er contact met je opgenomen vanuit personeelszaken. Je krijgt ook een rapportage thuisgestuurd. Dit is vaak door een psycholoog opgesteld en dat rapport wordt mondeling of telefonisch met jou besproken. Het is een bespreking van de resultaten van de test en daarbij wordt er gekeken of dat je wel of niet voldoet aan het niveau wat men van je verwacht. Alle resultaten zijn daarvoor vergeleken met de normgroep (andere kandidaten).
Je hebt zelf geen invloed op de uitslag, het kan zijn dat je te maken hebt met afwijzing na assessment, ook al heb je je wekenlang voorbereid.
Afwijzing na assessment
Als je een afwijzing krijgt na het assessment, wil dat niet zeggen dat je niet geschikt bent. Er zijn namelijk andere kandidaten die ook gesolliciteerd hebben op de functie, dus je was niet de enige! Het kan zijn dat iemand anders net wat hoger heeft gescoord en dat daar de voorkeur naar is uitgegaan. Je kunt van een afwijzing veel leren, hoe dan? Omdat je weet hoe een test in zijn werk gaat en je krijgt een rapportage met je uitslagen. Hierdoor zie je waar je goed in bent en waar je wellicht nog aan kunt werken. Dit is voor jou dan een mooie kans om daarmee aan de slag te gaan en zo behaal je hier alleen maar je voordeel mee bij een volgend assessment.
Door deel te nemen aan een assessment ga jij de uitdaging aan. Je gaat jezelf beter leren kennen. Als je nu niet wordt aangenomen, ben je nu wel een ervaring rijker en kun jij deze kennis weer gebruiken bij een volgend assessment. Je zal ook merken dat je bij een volgend assessment minder zenuwachtig bent, omdat je nu weet wat je kunt verwachten. Blijf aan je leerpunten werken en zo zal je zien dat je alleen maar een stap voorwaarts maakt.
Blijf doorgaan
Het is logisch dat jij teleur bent gesteld nadat je de afwijzing hebt gekregen. Maar blijf er niet in hangen, er is meer en er zijn meer banen waar je voor geschikt bent. Je moet ook niet boos worden, je hebt je best gedaan en je gaat nu op zoek naar een nieuwe uitdaging waar je de kans krijgt om jezelf te laten zien. Je leert ervan en nu is het tijd om door te gaan en je op wat nieuws te richten.
Nog meer assessments oefenen
Wil je nog meer assessments oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.