Your code hereSTAR-methode | ontdek hier de tips
19 oktober 2015 

STAR-methode

STAR-methode

STAR methode 

Tijdens een sollicitatiegesprek kun je te maken krijgen met de STAR methode. Waar staat STAR voor? Wat kun je met deze methode doen? Wat kun je verwachten en kun je iets voorbereiden en zo ja wat? Op deze vragen wordt een antwoord gegeven in dit artikel.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Voorbeeld STAR methode

De STAR methode wordt uitgelegd aan de hand van een voorbeeld:

-Situatie: Ik heb als leidinggevende gewerkt binnen een team van 30 mensen. Er vond een reorganisatie plaats en op een gegeven moment gingen er veel geruchten op de werkvloer rond welke werknemers ontslag kregen en welke niet. De werksfeer binnen het team veranderde hierdoor uiteraard, het werk had daaronder te lijden.

-Taak: Ik had de taak dat het werk goed uit moest worden gevoerd. De goede sfeer in het team moest snel terugkeren.

-Activiteit: Ik ben met mijn team in gesprek gegaan en ben nagegaan wat er speelde. Welke geruchten waren er? Wat dachten de werknemers? Waar kwam het vandaan? Ik heb eerst individuele gesprekken gevoerd met de werknemers en ben nagegaan wat de behoeften van hen waren. Ik heb vervolgens gekeken wat er mogelijk was bij het managementteam en heb gevraagd naar de feiten. Er zijn vervolgens afspraken gemaakt met de medewerkers over het werk.

-Resultaat: Ik heb snel actie ondernomen en daardoor heb ik er voor gezorgd dat de geruchten werden vervangen door feiten. Al snel was de informatie boven tafel gehaald en kon de focus op het werk terugkeren. Er was al snel sprake van minder onrust en we hebben vervolgens toch een goede periode doorgemaakt. Ondanks de onrust die er eerst was, hebben we toch een target bereikt van 87%.

Wat is STAR methode?

Je hebt een sollicitatiebrief gestuurd en je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Je mogelijk toekomstige werkgever gaat met je in gesprek en geeft aan dat je in de sollicitatiebrief hebt aangegeven dat je ervaring hebt met ….. . Er wordt vervolgens gevraagd naar een voorbeeld van een bepaalde situatie en hoe je dit hebt opgelost. Hier kun je je op voorbereiden door na te gaan welke vragen je kunt krijgen, hoe je hier op kunt antwoorden en welke voorbeelden je daarbij kunt geven. Voordat je naar het gesprek gaat, is het daarom raadzaam om je brief er nog even bij te pakken. Ga dan na wat je hebt geschreven en welke vragen een werkgever aan de hand daarvan aan je kan stellen. Het is belangrijk dat je met goede praktijkvoorbeelden kunt komen. Dit kan heel goed aan de hand van de STAR methode. STAR wil zeggen.

  • Situatie
  • Taken
  • Activiteiten
  • Resultaat

Hieronder staat een korte video die verdere uitleg geeft.

Bij het vertellen over een bepaalde situatie gaat het er om dat je duidelijk uitlegt wat de situatie was, het uitgangspunt. Bij taken ga je na wat jouw aandeel hierin was. Bij activiteiten geef je aan hoe je het hebt aangepakt en bij resultaat geef je aan wat het gevolg was van jouw handelen was en wat het je heeft opgeleverd. Dus: wat was het probleem, wat heb jij daaraan gedaan, hoe heb je dat gedaan, welk resultaat beoogde jij ermee, is dat resultaat behaald? De ander in het gesprek zal er met name op letten hoe jouw werkgedrag is in de situatie. Het gaat dan vooral om het stuk wat je onder activiteit uitlegt. Je moet je goed voorbereiden op een gesprek aan de hand van deze methode, want dan kun je goede, duidelijke praktijkvoorbeelden noemen tijdens een gesprek. Het is prettig als jij voorbeelden voorhanden hebt, dan hoef je tijdens de test daarover niet lang na te denken.

Tips STAR methode

Als je de STAR methode toe gaat passen, dan zijn er verschillende tips die je toe kunt passen. Hoe ga je aan het werk?

Bekijk de video hieronder voor een aantal tips.

-Het beste kun je eerst drie belangrijke kwaliteiten uitwerken die je nodig hebt voor de functie. Je gaat dan bij jezelf op zoek naar situaties van de laatste drie tot vijf jaar en daarbij geldt hoe recenter hoe beter. Zorg dat je alles goed toe kunt lichten.

-Ga niet teveel in op ieder onderdeel. Kort en krachtig is van belang. Als de ander aangeeft er meer over te willen horen, zal hij dat aangeven of vragen aan je stellen.

-Bij het resultaat kun je cijfers of percentages benoemen. Je kunt ook aangeven wat de situatie het bedrijf heeft opgeleverd (als dat als laatste kan dan zou dat het beste zijn).

-Binnen de STAR voorbeelden die je geeft zijn vaak meerdere kwaliteiten verborgen. Zorg dat je deze kent en zet het om in een goed voorbeeld.

-De STAR methode kun je met anderen oefenen. Je vertelt anderen eerst je verhaal, dan vraag je eerlijke feedback en dan kun je je kwaliteiten naar voren halen en aan je minder sterke kanten kun je werken. Daarom is oefenen zo belangrijk, je hebt de kans je te verbeteren!

Nog meer STAR-methodes oefenen

Wil je nog meer STAR-methodes oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen