Assessment interview
Het assessment interview kom je tegen tijdens een assessment. Het is belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten tijdens dit interview. Je zou het kunnen vergelijken met een kennismakingsgesprek bij een sollicitatie, ook al is wel enig verschil. Je maakt kennis met je assessor, deze stelt je eerst op je gemak. Op deze pagina bereiden wij je ook alvast voor op het assessment interview. De volgende onderdelen komen aan bod:
Inhoudsopgave
Solliciteren en assessment interview
Assessment interview werkwijze
Tijdens een assessment wordt een assessment interview vaak afgenomen door een gedragspsycholoog. .Er zijn een paar punten die je bijvoorbeeld al voor kunt bereiden en dan ben je ook wat meer gerustgesteld over wat er komen gaat. Dit leggen we je onderstaand graag uit:
- Kennismaken: Je praat over jezelf. Wie ben je en wat doe je precies? Je kent jezelf het beste dus geef hier eerlijk antwoord op. Geef aan wat jou de laatste tijd bezighoudt en wat je momenteel doet. Ben je druk met solliciteren of het afronden van een studie? Wijk niet teveel uit over andere (onbelangrijke) dingen of bijzaken. Wil de interviewer meer details weten, dan zal hij of zij ernaar vragen. Dit is een gesprek om kans te maken op je droombaan. Korte, krachtige, duidelijke antwoorden zijn belangrijk, zorg ervoor dat je niet onzeker overkomt door te twijfelen.
- Studie en loopbaan: Geef aan welke studies je hebt afgerond, met welke studie je bezig bent, maar ook waar je bijv. stage hebt gelopen als dat relevant is voor de functie waar je nu op solliciteert.
- Je ambities en motivatie: Geef aan waar je ambities liggen en wat je motiveert om op deze functie te solliciteren. Misschien ben je nog een opleiding aan het volgen of heb je een extra cursus gevolgd, die precies aansluit bij deze baan. Je laat hierdoor zien dat jij je echt in wilt zetten voor een bedrijf.
- Competenties: Wat zijn je sterke kanten en wat zijn je minder sterke kanten, je leerpunten? Zorg dat je voorbeelden kunt noemen. Dit onderdeel kun je heel goed voorbereiden. Doe dat ook, want het is namelijk lastig om ineens sterke of leerpunten te noemen als je er niet op bent bedacht en als je toch een beetje gespannen bent door de test.
- Afsluiting en verloop assessment bespreken. Er worden misschien nog een paar vragen gesteld en dan wordt het gesprek afgesloten. Je krijgt te horen hoe het vervolg is van het assessment en waar nodig word je hier op voorbereid. Het is belangrijk dat wanneer je de kans krijgt om vragen te stellen, je hier gebruik van maakt.
Voorbereiding assessment interview
Zorg altijd dat je eerlijk bent over hetgeen je zegt en doe je niet beter voor dan je bent. Het gaat er om dat jij jezelf blijft en de ander een beeld krijgt over wie je echt bent. Er kan ook naar je zwakke punten gevraagd worden, ook daar kun je alvast over nadenken en je op voorbereiden. Zwakke punten kunnen je leerpunten zijn, misschien wil je nog beter samen kunnen werken door (beter) naar anderen te luisteren. Je kunt dan een voorbeeld geven waarin het niet goed ging. Vervolgens leg je uit dat je hiermee aan het werk bent gegaan en dan kun je je ontwikkeling laten zien. Het is goed dat je daar mee bezig bent en dat wordt vaak ook erg gewaardeerd. Bij het noemen van voorbeelden is het belangrijk dat je niet teveel details geeft, maar zorg dat je kort en krachtig antwoord geeft op de vragen.
Nog meer assessment interviews oefenen
Wil je nog meer assessment interviews oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.