Geneeskundig onderzoek defensie, wat kun je verwachten als je gaat solliciteren op een vacature bij defensie? Er zullen samen met jou veel kandidaten zijn die graag willen werken binnen defensie, maar daar kom je niet zomaar binnen. Er zijn dan ook een aantal procedures waar je doorheen moet, alvorens je op gesprek mag komen.. Het gaat er namelijk om dat ze zeker weten dat je in topconditie bent. Je bent bij defensie altijd druk bezig en dat vraagt veel van lichaam en geest. Kun jij dat aan? Er zal tijdens een onderzoek gekeken worden waartoe je allemaal in staat bent. In dit artikel bespreken we de onderdelen van een geneeskundig onderzoek defensie.
Inhoudsopgave
Onderdelen geneeskundig onderzoek defensie
Bij een geneeskundig onderzoek defensie krijg je te maken met een uitgebreid onderzoek, dat uit verschillende onderdelen bestaat. De onderdelen waar je mee te maken kunt krijgen worden hier besproken:
- Gehoortest: je gehoor moet helemaal in orde zijn wanneer je als militair werkzaam wil zijn. Daarbij zijn er een paar aspecten van belang, zo moet je de richting van geluid kunnen inschatten, je moet ook geluidssignalen kunnen onderscheiden en je moet fluisteren kunnen verstaan (tijdens veel rumoer op de achtergrond). Door een gehoortest te doen wordt er gekeken of je gehoor in orde is of dat je een gehoorafwijking hebt. Tijdens het uitvoeren van de test zul je hoge en lage tonen te horen krijgen. Je hebt zelf een koptelefoon op en zit in een cabine. Je krijgt een knop die je moet gebruiken als je bepaalde tonen hoort.
- De ogentest is ook een belangrijk onderdeel van deze test. Je moet als militair altijd alles goed kunnen zien, zowel in de nacht als overdag. Ook zul je diepte in moeten kunnen schatten en moet je objecten en doelen kunnen onderscheiden. Kun je goed kleuren onderscheiden? Als jij een bril hebt of lenzen, dan ben je voor een militaire functies niet geschikt.
- Er zal een hartfilmpje worden gemaakt. Daarbij krijg je een aantal elektroden op je lichaam. In rust, maar ook als je actief bezig bent worden er opnamen gemaakt.
Conditie en andere onderzoeken
- Lichaamsmetingen worden gedaan, waarbij wordt gekeken naar lengte en gewicht. Er zijn namelijk een aantal functies binnen defensie waarvoor je een bepaalde minimale lengte moet hebben.
- Je bewegingsapparaat moet ook goed zijn en dat wordt bekeken door een fysiotherapeut. Een militair heeft een beroep dat mentaal maar zeker ook fysiek erg zwaar kan zijn. Als de belastbaarheid wordt beperkt heeft dat gevolgen. Er zal ook naar je vetpercentage worden bekeken en alle factoren samen zullen bepalen of het bewegingsapparaat voldoet aan de eisen.
- Je urine wordt gecontroleerd op glucose, bloedcellen en eiwitten. Tijdens het onderzoek moet je daar naar de wc en daarbij wordt er gekeken of je afwijkingen hebt in de nieren en of dat je suikerziekte hebt.
- Je tanden worden gecheckt. Je moet goede kaken en een gezond gebit hebben.
- De longen dienen in orde te zijn, je moet goed herstellen na inspanning.
- Er zal ook altijd een algemeen lichamelijk onderzoek worden gedaan, daarbij moet je als kandidaat een vragenlijst invullen. Er zal ook gekeken worden naar je medisch verleden en waar nodig worden er nog vragen aan je gesteld of er worden gegevens daarover opgevraagd. Hiervoor moet je wel eerst toestemming geven.
- De sporttest is belangrijk en daaruit zal naar voren komen of je geschikt bent voor een militaire opleiding. De test wordt ook pas uitgevoerd als bovenstaande factoren allemaal in orde zijn.
Geneeskundig onderzoek defensie
Als je je gaat voorbereiden op een geneeskundig onderzoek defensie, is het belangrijk dat je uitgerust bent om goed te presteren. Ben je ziek of heb je een blessure? Geef het dan op tijd aan, zodat het onderzoek verplaatst kan worden. Als je vier weken voor het onderzoek koorts hebt gehad van 38,5 graden of meer mag je niet meedoen aan een geneeskundig onderzoek. Er wordt dan een nieuwe afspraak ingepland en daarvoor moet je zijn bij de medische administratie van defensie. Als je nog onder behandeling bent, is het ook verstandig om dat te bespreken en te laten vaststellen of je wel of niet mee kunt doen aan de test. Als je bijvoorbeeld nog wacht op een bloedtest die van belang is, kan het zijn dat men de test liever uitstelt.
Medische vragenlijst
Bij een geneeskundig onderzoek defensie moet je altijd een medische vragenlijst invullen. Let er hierbij goed op dat je alles naar waarheid invult, daar teken je ook voor! Als je informatie achterhoudt of niet eerlijk bent en dit komt uit, dan heeft dat gevolgen voor jouw werkzaamheden binnen defensie.
Je bent in totaal ongeveer een dag bezig met het geneeskundig onderzoek defensie. Je hebt daarbij alle tijd en je wordt overal in begeleid. Zorg dat je goed fit bent en uit bent gerust. Dit is al het halve werk, doe je niet anders voor dan hoe je bent. Het gaat erom dat men een goed beeld krijgt hoe je lichamelijke en mentale gezondheid is. Voor een baan bij defensie moeten beide 100% in orde zijn.
Nog meer geneeskundige onderzoeken van de Defensie oefenen
Wil je nog meer geneeskundige onderzoeken van de Defensie oefenen? Doe dan de Defensie Training Met de Defensie Training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.