Inhoudsopgave
- Het thema gestuurd assessment kijkt naar sterke en zwakke punten
- Verschillende vaardigheden binnen een bepaalde tijd
- Veel weerstand tijdens het rollenspel
- Beschrijf jouw competenties aan de hand van voorbeelden
- Leg de mogelijkheden bloot
Het thema gestuurd assessment kijkt naar sterke en zwakke punten
Een thema gestuurd assessment is dus gebaseerd op een bepaald thema. Je kunt het ook als ontwikkelassessment zien, doordat er wordt gekeken hoe jij je binnen een het bedrijf kunt ontwikkelen. Vooral jonge medewerkers moeten dit assessment afleggen om erachter te komen op welke plek je het beste tot uiting komt. Tijdens het assessment komen al jouw competenties en vaardigheden aan het licht, waarbij ook gelijk gekeken wordt naar jouw zwakke punten. Deze punten kunnen ook van belang zijn om te kijken of jij de vaardigheden in huis hebt voor een hogere functie.
Verschillende vaardigheden binnen een bepaalde tijd
Er zijn verschillende onderdelen betrokken bij een thema gestuurd assessment. Als eerste krijg je te maken met de capaciteitentest. Deze test bestaat uit verschillende vraagstukken, die ieder een andere vaardigheid testen. Zo testen cijferreeksen jouw logisch redeneren. Echter kunnen deze ook jouw rekenvaardigheden testen. Daarnaast heb je te maken met taalvaardigheid en analyserend vermogen. Deze test moet je binnen een bepaalde tijd gemaakt hebben. Je krijgt hierdoor te maken met tijdsdruk. Het is daarom belangrijk om dit onderdeel vaak geoefend te hebben om jouw zenuwen onder bedwang te houden.
Veel weerstand tijdens het rollenspel
Daarnaast is het rollenspel onderdeel van het thema gestuurd assessment. Hierbij wordt een situatie uit de praktijk nagebootst. Tijdens dit onderdeel moet jij een bepaalde rol aannemen. In de meeste gevallen heeft dit te maken met de functie waarin jij werkzaam bent, zodat je jouw competenties kunt laten zien. Jouw tegenspeler zal het je hierbij niet makkelijk maken. Er zal veel weerstand geboden worden, waar jij boven moet staan. Ook dit onderdeel moet je goed voorbereid hebben. Zo weet je namelijk wat jou te wachten staat en heb je ook meer zelfvertrouwen om het rollenspel uit te kunnen voeren.
Beschrijf jouw competenties aan de hand van voorbeelden
Als laatste vindt er ook een diepte-interview plaats. In dit interview zal verder ingegaan worden op jouw sterke en zwakke punten. Hoe meer je deze voor jezelf al duidelijk hebt, hoe beter je ze kunt benoemen. Als je dit onderdeel gaat voorbereiden is het belangrijk dat je weet hoe je alles het beste kunt benoemen. Omschrijf het daarom aan de hand van verschillende voorbeelden, zodat jouw werkgever een beter beeld krijgt bij de competenties. Het benoemen van feiten kan daarbij in jouw voordeel werken, waardoor je een positief rapport krijgt aan het einde van het thema gestuurd assessment.
Leg de mogelijkheden bloot
Aan het einde van het assessment heb je meer inzicht in jouw eigen kennen en kunnen. Daarnaast kun je samen met jouw werkgever kijken naar de mogelijkheden aan de hand van de resultaten van alle onderdelen. Hierdoor kan er ook gekeken worden of er een doorgroeimogelijkheid is en of jij op de juiste plek werkzaam bent binnen het bedrijf. Uiteindelijk kun je hier alleen maar voordelen uithalen en kunnen jij en jouw werkgever meer uit jouw werkzaamheden halen.
Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.