Het oplossen van een probleem kan alleen wanneer jij de competentie: Oordeelsvorming beheerst. Met deze competentie kun je namelijk aan de hand van afwegingen tot de juiste beslissing komen, wat uiteindelijk weer een oplossing voor het probleem is. In het bedrijfsleven kunnen er veel problemen op je af komen, waarbij het belangrijk is dat je weet hoe je dit kunt aanpakken en analyseren om tot jouw doel te komen. Voordat je gaat solliciteren voor een functie waarbij oordeelsvorming van belang is, is het goed om meer te lezen over deze competentie.
Vergelijken als onderdeel van de competentie: Oordeelsvorming
Met de competentie: Oordeelsvorming kom jij tot een reëel standpunt, waarbij je afwegingen maakt op basis van belangrijke kritiekpunten. Potentiële houdingen worden op deze manier met elkaar vergeleken, waardoor er uiteindelijk een beslissing genomen kan worden over het probleem. Je moet daarom wel de kritiekpunten kunnen constateren, omdat je op deze manier de vergelijking kunt trekken. Houd hierbij ook de hoofd- en bijzaken uit elkaar, zodat je het overzicht behoudt. Met jouw gezond verstand kom je immers verder dan wanneer je jouw emoties in de strijd gooit.
Raak het overzicht niet kwijt
Kalm blijven is een van de normen van de competentie: Oordeelsvorming. Als je in paniek naar oplossingen gaat zoeken, kan dit geen oplossing voor de lange termijn zijn. Daarbij komen ook vaak andere gevolgen op je pad, waardoor het overzicht kwijtraakt. Maak hierbij ook altijd goede overwegingen, waarbij je zowel voor- als tegenargumenten gebruikt. Als je hiermee aan de slag gaat, zul je merken dat je jouw beoordeling ook helder kunt verwoorden. Je moet immers verantwoording afleggen aan jouw werkgever als jij acties ondernomen hebt.
Baseer jouw mening en besluit op feiten
Bij de competentie: Oordeelsvorming is het van belang dat je weet hoe je een oordeel moet vormen. Dit gebeurt vaak aan de hand van een aantal stappen. De eerste stap is om aan de hand van de informatie die jij hebt een oordeel te vormen. Daarom moet je zoveel mogelijk informatie verzamelen en hier ook de waarde van inzien. Er kan namelijk ook informatie te vinden zijn, die er uiteindelijk helemaal niets toe doet. Zorg er daarbij voor dat je uitsluitend informatie hebt die klopt. Je moet jouw oordeel baseren op feiten. Het beredeneren waarom bepaalde keuzemogelijkheden goed of fout zijn, is hierbij ook van belang. Hieruit komt namelijk een eerlijk oordeel.
Neem de tijd en wees niet bang voor veranderingen
De competentie: Oordeelsvorming houdt ook in dat je de tijd moet nemen voor moeilijke besluiten. Er zijn hierbij vaak veel mogelijkheden, waaruit jij de juiste moet kiezen. Dit kan niet als je gehaast aan het werk gaat. Daarnaast moet je altijd de optie openlaten dat jouw oordeel aangepast kan worden. Veranderingen in de situatie liggen immers altijd op de loer, waardoor je ook het oordeel veranderd moet krijgen.
Train met het uitstellen van een oordeel
Je kunt jezelf de competentie: Oordeelsvorming aanleren. Hier kan soms tijd overheen gaan, omdat je geneigd bent om je conclusies snel te trekken. Niet alleen gebeurt dit bij problemen, ook heb je snel jouw oordeel klaar over anderen. Vraag jezelf daarom altijd eerst af wie je zelf bent en wat je doet, voordat je jouw oordeel velt over iemand anders. Ook ben je geneigd om op basis van jouw gevoel te beslissen, terwijl gezond verstand belangrijker is. Door hierbij stil te staan is er een grotere kans dat de juiste oplossing gevonden wordt. Stel daarom jouw oordeel uit en onderbouw jouw mening door middel van de juiste informatie. Zo kun je ook sneller jouw besluiten voorleggen aan jouw collega’s en de feedback meenemen in je uiteindelijke keuze.